'Niet gedupeerd als NVWA eerder had gewaarschuwd'

Drachtstercompagnie, maandag 7 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

„Als de NVWA pluimveehouders eerder had gewaarschuwd hadden we onze stal op 24 juni niet laten behandelen door Chickfriend en hadden we nu gewoon eieren kunnen leveren”, zegt leghennenhoudster Anna van Koot, die flink baalt van dit drama.

Begin juni 2017 is er op een Belgisch leghenbedrijf fipronil in eieren aangetroffen. Het Belgische Federale Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) is toen een onderzoek gestart naar de mogelijke bron. In dit kader is op 19 juni contact geweest met het NVWA over een tweetal Nederlandse bedrijven, was donderdag 3 augustus te lezen in een Kamerbrief. 

Anna houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA. 

Ruien

De familie is van plan om de hennen te gaan ruien. „De hennen zijn momenteel pas 22 weken oud. Als we deze nu al moeten ruimen en alle schade zelf moeten betalen, komen we die klap nooit meer te boven en gaan we failliet.”

Anna en Jan-Willem beleven spannende dagen. „Over ruien is nog veel onbekend. We hopen dat het fipronilgehalte in de eieren na de rui zodanig gedaald is, dat we ze mogen leveren.” In de tussentijd moet de familie nog een oplossing bedenken voor allerlei praktische problemen. „Het fipronil moet ook uit de stal. We moeten de stal schoonmaken terwijl de hennen er nog bij in zitten, dat valt niet mee.”

Noodfonds

De pluimveehouders zijn nog niet begonnen met ruien omdat er nog legvoer in de silo zit. Ondertussen staat de complete eieropslag helemaal vol met eieren. „We slaan de eieren nu in een ander hok op ons bedrijf op, maar na een paar dagen staat dat hok ook vol, dus hopen we dat de Rendac snel kan komen.”

De familie hoopt dat er een noodfonds voor getroffen pluimveehouders komt. „We hebben te goeder trouw Chickfriend ingeschakeld voor het bestrijden van bloedluizen en lijden door deze affaire buiten onze schuld om tonnen schade.” 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Anna van Koot

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Drachtstercompagnie

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Kowalski

  Kowalski, 07-08-'17 10:06

  Foute kop boven artikel. Er had beter kunnen staan, "Niet gedupeerd" of zoiets. Nu lijkt het net alsof deze mensen bewust voor fipronil hebben gekozen.

 • Leo

  Leo, 07-08-'17 10:44

  als -als -als

 • ondernemer

  ondernemer, 07-08-'17 11:13

  Waar we nu wel voor op moeten passen is dat we niet helemaal de ziele piet gaan spelen en alle verantwoordelijkheid van ons af schuiven. Het gaat zich nu al tegen ons keren (Volkskrant, NRC). Pluimveehouders zijn ondernemers en maken zelf hun keuze en zijn daar zelf voor verantwoordelijk. Over de NVWA kun je van alles zeggen en hun werkwijze deugt niet maar ze zijn voor deze crisis niet verantwoordelijk. Dat is in de eerste plaats de pluimveehouder zelf en de controle instantie (IKB) die we hebben aangesteld om het hele proces te controleren en te borgen. Er is een soort van schijn veiligheid ontstaan in de veronderstelling dat als we op papier de boel voor mekaar maken en daarop met een checklist simpel door afvinken de controle doen, dan hebben we "voorbeeld" bedrijven. De uitvoerders en bedenkers van dit alles zijn ver verwijdert van de praktijk en geilen op hygiene scores en vragen zich niet af of de boel werkelijk geborgd is met als gevolg dat we nu het IKB kasteel in rook op zien gaan en ten grave kunnen dragen.
  Voor de betrokkenen blijft het rampzalig maar een antwoord zal van hunzelf en de sector moeten komen. Sommigen zullen te ver wegzakken en blijven niet overeind maar uiteindelijk zal de rest uit de as herrijzen. Per slot van rekening mag een uitloop bedrijf als in dit artikel met een eierprijs van ongeveer 9 cent en een saldo van pak hem beet 15 euro/kip nu niet failliet gaan.

 • bumba

  bumba, 07-08-'17 12:50

  Het kan nog erger want tot 3 weken erna zijn ze zo doorgegaan,
  Het gat in de administratie van chickfriend komt voor een groot deel nadat ze een controle hadden gehad van waarschijnlijk de NVWA op 7 juli.
  Rond die tijd is chickfriend gestopt met de administratie ,maar wel gewoon doorgegaan met de werkzaamheden.

 • K

  K, 07-08-'17 15:09

  ja
  waar komt chickfriend weg ja kootwijkerbroek Lunteren waar zijn de meeste besmette bedrijven toeval of is het van ons kent ons maar de andere pluimveehouders zitten er nu ook mooi mee bedankt

 • Spuit 11

  Spuit 11, 07-08-'17 18:43

  Het reinigen van de stallen van deze pluimveehouders terwijl er kippen inzitten is niet zo heel erg ingewikkeld,als je een reinigingsbedrijf belt die zoiets al vaker gedaan heeft. Naar het schijnt zijn alle reinigingsbedrijven op dit moment erg druk en kunnen al het werk niet aan, blijkbaar woon ik in de verkeerde hoek van Gelderland want mij hebben ze nog niet gebeld.

 • Hugo Bens

  Hugo Bens, 07-08-'17 18:50

  IKB kan nooit en nimmer voorkomen dat illegale middelen in producten worden bijgemengd.
  Kort gezegd; deze crisis had niet voorkomen kunnen worden met toezicht op bloedluisbestrijding door IKB-ei.

 • Hugo Bens

  Hugo Bens, 07-08-'17 18:50

  IKB kan nooit en nimmer voorkomen dat illegale middelen in producten worden bijgemengd.
  Kort gezegd; deze crisis had niet voorkomen kunnen worden met toezicht op bloedluisbestrijding door IKB-ei.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 07-08-'17 22:03

  @ Hugo Bens,toch vind ik dat de IKB controle wel wat praktijkgerichter mag want zoals Ondernemer aangeeft werkt het wel voor ons pluimvee service bedrijven. Er wordt een checklist afgevinkt en wat kopiëen gemaakt,maar op het gebruik van, en samenstelling van eventueel gebruikte middelen wordt niet verder ingegaan, en voor zover ik weet doet de CI er niks mee behalve dan het doorsturen naar de Verin,en jij mag dan als pluimvee service bedrijf een X bedrag aftikken naar gelang je medewerkers hebt.

 • E

  E, 11-08-'17 20:57

  Buiten onze schuld vind ik wat kort door de bocht, u bent zelf verantwoordelijk wat er in uw bedrijf gebeurd,
  Dus als men niet kan of ( wil) vertellen waar er mee wordt gespoten , zou er bij u toch wel een lampje moeten gaan branden toch?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen