Volwaard ontvangt Agrofoodpluim

vrijdag 14 juli 2017
aangepast: dinsdag 18 juli 2017

Het Volwaard kip concept bestaat 10 jaar. Reden voor een feestje. Daarvoor reikte gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim van Provincie Noord Brabant uit.

Het 10 jarig jubileumfeest van het Volwaard- en Beter Leven concept vond plaats op het scharrelvleeskuikenbedrijf van Niek en Janny van den Borne in Reusel.

Feest met zwart randje
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings kwam voor de uitreiking van de Agrofoodpluim voor het Volwaardconcept wat 10 jaar geleden door Coppens Diervoeding, Dierenbescherming, ZLTO en Plukon in de markt werd gezet. Vooraf bezocht ze de vleeskuikenstal van Niek en Janny van den Borne en constateerde zelf hoe diervriendelijk deze vleeskuikens gehouden worden. Niek gaf tijdens de rondleiding aan dat hij vooral veel positieve reacties van de buren kreeg na de overstap; de geur is veel minder en met die uitloop ziet het er fantastisch uit. Ze vroegen zelfs aan Niek: “Heb je nu nog wel kuikens in je stal zitten want we ruiken niets”.

Drie sterren
Spierings was onder de indruk van de Volwaard stal. „Met dit concept hebben jullie als het ware al drie sterren te pakken: een voor de kuikens, een voor de vleeskuikenhouder en een voor de leefomgeving.” Ze had verwacht dat de kuikens omdat ze twee weken langer zitten, ook twee weken langer stankoverlast voor de omgeving veroorzaken. „Maar de kuikens zijn zo gezond, die ruik je amper.” Volgens Spierings, die de eerste keer een scharrelvleeskuikenbedrijf bezocht,  moet de sector zich meer laten zien en hun trots uitstralen.

Feest met zwart randje
Dagvoorzitter Antoine van Loon, verkoop directeur Coppens Diervoeding, noemde het een feest met een zwart randje. „We maken ons zorgen om de toekomst van het één ster Beter Leven concept na de beslissingen van Provincie Noord Brabant om de strengere milieueisen al in 2022 in te laten gaan,” zei Antoine van Loon. „Realiseert u zich dat in het kader van dierwelzijn altijd meer vierkante meters nodig zijn?” richtte hij zijn vraag aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings. 

Volwaard project van samenwerking
De eerste Volwaard vleeskuikens werden in 2007 opgezet. Aan de basis stond Ad Kemps, Coppens Diervoeding, die samen met Marijke de Jong van de Dierenbescherming de kar trok in dit project. Inmiddels heeft het een belangrijk aandeel in het winkelschap veroverd.

Een groot aantal van de Volwaard vleeskuikenhouders van het eerste uur namen de prijs mee in ontvangst. „Toen wij startten met Volwaard vleeskuikens kregen wij regelmatig de vraag van collega’s wat we toch gingen doen. Onze eerste afspraak was voor twee jaar; die zouden we zeker vol maken. We zijn nu 10 jaar verder en het aantal scharrelvleeskuikenhouders is flink gegroeid. Het houden van scharrelvleeskuikens bevalt ons prima,” zei Niek van de Borne.

Bekijk hier het Volwaard filmpje. 

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier ondernemen

Reacties

 • Kees

  Kees, 14-07-'17 16:30

  „Maar de kuikens zijn zo gezond, die ruik je amper.” Wat een klets? Wat heeft geur nou met gezondheid van kuikens te maken?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens