GD: Reinig fipronil besmette stal alleen droog

Deventer, vrijdag 11 augustus 2017
aangepast: zondag 13 augustus 2017

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert pluimveehouders een fipronil besmette stal droog te reinigen en indien mogelijk te desinfecteren. Reiniging van een besmette stal met water en zeep raadt de GD ten strengste af omdat het fipronil besmette water niet in het oppervlakte water terecht mag komen.

Dat maakte de GD vrijdag 11 augustus bekend. De GD opende vrijdag een speciale website met praktische adviezen betreffende fipronil, gebaseerd op de huidige beschikbare kennis. De GD gaat deze website de komende weken telkens updaten wanneer er meer informatie beschikbaar is. 

Bekijk hier de website www.gddiergezondheid.nl/fipronil van de GD.  

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Deventer

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Spuit 11

  Spuit 11, 11-08-'17 23:26

  Ik denk niet dat droog reinigen gaat werken,hoeveel andersoortige bedrijven buiten de pluimveehouderij lozen al niet op het riool? Is de fipronil na droog reinigen verdwenen,is dit onderzocht?

 • Heleen

  Heleen, 13-08-'17 14:55

  @ Spuit 11, bij nat reinigen, zoals hier en daar tamelijk optimistisch besproken wordt, komt de fipronil in het rioolwater, dus komt de pesticide bij de afvalzuiveringsbedrijven, misschien in rioolslib of, nog erger, het komt in sloten rondom de bedrijven en vervuilt daar het oppervlaktewater, en dat is drink- en zwemwater voor dieren en planten die daar leven.
  Mensen, we zijn onderdeel van een grote levensketen en alles wat we doen heeft consequenties voor alles en iedereen om ons heen.

 • Harry

  Harry, 13-08-'17 16:17

  Heel even dacht ik dat je oprecht geïnteresseerd was Heleen, tot je gewoon het volgende vegetarische vertegenwoordigster van een of andere aftakking van wakker dier bleek te zijn die denkt boeren een lesje te moeten lezen op deze webstek.

 • Cees

  Cees, 13-08-'17 17:06

  Goed gezien Harry.

 • Heleen

  Heleen, 13-08-'17 17:23

  @ Harry en Cees, wat een minne reactie zeg. En dan zeg ik het voorzichtig. Nee, ik ben geen vegetariër, had u kunnen zien als u goed had gelezen, en nee ik ben geen aftakking van wakker dier ( wat is dat dan ?), integendeel ik heb ook kritiek op hen.
  Ik heb wél oprechte interesse, maar ik heb ook zo mijn ervaringen met gesloten wereldjes die alleen maar in hun eigen gelijk zijn geïnteresseerd, en ik probeer juist in gesprek te komen, en steek mijn gedachten niet onder stoelen of banken.
  Dit soort karakterbeschadiging en tendentieus geklets, sorry ik ben nu behoorlijk boos, is de dood voor elke mogelijke gedachtenuitwisseling tussen mensen uit verschillende levens- en beroepsgroepen.
  Mijn excuses aan anderen die zich misschien gekwetst voelen door sommige dingen die ik hier schrijf, maar ik als consumente die jaren biologische eieren heeft gekocht in het vertrouwen dat ik betaal voor een goed product en nu maanden, misschien al jaren met insecticide besmette eieren heeft gegeten wil zich dus ook mengen in het gesprek op deze web-site.
  Wanneer sommigen uit de sector zó met de rug naar de samenleving staan, en zo giftig reageren op vragen weet ik het ook niet meer.
  Wat vinden anderen die hier meeschrijven hiervan ?

 • henk

  henk, 13-08-'17 17:34

  Sinds wanneer mag spoelwater uit stallen geloosd worden op het riool? Spoelwater kan worden omschreven als mest. Het enige spoelwater dat een ontheffing van de waterschappen kreeg was reinigingswater van melkinstallaties.

 • Heleen

  Heleen, 13-08-'17 17:38

  In andere topics van de afgelopen week wordt een stuk meer open gereageerd, ook op mijn soms best scherpe opmerkingen. Ik snap dat jullie, als pluimveehouders ( ik neem maar aan dat jullie dat zijn) het moeilijk hebben, maar het is toch niet bepaald vreemd dat er nu kritische vragen en opmerkingen komen ?

 • Sjonnie

  Sjonnie, 13-08-'17 21:41

  Nou Heleen, begrijp best dat je je besodemieterd voelt. Maar ook bio kippen krijgen last van luis. Dat zal dan behandeld moeten worden. De reacties van sommige collega s komt de verstandhouding met de consument niet ten goede nee.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 13-08-'17 23:04

  @ Henk,ik schreef duidelijk andersoortige bedrijven dan pluimveebedrijven! Bij pluimveebedrijven gaat het spoelwater bij mijn weten in de spoelwater put.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen