'Hopen dat fipronilgehalte met ruien voldoende daalt'

zaterdag 12 augustus 2017

Een vrije uitloop leghennenhouder hoopt dat hij door te ruien het fipronilgehalte in de eieren dusdanig omlaag kan brengen zodat hij daarna weer eieren mag leveren. Dat zegt de leghennenhouder, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, in deze video.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Willemieke van den Brink

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Piet

  Piet, 12-08-'17 10:10

  Helemaal mee eens, als ze voor de eieren en andere afzetmarkt hadden gezocht dan de menselijke consumptie had dat veel dierenleed en boerenleed bespaard gebleven.
  Gewoonweg belachelijk dat nu gezonde dieren afgemaakt moeten worden en dat de pluimveehouders dit zelf moeten regelen toe moeten kijken en betalen.
  Weet iemand wat dit met zo iemand doet? Zal me niks verbazen als men er trauma's aan overhoud of post traumatische stress.
  Hoe zou jij je voelen als je je tuin netjes hebt aangelegd en moet die op je eigen kosten afbreken en afvoeren. Flink klote denk ik en dat stelt nog niks voor wat deze pluimveehouders meemaken.
  Voedselveiligheid boven alles maar dit had ook anders opgelost kunnen worden.

 • Pieter

  Pieter, 12-08-'17 11:03

  Je legt het net verkeerd uit Piet.. mensen met een mooie tuin hebben een tuinman ingeschakeld die er een potje van maakte (ondanks dat meerdere andere mensen met een tuin hun twijfels hadden uitgesproken) en daardoor moeten ze nu hun tuin opnieuw aanleggen.

 • Kippenfan

  Kippenfan, 12-08-'17 12:27

  Wat een fantastisch initiatief , dit filmpje zegt meer dan 1000 woorden .
  Nu krijgt het leed een gezicht , de impact is enorm van het al dan niet verplicht ( AI ) ruimen van kippen .
  Je bent geen pluimveehouder alleen om er aan te verdienen , je bent pluimveehouder omdat je wilt boeren , alle stallen zijn aangepast met gigantische investeringen om te voldoen aan de wens van de consumenten , de wetgeving en de vele organisaties in NL .
  Natuurlijk moet er brood op de plank komen , maar een oud- pluimveehouder zei iets wat ik nooit ben vergeten ;

  Als je KIPPEN gaat HOUDEN om rijk te worden , dan wordt het NIETS .
  Maar HOUDT je van KIPPEN , dan verdien je nog IETS ......

  Heel veel sterkte gewenst voor de getroffenen !

  Kippenfan

 • Zents

  Zents, 12-08-'17 13:22

  BREAKING NEWS

  Uit onderzoek van de NVWA is naar voren gekomen dat in sigaretten en tabaksproducten de kankerverwekkende stof nicotine voorkomt. Verschillende tabaksfabrikanten zijn stilgelegd en zijn reeds verplicht tot een totale terughaal actie. Niet alleen in ons land maar in inmiddels een groot aantal andere Europese landen worden de schappen met rookwaar leeggehaald. De NVWA raad de consument aan om in elk geval tot na het weekend geen nicotine houdende rookwaar meer te kopen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe schadelijk nicotine met name voor de longen is. De supermarkt organisatie heeft aangegeven de schade op de fabrikanten en de verkopers van rookwaar te zullen verhalen.

 • Sjonnie

  Sjonnie, 12-08-'17 14:52

  Verschil is, bij sigaretten staat op de verpakking dat het slecht voor je is. Op een doosje eieren staat volgens mij niet dat het slecht voor de gezondheid is.

 • Peter

  Peter, 12-08-'17 15:55

  Op eieren hoeft het ook niet te staan, Europese norm is 0,72 dus er was slechts bij 1 een klein heel klein gezondheidsrisico maar dat is te verwaarlozen tegen sigaretten. Je kunt een besmet ei vergelijken met een druppel rode wijn. Alcohol is schadelijker, de uitlaatgassen van een scooter zijn schadelijker. Wonen langs een snelweg? Wat dacht je van te ver eten?
  We zijn het er over eens dat het nooit in de eieten had mogen zitten, maar er is noooit gevaar voor de volksgezondheid geweest.
  Dus inderdaad moeten ze maar eens goed maar andere zaken kijken zoals sigaretten bijvoorbeeld.

 • hyprofiel

  hyprofiel, 12-08-'17 18:38

  Inderdaad hopen dat het fipronil gehalte daalt met ruien. Maar vooral dat wanneer het onder de 0,005 schiet er ook nog een eierhandel is die de eieren wil laden.....

 • Rekenwonder

  Rekenwonder, 12-08-'17 20:44

  Triest dat het moet en idd enorme schade/kosten post. Alleen moet men bij het berekenen van de schade niet de omzet als schadepost nemen omdat je dan ook geen voerkosten en toegerekende kosten hebt. Ik bedoel niet dat het geen ramp is voor deze pluimveehouder maar wel kloppend blijven rekenen...

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen