NVWA wist in november al van fipronil

Brief van de NVWA

woensdag 9 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

De NVWA was in november al op de hoogte van gebruik van fipronil bij leghennen. De NVWA vond het toen niet noodzakelijk om in te grijpen. Dat gebeurde pas nadat een tweede tip was binnengekomen op 20 juni.

„Uit de beschikbare informatie van november bleek dat er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid, milieu of dierenwelzijn bestond.  Er was bovendien geen enkele aanwijzing dat fipronil in eieren terecht zou komen. Daarom hebben we in november besloten nog niet op te treden”, zei een woordvoerder van de NVWA woensdagmiddag op de radio. 

Sinds november vorig jaar lieten veel pluimveehouders hun stallen behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend. Wanneer de NVWA in november al had opgetreden waren er veel minder pluimveehouders gedupeerd geweest. 

Diverse Kamerleden hebben Van Dam vragen gesteld over het optreden van de NVWA. Esther Ouwehand (PvdD) roept Van Dam op om morgen al met antwoorden te komen. 

7 juli inval

De NVWA kreeg op 20 juni een nieuwe melding dat Chickfriend gevaarlijke stoffen gebruikte bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Toen de NVWA uiteindelijk op 7 juli ingreep bij Chickfriend werden daar verboden bestijdingsmiddelen aangetroffen. En ook 2 ton middelen waar het bedrijf geen vergunning voor had. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Cees

  Cees, 09-08-'17 18:33

  Ongeloofelijk. In november 2016 een signaal binnenkrijgen en er niets mee doen en in januari 2017 de norm sterk verlagen. Hoe duidelijk moet er nog bewijs aangevoerd worden dat de NVWA de pluimveehouderij helemaal kapot wil maken. Kan het eigenlijk niet geloven dat dit een een West Europees land kan gebeuren. Dit moet toch vergaande consequenties hebben voor de betreffende ambtenaren die met ons belastinggeld hier ook nog voor betaald worden.

 • Heleen

  Heleen, 09-08-'17 18:48

  Ik begin ook in complottheorieën te geloven.
  Weten dat het gebruikt wordt dan niet het in de gaten houden (of stiekem wel). Daarna de norm verlagen en dan maar wachten tot de bom barst.
  En dan komt er een onderzoek naar het hele gebeuren en bepaalde zaken van de NVWA worden buiten schot gehouden.

 • Js

  Js, 09-08-'17 18:58

  Nou weten we het.nvwa wou perse boeren kapot samen met van dam.hebben express chickfriend zo lang mogelijk laten rondrijden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, ze hadden immers de fipronil waarde verlaagd in januari dus moesten er wel veel boeren omvallen.dit is mijn uitspraak hier moet u het meedoen.nou is het zaak om van dam en friends tot op de grond te vernielen

 • Heleen

  Heleen, 09-08-'17 19:05

  @Heleen in dit topic, van 18:48, ik, Heleen schrijf mee in het topic
  fipronilzaak een hype ..... van 7 aug.
  Wordt dit niet een beetje verwarrend? Ik wil in mijn reacties niet verward worden met een andere Heleen. Ikzelf geloof niet in complottheorieën, bijvoorbeeld. Ik ga maar uit van een toeval, dat er twee Heleens meeschrijven ! Wat zullen we hieraan doen ?
  Sorry, anderen die hier meeschrijven, dit is eigenlijk natuurlijk heel onbelangrijk, maar het kapen van een identiteit op een forum is een bekende manier om mensen ongeloofwaardig te maken.

 • Zents

  Zents, 09-08-'17 19:07

  Het drama is al geschied, echter dit werkt volgens mij zeer in het voordeel van de getroffen bedrijven. Laat de juristen hun messen maar vast slijpen. Hier speelt volgens mij de "zorgplicht" van de staat. Er zal moeten worden nagegaan of " de staat redelijk bekwaam zoals mag worden verwacht" heeft gehandeld. Lijkt me met deze nieuwe feiten nog lang geen uitgemaakte zaak.

 • Ikke

  Ikke, 09-08-'17 20:51

  Toen de fipronil zaak aan het licht kwam,was er veel media aandacht. Van NOS Nieuws, nieuwsuur, Jinek tot RTL nieuws aan toe. En meestal voor in het nieuws met als zwarte piet de pluimveeboer. Nu er meer duidelijkheid komt en het er op lijkt dat NVWA ook een grofe fout heeft gemaakt, zie ik DAT bericht achter in het nieuws en ineens niet meer belangrijk.Complottheorieën, perscensuur of iets anders. Wie het weet mag het zeggen, maar ik vind dat deze zaak stinkt.

 • m

  m, 09-08-'17 20:58

  dit noemt men geen complottheorie maar moderne bedrijfsvoering
  gewoon een markt creëren.

 • Onderdrukte

  Onderdrukte, 09-08-'17 22:45

  We leven in een vrij land, ze hebben er zelfs een feestdag voor gemaakt. Maar hoe vrij zijn we nu daadwerkelijk? Weer een regeltje voor dit en een boete voor dat, helpt dit niet regeltje erbij en boete omhoog maar luisteren zullen jullie...
  De sector is niet kapot te krijgen door elke keer maar nieuwe regeltjes en verbod op allelei zaken die eigenlijk voor de kippen beter zijn.
  Dus als ze zo de sector niet klein krijgen zorgen ze wel dat het op een andere manier gebeurd.
  Helaas hebben ze hierbij fouten gemaakt en steken laten liggen.
  Complottheorie of niet onderdrukking bestaat nog gewoon,zelfs hier in Nederland.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 09-08-'17 23:30

  Wat het is weet ik niet,maar hier zit meer achter,misschien Peter R. de Vries maar inhuren? Politici zijn immers onschendbaar (min of meer) ,en anders kappen ze er toch gewoon mee?

 • Joop

  Joop, 10-08-'17 0:58

  @cees
  Weet je waarom ze in nov niet in actie zijn gekomen?
  Omdat per 1-1-2017 de normen zijn aangepast

 • Conrad

  Conrad, 10-08-'17 13:30

  Als ik een fout maak in mn bedrijf word ik er op afgerekend, als ik een vinkje vergeet te zetten op een opgave, word ik er op afgerekend, als ik een brief kwijt raak van de belastingdienst word ik er op afgerekend. Als een ander een fout maakt, moet ik het meestal zelf oplossen, zo werkt dat als je boer bent. Als de NVWA zulke grove nalatigheid vertoond, moeten zij daar toch ook op afgerekend kunnen worden? Waarschijnlijk niet, want ze hakken met een botte bijl, gaan na een werkdag gewoon naar huis, het weekend is heilig, maandag ben je pas weer aan de beurt. Het is alsof de brandweer bij het blussen om 17.00 uur zegt:, tot morgen, onze blustijd zit er op. Hier kan je alleen maar erg verdrietig om worden.

 • Heleen

  Heleen, 11-08-'17 10:24

  Mensen, wat is het oorverdovend stil op het pluimveeforum. Heel vreemd. Je zou denken dat na de arrestatie van de ChickFriends, en nu het in zoveel Europese landen, dus wat betreft de export waar de sector op leunt, bekend is, er een storm aan reacties loskomt.
  Deze storm gaat niet liggen door er over te zwijgen.
  Zoals ik elders zei, ik zelf ben een buitenstaanster die zich betrokken voelt, en ik verbaas me over zoveel zaken die ik zie gebeuren.
  Ik kan me voorstellen dat pluimveehouders ( zijn er ook pluimveehoudsters ?) zich door de NVWA in de hoek gedreven voelen, maar we hebben het toch over insecticide in voedsel, niet in plastic prullen die bij de Action verkocht worden ? En wanneer export zo'n groot deel van de verkoop betreft is bij fraude en verboden stoffen het vertrouwen zó gevlogen.
  De pluimveehouderij is, lijkt me, een grote industrie geworden, met alle problemen die daarbij komen. Dan kun je toch niet je bedrijf leiden alsof het een knusse boerderij is ? Dat was het misschien dertig jaar geleden, bij de vorige generatie, maar nu niet meer, lijkt me.

  Overigens, wat staatssecretaris Martijn van Dam gisteren bij Jinek zei,( dat de Belgische minister niet de waarheid sprak over de NVWA-tip in november) zou dat hem de kop gaan kosten ? Aftreden ?
  Kan een demissionair kabinet eigenlijk vallen ?
  Wat zijn jullie gedachten hierover ?

 • dirk

  dirk, 11-08-'17 12:01

  Heleen, in de nabije toekomst wordt het hier helaas nog veel stiller op het forum.

 • Zents

  Zents, 11-08-'17 12:52

  Heleen, allemaal logische terechte vragen. Ik weet een pluimveehoudster voor je, Rianne heet ze https://www.youtube.com/watch?v=20jF85TkOUM

 • Wim

  Wim, 11-08-'17 15:40

  De woede is grotendeels veranderd in verslagenheid. Verder heb je geen keus je moet door zien dat je alles geregeld krijgt en dan maar zien waar het schip strand. Dus logisch dat het rustiger met de reacties.
  Lang alles is niet gezegd maar pas wanneer men er niet meer tegenin gaat dan weet je hoe diep het echt zit. Er zijn geen woorden meer voor......

 • Heleen

  Heleen, 11-08-'17 17:58

  @dirk, wat klinkt dit immens treurig. Wil u dit uitleggen ?
  @Zents, dank voor de link. Ik miste de inbreng van vrouwen nogal, ook op dit forum zijn het voornamelijk mannen die schrijven.
  @Wim, zou het niet helpen om verslagenheid, paniek en angst te delen, ook met 'de buitenwereld'?
  Bij Jinek gisteren was een kort fragment van een interview met een wanhopige Friese pluimveehoudster, en je kon zien dat dat in de studio, ook bij Edith Schippers en Martijn van Dam, grote indruk maakte. Of het wat uithaalt weet je natuurlijk niet.
  Op youtube (typ in Stolweitjes) staat een zeer uitgebreid interview, van 8 minuten, van RTV Krimpenerwaard met dhr Snoek, pluimveehouder te Stolwijk, bij Gouda.
  Ik vond het een indrukwekkend gesprek, vooral omdat deze getroffene zo rustig blijft, niet klaagt, zijn verantwoordelijkheid neemt en het er zichtbaar wel erg moeilijk mee heeft.
  Vanmiddag stond ik bij het eierschap in de supermarkt, en er waren wat gesprekjes, en je merkt dat wantrouwen overheerst. Op sociale media verschijnen ook echt zeer giftige commentaren over de sector, en het lijkt me dat de sector ook moet proberen uit te leggen hoe het zo ver heeft kunnen komen, en zich niet te veel moet wentelen in zelfmedelijden.
  Harde woorden, het spijt me, en ik heb makkelijk praten.
  Maar weet u, er zijn natuurlijk heel veel mensen die om allerlei redenen het hoofd moeilijk , of niet, boven water kunnen houden, om allerlei redenen, soms ook volledig buiten hun eigen schuld.
  Sterkte allemaal.

  Waarom verschijnen reacties van vandaag op het topic 'na behandeling al 9 maanden bloedluisvrij' trouwens niet onder het kopje 'laatste reacties'?

 • dirk

  dirk, 11-08-'17 18:58

  @ Heleen, omdat er in ons land een anti- veehouderij stemming heerst. Vooral ngo's zijn om de een of andere reden woedend op de productie van vlees.In die kringen ( grachtengordel) is het hip om de vloer aan te vegen met dierhouderij. Alles wordt aangegrepen ( bijna altijd gebaseerd op grove leugens) om de sectoren te dwarsbomen. Hardwerkende mensen die dag en nacht klaar staan voor hun dieren 24 u per dag 7 dg per week worden met de rug tegen de muur gezet , dat gevoel overheerst. Dit is al tientallen jaren bezig en zorgt er voor dat de veehouderij in versneld tempo verdwijnt. En dit gaat sneller als ook maar iemand kan bevroeden.Van een exporterend land glijden we af naar een importerend land. Wat men dan kwalitatief binnenhaalt mag je zelf bedenken. Dom om in de toekomst afhankelijk te zijn van het buitenland ( ook al met gas) , wel leuk voor Poetin die lekker veel macht krijgt om eens aan de voedsel en gaskraan te draaien als ie zin heeft.Weet je , soms denk ik wat zou het goed zijn als de winkelschappen een tijdje minder gevuld zouden zijn of helemaal niet.

 • Dooier

  Dooier, 11-08-'17 20:40

  Op deze manier verdwijnt de veehouderij vanzelf

 • Dooier

  Dooier, 11-08-'17 20:40

  Op deze manier verdwijnt de veehouderij vanzelf

 • Dooier

  Dooier, 11-08-'17 20:40

  Op deze manier verdwijnt de veehouderij vanzelf

 • Heleen

  Heleen, 12-08-'17 16:32

  @ Dirk, dat er een anti-veehouderij-stemming heerst zou ik wel wat willen nuanceren. Ik kan me dat gevoel vanuit de sector wel voorstellen, maar geldt die negatieve stemming niet vooral voor de uitwassen, zoals nu met de fipronil (waar je de schuld ook legt) ?
  En bijvoorbeeld ook Adriaan Straathof met zijn varkensimperium ?
  Het is toch niet voor niets dat zo'n man geen varkensbedrijven meer mag hebben in Duitsland, en in Nederland zijn stallen met 20.000 varkens (die aantallen ook !) heeft zien afbranden. Stallen waar verschillende overtredingen wat betreft dierenwelzijn en overlast voor de omwonenden niet zeldzaam waren.
  Ik ben echt geen radicale dierenactiviste, en heb soms wel kritiek op de campagnes van Wakker Dier en Varkens in Nood, maar deze uitwassen doen de goede naam van de dierhouderij verder teniet.
  Wel ben ik het met u eens dat de altijd volle schappen, en de soms weerzinwekkende overvloed, en de hypocrisie van veel consumenten (veel vlees, eieren enz. willen voor weinig geld) de situatie lastig maken om te veranderen.
  Ikzelf koop om die redenen vrijwel alleen biologische zuivel, eieren en vlees, en dat doe ik met een laag inkomen.
  Dat zeg ik niet om mezelf vrij te pleiten, want dat is helemaal niet belangrijk, maar om te zeggen dat het best mogelijk is, volgens mij, dierhouderij met betere omstandigheden voor dieren, boeren en natuur. Het vraagt van mensen wat terughoudendheid, niet elk weekend willen barbecueën, niet elke dag veel vlees eten, enz. enz.
  Ook zou het wel helpen wanneer het niet altijd vrijwel alleen maar over geld gaat, nu met de gevolgen voor de pluimveebedrijven, zoals in de video die vandaag op deze site staat.
  Natuurlijk zijn er nu heel veel geldzorgen, maar het bevestigt ook maar weer het oude stadse vooroordeel dat je de boeren alleen maar hoort klagen als het over geld gaat, en ze niet hoort over andere zaken, of wanneer het goed gaat.
  Zelf ben ik geen grachtengordel-figuur (dat mocht ik dromen !) maar een financieel arme drommel (zonder zelfmedelijden, hoor) die in het oosten van het land woont.
  Hopelijk worden mijn gedachten en ideeën, en vragen, die anders zijn dan wat ik hier meestal lees, de afgelopen week, wel een beetje gewaardeerd, want ik wil niemand ermee vervelen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen