NRC: 'Chickfriend kocht fipronil bewust in'

Barneveld, maandag 7 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

Het bedrijf Chickfriend uit Barneveld lijkt bewust het niet toegelaten insecticide fipronil te hebben ingekocht bij het Belgische bedrijf Poultry -Vision om daarmee bloedluis te bestrijden bij pluimveebedrijven. Dat valt af te leiden uit facturen waar de redactie van NRC inzage in had.

De twee bedrijven gaven het middel op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’, schrijft NRC vrijdag 4 augustus. Zowel bij het Barneveldse bedrijf Chickfriend als bij het Belgische bedrijf Poultry-Vision loopt een strafrechtelijk onderzoek. De Belgische onderneming kocht het insecticide naar alle waarschijnlijkheid in Roemenië. 

Uit een factuur van 8 mei 2016 blijkt dat Poultry Vision een bestelling plaatste van 3.000 liter Fiprocid bij de firma Farmavet in Boekarest. Fiprocid bevat als belangrijk bestanddeel fipronil. Later werden nog pogingen voor grotere bestellingen gedaan. De Belgische ondernemer betaalde tussen de 32 en 43 euro per liter fiprocid. Voor ‘fypro-rein’ betaalde Chickfriend 122,80 euro per eenheid. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Barneveld

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Pieter

  Pieter, 07-08-'17 13:39

  Tsja nu nog een kwestie van tijd tot er bewijs uitlekt dat ook diverse collega's wisten dat er illegaal middel in het chickfriend spul zat. De naam fipronil gaat al meer dan een jaar rond in onze sector maar natuurlijk is het een onschuldig wondermiddel waar iedereen ineens in geloofd?

 • Cookie

  Cookie, 07-08-'17 14:18

  Pieter, op het moment dat jij wist dat er fipronil in zat had je gelijk aan de bel moeten trekken. En als je dat niet hebt gedaan ben jij medeplichtig aan deze ellende.

 • Hans

  Hans, 07-08-'17 16:13

  Inderdaad Cookie, Pieter je bent dan nog schuldiger dan de boeren die ze op vertrouwen aan het werk hebben gehad. Graag nadenken voordat je wat schrijft.

 • Pieter

  Pieter, 07-08-'17 16:51

  Niemand wist iets maar iedereen had het er over.. net als destijds met nicotine. Het valt gewoon niet uit te leggen en ik vind het diep triest.

 • m

  m, 07-08-'17 18:42

  pieter heeft gedeeltelijk gelijk

 • Derk

  Derk, 07-08-'17 21:39

  Het middel lijkt toegelaten te zijn in Roemenië, want als het nog geproduceerd wordt heeft het toch ook ergens een toelating, anders zou de fabrikant dom bezig zijn.
  Ik ben wel nieuwsgierig hoe het etiket er dan uitziet en of er in de landen waar het middel nog is toegelaten geen gevaar voor mensen is? Als dat ook nog eens Roemenië is, een collega lidstaat, dan heeft de EU toch wat uit te leggen! Moeten de mensen in West-Europa volgens andere normen eten, dan de mensen in Oost-Europa?

 • Peter

  Peter, 08-08-'17 15:36

  De veilligheidsnormen liggen hier gewoon zo hoog, al zou je honderd keer de veiligheidsnorm nemen dan is er nog steeds geen acuut gevaar.
  Het middel wordt in andere landen trouwens ook over bananen en zo gespoten tegen ongedierte en deze liggen hier waarschijnlijk ook gewoon in de schappen.

 • inge

  inge, 08-08-'17 16:04

  Ik heb de afgelopen maanden heel wat eitjes gegeten en ook heel wat producten waar eitjes in verwerkt zaten. Daar zal toch best wel eens een fipronil eitje tussen gezeten kunnen hebben? Maar ik leef nog steeds en ben ook niet ziek geworden. Trouwens er bestaan toch ook nog steeds mensen in Oost Europa of eten zij nooit eieren?

 • Karel

  Karel, 09-08-'17 18:37

  Proficiat Inge, je wint de prijs voor de minst intelligente reactie! De prijs is de rest van je leven gratis sigaretten. Om lekker te roken. Doen ze ook veel in Oost Europa, daar worden ze er toch ook niet ziek van?

 • Joost

  Joost, 12-08-'17 13:09

  Jammer weer dit. Het is het zoveelste schandaal in de bio-industrie. Die sector doet er kennelijk ook geen moeite voor om het toch al povere imago te verbeteren, en dit soort wanpraktijken maken het imago ook niet beter. Duizenden kippen straks weer "afgeschreven" en vergast want we hebben ze niet meer nodig. De consumptiemaatschappij optima forma.

  Twee "ondernemers" worden de heren genoemd. Het spijt me, maar met oplichting, valsheid in geschrifte en het in gevaar brengen van de volksgezondheid kan je toch weinig anders zeggen dan dat het criminelen zijn?!

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen