Pluimveehouder past innovatieve euthanasie methode toe

woensdag 16 augustus 2017
aangepast: donderdag 17 augustus 2017

Pluimveehouder Evert Esveld in Putten paste de innovatieve methode van Anoxia toe bij het euthanaseren van de ruim 15.000 legkippen op zijn bedrijf. De ondernemer zag zich gedwongen om zijn dieren te doden als gevolg van de fipronil-affaire in de eiersector. Door deze nieuwe methode in te schakelen verliep dit voor de dieren vrijwel zonder stress.

Anoxia is een innovatie die gebruik maakt van de natuur. De nieuwe technologie benut stikstof; van nature bestaat lucht voor 78 procent uit stikstof. De gepatenteerde technologie benut deze stikstof om schuim te maken dat voor 99 procent is gevuld met stikstof. Onderdompeling in dit zuurstofloze schuim leidt zonder noemenswaardige stress bij het dier vrijwel direct tot bewusteloosheid. En na enkele minuten tot een pijnloze dood. Een bijdrage aan een beter dierenwelzijn als euthanisie onoverkomelijk is.

Waardig levenseinde
„Wij hebben deze technologie ontwikkeld omdat we vinden dat elk dier recht heeft op een waardig levenseinde”, aldus directeur Hanno Kiezebrink van Anoxia. De technologie kan op de boerderij worden ingezet, bijvoorbeeld voor biggen of kuikens die niet levensvatbaar blijken te zijn en bij grootschalige ruimingen. Ook toepassing bij het verdoven van dieren voor de slacht is mogelijk. “Onze methode is een diervriendelijk alternatief voor de nu veel toegepaste methode van bedwelming met CO2”, aldus Kiezebrink die met zijn bedrijf Kiezebrink Putten 70 procent van de eendagskuikens in Europa  verwerkt. De schuimmethode heeft een Europees octrooi verkregen.

Zo weinig mogelijk stress
De schuimmethode is na de grootschalige vogelgriepruimingen in 2003 verder ontwikkeld en is nu geschikt voor grootschalige ruimingen. Pluimveehouder Esveld is tevreden over de manier waarop hij samen met Anoxia zijn dieren heeft kunnen euthanaseren. „Zo’n beslissing neem je niet zomaar, ik hou van mijn dieren. Door de fipronil-affaire was er voor ons echter geen andere keuze dan de dieren te doden. Als het dan toch moet, wil ik het doen op een manier die voor de dieren zo weinig mogelijk stress oplevert. Met deze toepassing is dat gelukt”, aldus Esveld.

Bigbags werden buiten de stal opgesteld; die werden gevuld met schuim en stikstof. De kippen werden in de bigbags gelegd; binnen 30 seconden waren ze verdood en binnen 90 seconden overleden. „Het proces is te vergelijken met het laden van de kippen. ‘s Avonds als de kippen op stok gaan zijn, zijn de kippen stressvrij op te pakken. NVWA was bij de ruiming en was zeer te spreken over deze manier van werken,” vertelt Wout van der Poel, woordvoerder Anoxia.

Volgens Hanno Kiezebrink is er naast de zorg voor de dieren nog een overweging om voor de nieuwe techniek te kiezen. “Wij zijn ervan overtuigd dat Anoxia ook een bijdrage kan leveren aan een beter imago van de sector.”

Bekijk hier het filmpje over de nieuwe methode:

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Anoxia

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen