Twee eigenaren van Chickfriend aangehouden

Barneveld, donderdag 10 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft de twee eigenaren van Chickfriend donderdag 10 augustus aangehouden. In totaal zijn donderdag acht locaties in Nederland en elf locaties in België onderzocht. Het is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

De twee eigenaren van Chickfriend worden ervan verdacht dat ze de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht doordat ze het middel fipronil hebben geleverd of toegepast in stallen met leghennen. Daarnaast worden ze ervan beschuldigd dat ze het verboden middel voor handen hadden, meldt de NVWA donderdagmiddag 10 augustus.

De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) doorzocht de woningen van de twee eigenaren van Chickfriend in de gemeenten Barneveld en Zaltbommel. Daarnaast werd een woning doorzocht waar één van de verdachten verbleef. 

Acht locaties doorzocht

De NVWA-IOD doorzocht in totaal 8 locaties in Nederland. Het is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten. In de gemeente Bergen op Zoom werd een woning doorzocht die in verband kon worden gebracht met een Belgische toeleverancier. In de omgeving van Uden werd de woning van de vermoedelijke Nederlandse handelaar in het middel fipronil doorzocht. In de gemeente Ede werd een opslagloods doorzocht. 

Daarnaast werden nog twee locaties in Nederland op verzoek van de Belgen doorzocht. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen, omdat misdaad niet mag lonen.

Elf huiszoekingen in België

In België zijn er op elf plekken huiszoekingen geweest. Het zou gaan om desinfecteerbedrijven die het giftige anti-luizenmiddel fipronil gebruikten. Daarbij is ook belastend materiaal in beslag genomen. Er zou ook een inval bij een veearts zijn geweest.

De fipronilaffaire begon in België. De fipronil die in Nederlandse eieren is terechtgekomen, zou afkomstig zijn van het bedrijf Poultry-Vision uit het Belgische Weelde. Poultry-Vision verkocht een product met fipronil aan Chickfriend uit Barneveld om er bloedluizen bij kippen mee te bestrijden. De Belgische omroep VRT meldt dat er op 19 juli al een inval is geweest bij Poultry-Vision.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: NVWA

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Barneveld

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen