CNV: 'Laat werknemers pluimveesector niet in de kou staan'

Utrecht, zondag 6 augustus 2017
aangepast: dinsdag 8 augustus 2017

„De crisis die is uitgebroken in de pluimveesector, kan ernstige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij pluimveebedrijven en de sectoren in de keten”, zegt Peter de Jong, sectorbestuurder bij CNV Vakmensen.

„Het verbaast me daarom hoe snel het ministerie van Economische Zaken een mogelijke compensatie voor de sector heeft afgewezen. Hier dreigen mensen hun baan te verliezen op basis van berichten over gezondheidsrisico’s die op zijn minst onhelder waren.” CNV Vakmensen roept alle betrokken partijen op om zo snel mogelijk om de tafel te gaan om de gevolgen voor de werkgelegenheid in kaart brengen.

„Op dit moment is het crisis in de sector, die voor een groot deel afhankelijk is van de export. Duitse supermarkten nemen geen Nederlandse eieren meer af, een aantal Nederlandse supermarkten is heel voorzichtig geworden en bij de consument bestaat grote onrust over de kwaliteit van het Nederlandse ei. Dit kan nog jaren gevolgen hebben voor de bedrijfstak”, zegt De Jong. Eerder dit jaar heeft CNV Vakmensen nog een cao hebben afgesloten voor de werknemers in de sector.

Gaan banen kosten

„Het is niet meer dan terecht dat de overheid de voedselveiligheid boven alles stelt, maar de communicatie daarover is allerminst eenduidig geweest en inmiddels zit de sector in zeer zwaar weer”, stelt De Jong. „Dit gaat banen kosten. Niet alleen bij de bedrijven die in een faillissement worden gestort, maar ook bij bedrijven om de sector heen. Denk aan de bedrijven die kippen leveren, transporteurs en handelsbedrijven. Als een crisis zoveel werkenden treft, moet de overheid niet passief aan de kant blijven staan.”

Wat De Jong betreft gaan betrokkenen in de sector na het weekend zo snel mogelijk in overleg om de mogelijke gevolgen in kaart te brengen. „Onze insteek is daarbij uiteraard de werkgelegenheid in de sector. Wil de werkgelegenheid herstellen, dan is het nodig dat ondernemers in de sector de kans krijgen het maatschappelijke vertrouwen weer terug te krijgen.”

Tekst: Tom Schotman & CNV

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Utrecht

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • JanLunteren

  JanLunteren, 08-08-'17 15:45

  Er is genoeg eerlijk werk te doen buiten de pluimveesector. Een goede gelegenheid om eens een steentje bij te dragen aan milieu en dierenwelzijn.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen