'Ruien van de jonge hennen erg spannend'

Drachtstercompagnie, woensdag 9 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

„We zijn vandaag (woensdag 9 augustus) begonnen met het ruien van onze hennen van 23 weken oud. Dat is heel spannend, want dat hebben we nog nooit gedaan. We volgen hierin het advies van deskundigen van onze voerfabrikant en volgen hun instructies op”, zegt leghennenhoudster Anna van Koot.

Anna houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA.

„We zijn in het weekend en maandag bezig geweest om samen met vrijwilligers om de stal (met de kippen erin) zo goed mogelijk schoon te maken. Het schoonmaken ging wel aardig goed. De kippen bleven redelijk rustig. Uiteraard hebben we tussen de middag met zijn allen een eitje gegeten.”

„Gisteren (dinsdag 8 augustus) is de Rendac voor het eerst geweest om eieren op te halen. Ze zuigen het met een slang in een tankwagen. Dat aanzuigen ging niet zo gemakkelijk, we moest er met een schep in steken om de schalen zoveel mogelijk kapot te maken. Uiteindelijk is het wel gelukt. Nu hebben we een grotere bak die we van onderaf uit kunnen zuigen. Morgen komt de Rendac weer, hopelijk gaat dat beter.”

Media moe 

De hele week zijn er op het bedrijf van de familie Van Koot nog steeds vrijwilligers actief, die vooral helpen om alle eieren kapot te gooien. „Het is wel heel erg fijn dat er zoveel lieve mensen om ons heen zijn om ons te helpen”, zegt Anna. 

„Intussen ben ik ook wat media moe geworden. Steeds bellen er journalisten, van kranten, radio en tv. Op zich is het heel mooi dat er aandacht is voor wat er in onze sector gebeurt, maar naast alle geregel en extra werk dat we nu hebben, gaat ook het ‘gewone werk’ gewoon door, waardoor ik niet zoveel tijd voor de media heb.”

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Anna van Koot

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Drachtstercompagnie

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • realist

  realist, 12-08-'17 18:34

  Is er al over nagedacht wie na de rui van al die bedrijven die gebruikt hebben de eieren komt halen ?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen