Angst voor fipronil is pure chemofobie

maandag 14 augustus 2017
aangepast: zaterdag 19 augustus 2017

Het AD en regionale kranten publiceerden maandag 14 augustus een interview met emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid Frans van Knapen. 'De angst voor fipronil is pure chemofobie.'

„We zijn overdreven bang, onwetend en hypocriet als het om ons eten gaat,” zegt Frans van Knapen, dierenarts en hoogleraar.

Hypocriete relatie met eten
Fipronil mag niet in levensmiddelen voorkomen dus die eieren moeten vernietigd worden. Maar je wordt er niet ziek van in deze doseringen, stelt de hoogleraar. Hij is verbolgen over de uitspraken van NVWA. Volgens hem is eten emotie geworden maar mensen weten niet dat de moderne Nederlandse landbouw ervoor heeft gezorgd dat het voedsel veiliger dan ooit is door het binnen houden van dieren en de gigantische antibiocatiereductie.

Hypocriet noemt hij de prijs van een ei dat nu hetzelfde kost als in de jaren zestig.
Lees hier het interview in het AD.
 

Tekst: Monique van Loon / AD

Beeld: Ingrid Zieverink (archieffoto)

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Peter

  Peter, 14-08-'17 11:44

  Dan kan de NVWA in elk geval de mest wel gewoon vrij geven, die komt echt niet in de menselijke consumptie terecht.

 • hypocriet

  hypocriet, 14-08-'17 12:54

  Eens met deze hoogleraar.
  De totale eierwaanzin van dit moment gaat niet meer over feitelijke zaken maar slaat door naar over elkaar heen rollende roeptoeters die de emotie van de mensen bespelen. Kijk naar de food goeroes met hun blogs en hyps. Mensen die je toch redelijk intelligent inschat doen er aan mee. Ook de biologische landbouw draagt z'n steentje bij. Er wordt handig gebruikt gemaakt van de angst onder de mensen voor wat hun voedsel betreft. Echte claims voor gezondheid of smaak kunnen en mogen niet gemaakt worden maar halve zachte beweringen die de onderbuik bespelen gaan er in als biologische koek.
  Neem nu de biologische eieren, hoezo gezonder, veiliger, lekkerder of duurzamer dan gangbaar? Dat de uitloop nu vol ligt met fipronil resten uit de mest die daar een half jaar of langer uitgepoept is maakt even niet uit, straks gewoon weer biologisch, eigenlijk héél onlogisch.

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 14-08-'17 23:29

  Kunnen we deze man geen "gouden ei " geven ofzo ???? AD, Stentor , RTL . Iemand uit de praktijk met beide "poten" aan de grond!!! Rust is nodig !!!! Dat brengt ie!!??

 • Jan zwaneveld

  Jan zwaneveld, 14-08-'17 23:34

  leerproces misschien voor NOP en kornuiten!!!!! Mensen uit de praktijk met verstandige praat! Heb begrepen dat ie hiervoor niet benaderd is, gemiste kans.. toch!!! Vind duidelijk van wel!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen