Storteboom en NVWA met elkaar in gesprek over strengere controles

Putten, donderdag 20 juli 2017
aangepast: donderdag 7 december 2017

De rechtszaak die vleeskuikenslachterij 2 Sisters Storteboom uit het Gelderse Putten had aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is aangehouden. Beide partijen hebben besloten met elkaar te gaan praten.

Storteboom was naar de rechter gestapt omdat ze de controles van de NVWA te streng vindt, meldt Omroep Gelderland donderdag 20 juli. Storteboom spande de rechtszaak aan omdat het bedrijf last heeft van de willekeur van de controles van de inspectie. Bij Storteboom wordt zo streng gecontroleerd dat een aantal pluimveehouders hun kippen niet meer naar deze slachterij wil brengen.
 
De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) herkent het probleem van Storteboom: „Leden klagen over de verschillen tussen inspecteurs en worden de laatste maanden geconfronteerd met een sterk gestegen afkeur van kippen, terwijl ze volgens hen vaak wel goedgekeurd hadden moeten worden”, sprak Aalt den Herder van de NVP in de aanloop naar de rechtszaak.

Oorzaak letsel

Want niet alleen de kippenslachterij, ook de pluimveehouder kan beboet worden. De inspecteur van de NVWA controleert de kippen in de slachterij na de plukmachine op letsel. Als er letsel wordt geconstateerd dan moet de inspecteur bepalen wanneer dit letsel is opgelopen. Bij het vangen, laden of transporteren van de kip. De waarschuwing of boete is dan of voor de kippenslachter of voor de pluimveehouder.
 
Omroep Gelderland sprak met drie pluimveehouders die anoniem willen blijven. Een pluimveehouder vertelt dat hij een half jaar na de controle een boete kreeg. Terwijl volgens hem onduidelijk was waar de schade precies was veroorzaakt. „Er wordt klakkeloos aangenomen dat jij de schuldige bent. En je krijgt geen kans om een tegencontrole te doen.”
 
Volgens de pluimveehouder blijkt uit cijfers dat de overtredingen bij Storteboom strenger beoordeeld worden dan bij andere slachterijen. En hierdoor kan ook de pluimveehouder de dupe worden. „Er zijn pluimveehouders die hierom het contract met Storteboom hebben opgezegd.”

‘Inspecties aangescherpt’

Een pluimveehouder uit het zuiden van het land houdt al dertig jaar kippen. Hij levert een miljoen kippen per jaar en merkt dat de inspecties steeds verder worden aangescherpt. Hij levert niet meer aan Storteboom. Dat is vanwege de prijs, maar het strenge toezicht van de NVWA heeft wel meegespeeld bij het maken van de keuze voor een nieuwe leverancier.
 
„Je merkt dat alles onder spanning staat door de controles. Er wordt meer afgekeurd nu. Als een pootje vroeger een blauwe plek had, werd de poot afgesneden. Nu gaat de hele kip weg.”

Stelselmatige grote overtredingen

Vorig jaar bestudeerden voedselveiligheidsdeskundigen in opdracht van Omroep Gelderland inspectierapporten van 20 Gelderse kippenslachterijen. Hieruit bleek dat een kwart van deze bedrijven stelselmatig grote overtredingen begaat.
 
Staatssecretaris Van Dam oordeelde vervolgens dat de pluimveeslachterijen zich beter aan de regels moeten houden. De NVWA kondigde aan dat bedrijven intensiever gecontroleerd gaan worden als ze zich na een waarschuwing of boete nog steeds niet aan de regels houden. De NVWA kondigde hardere maatregelen aan.
 
En dat merken de pluimveebedrijven nu aan den lijve. „De NVWA schiet te ver door. Als het om voedselveiligheid gaat moet je streng zijn, dat is duidelijk. Maar ik vraag me af of de handelswijze van de NVWA hier nu aan bijdraagt. Er moet veel meer onderscheid gemaakt worden tussen serieuze overtredingen waar de voedselveiligheid in het geding is en bijvoorbeeld administratie die niet op orde is”, zegt Aalt den Herder van de NVP.

‘NVWA te streng en te willekeurig’

„De NVWA is te streng en op bepaalde punten zijn er geen objectieve kaders. Er is veel afhankelijk van persoonlijke interpretaties. Dat geeft wisselende beoordelingen. Het hangt er maar net vanaf welke controleur je hebt”, constateert de pluimveehouder uit het zuiden.
 
Volgens de NVP zou het niet zo mogen zijn dat de ene inspecteur strenger is dan de andere. „De sector is de hetze en willekeur zat en wil dat dit stopt”, zegt Aalt den Herder.

Eigen onderzoek pluimveesector

De pluimveesector heeft inmiddels besloten om een eigen onderzoek te gaan doen naar de inspecties bij de kippenbedrijven. Wageningen Universiteit heeft de opdracht gekregen om kippen op de slachterij te beoordelen. Wij pleiten ervoor dat ze daarvoor de methodiek en werkvoorschriften van de NVWA gebruiken.
 
„Wij willen een zuiver beeld hebben van alle schakels in de pluimveeketen om te beoordelen of de keuring van de NVWA wel deugt. Wij vinden namelijk van niet en dat laten we nu toetsen”, zegt Den Herder tegen Omroep Gelderland

‘Dit gaat het langer’

De andere anonieme pluimveehouders beamen de ernst van de situatie. „Ik hoor veel verhalen van pluimveehouders die er last van hebben. Vooral exportboeren worden onevenredig hard te grazen genomen.” „Zoals het nu gaat, gaat het niet langer. Er is niet met de NVWA te leven”, zegt een andere pluimveehouder tegen Omroep Gelderland.

Tekst: Omroep Gelderland & Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Putten

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen