'Fipronilzaak een hype dankzij onduidelijke overheid'

Utrecht, maandag 7 augustus 2017
aangepast: woensdag 9 augustus 2017

De hype en paniek in de media in de fipronilzaak is vooral te wijten aan de onduidelijkheid en soms tegenstrijdigheid van de Nederlandse overheid. „Door een tekort aan wetenschappelijk inzicht rond dit thema is er geen goede, onderbouwde regie gevoerd door de overheid.”

Dat stelt Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie aan de Universiteit Utrecht. „Het ligt deze keer aan de Nederlandse overheid dat de zaak in de media zo groot is geworden, niet aan de pers of het publiek”, zegt Van den Berg,

Het begon met de onzekerheid over de mate van besmette eieren, gevolgd door de uitspraak van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, dinsdagavond bij Nieuwsuur, die zei dat mensen beter terughoudend konden zijn met het eten eieren. „Dat was duidelijk te kort door de bocht en ondoordacht”, zegt Van den Berg.

‘Niet op zoek naar sensatie’ 

Inmiddels was voor toxicologische experts al duidelijk dat het met die (acute) gezondheidsrisico’s wel meeviel – zoals Van den Berg uiteenzette in de Volkskrant. „Alle journalisten die ik gesproken heb, waren niet op zoek naar sensatie, maar wilden een realistische inschatting van de situatie. In de media was genoeg ruimte voor relativering van de gevaren.”

Maar beleidsmakers sloegen de plank mis, volgens Van den Berg. „Door een tekort aan wetenschappelijk inzicht rond dit thema is er geen goede, onderbouwde regie gevoerd. Achteraf kun je concluderen dat ze beter meteen hadden communiceren om welke vervuilde bedrijven het ging, nu werden alle kippenboeren verdacht.”

Van den Berg is vaker kritisch op beleid aangaande gezondheidsrisico’s, maar meestal omdat te laks wordt gereageerd door de overheid. „Normaal gesproken staan economische belangen al snel op gespannen voet met het toxicologisch onderzoek dat de volksgezondheid moet beschermen. Soms moeten de instanties wat mij betreft juist strenger zijn – daarom is het nu ook zo apart dat de overheid de andere kant is doorgeschoten.”

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Utrecht

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Onderdrukte

  Onderdrukte, 07-08-'17 15:24

  Volgens mij begon het al met slechte controle, gevolgd door niet optreden in juni toen dit bij hun bekend werd.

 • Heleen

  Heleen, 07-08-'17 17:16

  Moet de sector het zichzelf niet aanrekenen dat zoveel bedrijven in zee zijn gegaan met ChickFriend terwijl zij niet de juiste vergunningen had, en geen duidelijkheid wilde verschaffen over waarom hun middel zo dodelijk was voor de rode bloedmijt ( en nu dus voor de pluimveebedrijven).Ik als buitenstaanster lees en hoor veel beklag en zelfmedelijden, en weinig verantwoording nemen voor eigen domme beslissingen. Is menselijk, hoor, maar daarom niet minder irritant. Sterkte allemaal.

 • Pieter

  Pieter, 07-08-'17 17:22

  Ik als niet buitenstaander ben het totaal met je eens Heleen, alleen maar klagen over slechte controles door IKB, langzaam handelen van NVWA, maar ondertussen de kop in het zand steken als het over eigen verantwoordelijkheid gaat.

 • Heleen

  Heleen, 07-08-'17 17:38

  Fijn om te lezen dat er ook binnen de sector wel wat kritische geluiden zijn. Waarom zou de overheid, dus in feite alle inwoners van Nederland, financieel moeten inspringen voor pluimveebedrijven die een insecticide in de voedselketen hebben gebracht, en omdat dat naar buiten is gekomen nu failliet dreigen te raken. Of de hype en paniek al of niet terecht waren weten we waarschijnlijk pas over een paar jaar, net als destijds met de dioxinecrisis.
  Fipronil schijnt al verboden te zijn in de landbouw wanneer bijen ermee in aanraking kunnen komen.
  Ik vrees dat we over tien jaar onszelf voor de kop slaan dat imidacloprid, en fipronil, die nu vooral schadelijk heten te zijn voor bijen, zo massaal gebruikt is. Misschien dat het voor zoogdieren, waaronder de mens behoorlijk neurotoxisch blijkt te zijn.
  Dat wil zeggen dat het invloed heeft op hoe wij ons voelen en gedragen. Maar ik ben geen toxicoloog, slechts een geïnteresseerde en bezorgde burger.

 • pluimveehouder

  pluimveehouder, 07-08-'17 17:56

  Heleen, ik kan jou goed volgen en je hebt grotendeels gelijk. Maar misschien kan ik je bezorgdheid deels wegnemen door te stellen dat 80 % van de pluimveehouders de stallen niet heeft laten spuiten met deze rotzooi. Ik ben samen met jou zeer geschrokken, vooral ook omdat er zeer veel biologische en uitloop bedrijven hebben gebruikt. Deze eieren zijn al in z'n geheel door bv. AH uit het schap verwijdert. Laat dit nou net het ei zijn waar de consument meer voor betaald met bepaalde verwachtingen en in vertrouwen. Dit vertrouwen is ernstig geschaad en kan nog wel eens de grootste schade op termijn zijn. Niet te min hoop ik dat we jou nog als klant terug blijven zien en dat je na een poosje ook verbeteringen ziet/hoort.

 • Heleen

  Heleen, 07-08-'17 18:42

  Gelukkig dat 80 % van de pluimveehouders ChickFriend buiten de deur heeft gehouden. En inderdaad, pluimveehouder, ook ik eet al jaren en jaren biologische eieren, vooral ook vanwege het welzijn van de kippen,
  maar ook omdat ik bij biologische bedrijven iets meer bewustzijn verwacht over wie en wat je je bedrijf binnenhaalt aan voeding en schoonmaak.
  Blijkt dus dat de biologische eieren die ik bij de Jumbo kocht ook besmet zijn, wie weet hoe lang al. Biologisch- dynamische eieren zoals verkocht bij natuurvoedingswinkels schijnen wél gegarandeerd fipronil-vrij te zijn, voor zo ver ik weet. In de biologisch-dynamische sector zijn de eisen aan voeding, omgeving en welzijn veel hoger. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 • Andere Pluimveehouder

  Andere Pluimveehouder, 07-08-'17 19:20

  De bedrijven die chickfriend hebben laten komen deden dit juist vanwege het biologische product dat ze gebruiken en hoe kunnen ze nou weten dat het is aangelengd met gif.
  Moet je dan eerst alle producten die je koopt laten onderzoeken?
  Je gaat er van uit dat als ze het IKB logo dragen dat alles voor elkaar is. Ze hadden maar een klein deel van hun bedrijf gecertificeerd en misbruikten dat voor het andere deel.
  Jullie kopen toch ook je eieren omdat je vertrouwd dat ze goed zijn? Anders kunnen wij ook zeggen had je maar beter moeten controleren.....

 • Pieter

  Pieter, 07-08-'17 20:51

  Schei toch uit met dat schijnheilige gedoe, iedereen weet dat er geen biologisch product is wat zo'n lange nawerking heeft!! Ik heb nog geen enkele collega gesproken die níet de vermoedens had dat het een illegaal middel was alleen wist niemand zeker welk middel. De naam fipronil gaat al een jaar rond dus schei toch uit met dat "in goed vertrouwen". De mensen waanden zich ongrijpbaar, nu moet de hele sector daardoor op de blaren zitten. Dát is de waarheid en niet dat schijnheilige kijk mij eens gedupeerd zijn!

 • Heleen

  Heleen, 07-08-'17 21:12

  Heb ik het mis wanneer ik denk dat de zwaar gereformeerde cultuur waarin zaken toedekken, wantrouwen ten opzichte van de buitenwereld en elkaar niet mogen afvallen ( ChickFriend schijnt geworteld te zijn in zwaar gereformeerde kringen) ook een rol speelt ? Ik kom zelf uit een gereformeerd nest en ken die wereld ook nu van iets minder nabij, dus ik zeg : het zou me niet verbazen wanneer dat alles heeft verergerd, of langer heeft laten duren.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 08-08-'17 15:19

  De heren van chickfriend waren gewoon uit op het maken van veel geld, velen hebben vermoedens gehad dat er iets niet klopte,maar niemand greep in. Ik hang zelf geen geloof aan , maar mijn oma zou gezegd hebben "God straft altijd als je iets gedaan hebt wat niet hoort"

 • jj

  jj, 08-08-'17 18:19

  Pieter ben het helemaal met je eens
  de meeste pluimveehouders wisten dat er iets niet klopte
  ook zij wilden snel veel geld verdienen over de rug van collega's die het middel bewust niet gebruikten
  dus hou snel op met klagen en schaam je maar gewoon heel diep
  en ja collega s die het niet gebruikt hebben Heel veel sterkte want jullie moeten op de blaren van iemand anders zitten en dat Iş pas erg!!!

 • Js

  Js, 08-08-'17 18:33

  Zo'n onzin wat Pieter vertelt.hoe kan je dit vermoeden hebben als er op de bijsluiter niets te vinden is ?

 • Kein

  Kein, 08-08-'17 19:08

  Eigenlijk moeten we toch zoveel verdienen dat we een reserve kunnen opbouwen om (een groot gedeelte) van zo,n fikse tegenvaller kunnen opvangen, tegenwoordig heb je vaker zulke tegen vallen. Bijv. Vogelgriep.
  De grap gaat er zo ook bij de opvolgers af, supermarkten moeten ook Nederlandse boeren een fairtraide boterham gunnen

 • kippeboer

  kippeboer, 08-08-'17 19:56

  Heleen, die laatste opmerking is wel een vinger op een zeer gevoelige plek!

 • Heleen

  Heleen, 08-08-'17 21:25

  Kippeboer, het is niet zo fijngevoelig van me om zo'n snijdende vraag in zo'n moeilijke tijd te stellen, sorry, maar ik probeer echt, als buitenstaanster, te begrijpen hoe dit allemaal zo gierend uit de hand is gelopen. Wanneer ik alleen met gelijkgestemden zou willen praten dan zou ik hier niet op dit forum zijn gaan meeschrijven.
  Maar misschien is mijn drang om te analyseren niet zo gepast op dit moment.

 • Heleen

  Heleen, 08-08-'17 22:01

  Wat ik me ook afvraag : hoe kijkt de redactie van dit blad eigenlijk aan tegen het artikel dat 6 weken geleden gepubliceerd werd over het bedrijf van de familie Klaassen in Ochten ? Dat was mijn eerste kennismaking met pluimveeweb, en ik vond het verbijsterend, het is in feite één en al reclame voor ChickFriend. Of was het volledige artikel genuanceerder of kritischer ?( ik ken alleen de webversie).
  Mag je van een vakblad voor de sector ook niet een wat professioneler houding verwachten ? Hoe kijken jullie hier tegen aan ?

 • Spuit 11

  Spuit 11, 08-08-'17 22:54

  @ Heleen,als je dat artikel van de familie Klaassen een paar keer leest ga je inderdaad denken dat het een verkapte advertentie is. Wij weten natuurlijk niet of pluimveeweb toen misschien niet wat "sponsorgelden"van chickfriend heeft ontvangen.....

 • klarise

  klarise, 09-08-'17 8:41

  Wij horen bij de 'niet-gedupeerde pluimveehouders'. Wij willen hier toch melden dat wij door voorlichters van de voerfabriek en broederij werden geadviseerd dit middel te gebruiken. Zij hebben kennis van zaken en geen enkel voordeel of dr pluimveehouder het middel wel of niet koopt. Dus het was niet allemaal zo duidelijk dat het middel omstreden zou kunnen zijn!

 • Pieter

  Pieter, 09-08-'17 9:05

  Chickfriend heeft veel reclame uitingen gedaan via pluimveeweb dus het verbazingwekkende artikel hier vd familie Klaassen zal vast ook een betaald artikel zijn geweest of onderdeel van een reclame pakket. Niet voor niets dat verschillende mensen daaronder al kritisch waren over welk middel er gebruikt werd!!

 • Kippeboer

  Kippeboer, 09-08-'17 9:20

  Heleen, ik denk dat u misschien wel goed analyseert in u reactie van 07-08

 • Heleen

  Heleen, 09-08-'17 14:04

  @Kippeboer, dank voor uw reactie. Ik hoop dat er iets kan veranderen waardoor mensen opener met elkaar en met moeilijke situaties kunnen omgaan.
  Dat is naar mijn idee hard nodig in deze wereld.
  In de Belgische krant de Morgen (demorgen.be) kunnen we de fipronil-crisis vanuit een kritisch Belgisch perspectief volgen. Er komt nu kritiek op de Nederlandse NVWA vanuit het buitenland. Je kunt een maand lang een gratis proefabonnement nemen op de web-versie van de krant. Is een aanrader ( ik heb geen persoonlijk belang hierbij).

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen