'Schadepost van 20.000 euro per week'

Putten, dinsdag 1 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

„Ik heb 20.000 euro schade per week. En ik weet nog niet of ik mijn 20.000 biologische hennen wel mag houden. Als alle 20.000 hennen geruimd moeten worden is dat onder normale omstandigheden nauwelijks op te brengen, zoveel schade als dat geeft.”

Dat zei leghennenhouder Helmus Torsius uit Putten maandagavond 31 juli in het tv-programma Nieuwsuur. Bij Torsius is een te hoge waarde fipronil vastgesteld in de eieren van zijn 20.000. Alle eieren moeten worden vernietigd. Een enorme tegenslag.

De doodsteek

Torsius heeft scharrelhennen, vrije uitloop hennen en biologische hennen. Alleen de stal met de biologische hennen is behandeld door Chickfriend. Toch mogen ook de eieren van de andere hennen niet van het erf af. Onnodig, vindt Torsius. „Die honderdduizenden eieren zouden gemengd kunnen worden met schone eieren en gebruikt kunnen worden door de industrie, bijvoorbeeld in shampoo”, zei hij in Nieuwsuur. 

De schade loopt in de tienduizenden euro’s. Voor een groot gedeelte van de besmette pluimveebedrijven kan dit het einde betekenen volgens Torsius. „Het zal misschien niet direct de doodsteek zijn. We zullen wel geld bij moeten lenen om hier bovenop te komen, maar op een gegeven moment zegt de bank: ‘je hebt al te veel geleend’ en dan krijg je niets meer. En dan is het de doodsteek voor je bedrijf.”

Starre houding NVWA

Daarnaast hoopte Torsius op een flexibelere houding van het ministerie en de NVWA. „We moeten nu al 120.000 eieren weg gaan gooien. Terwijl als de eieren naar de industrie zouden gaan en het gemengd wordt met schone eieren dan is het gehalte fipronil niet eens meer meetbaar.”

„Er is totaal geen flexibiliteit vanuit het ministerie om met ons mee te denken dit op te lossen. Het wordt voor ons steeds moeilijker. Alles ligt op ons bordje en de rendementen zijn heel laag. Het wordt bijna onmogelijk om als pluimveehouder te overleven in Nederland”, zegt Torsius in Nieuwsuur. 

Bekijk hier de uitzending met Torsius van Nieuwsuur van maandagavond 31 juli

Tekst: Tom Schotman & Nieuwsuur

Beeld: Ellen Meinen (archief Agrio) & Familie Torsius

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Putten

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Laumanns

  Laumanns, 01-08-'17 12:55

  Welke supermarkten en welke merken hebben de bewuste besmette eieren verkocht?

 • Bio(logisch) ?

  Bio(logisch) ?, 01-08-'17 13:20

  Gangbare stallen niet gespoten en biologische wel ??

 • Witte

  Witte, 01-08-'17 15:26

  Ik dacht dat biologische code 0 helemaal nergens voor mag behandelen.

 • Hans

  Hans, 01-08-'17 18:35

  @Witte die mogen alleen natuurlijke bestrijding's middelen. En ze gaven aan dat dat het geval was.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 01-08-'17 19:55

  Naar het schijnt is het met fipronil vermengde bestrijdingsmiddel door de Belgische leverancier naar meerdere landen in Europa verkocht, waarom "horen" we in het nieuws daar nog niks over?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen