Toxicologen: NVWA had in november al actie moeten ondernemen

vrijdag 11 augustus 2017

De NVWA had in november 2016 al moeten weten dat fipronil in eieren terecht zou kunnen komen, nadat ze een tip had ontvangen over het gebruik ervan in pluimveestallen. Dat zeggen twee toxicologen vrijdag 11 augustus in de Volkskrant.

De Belgische Landbouwminister Denis Ducarme zei woensdag dat de NVWA al eind 2016 van de problemen met fipronil in eieren wist. De NVWA ontkende dat, met het argument dat ze wel was getipt over het gebruik van fipronil in pluimveestallen, maar dat er geen aanwijzingen waren voor acute risico’s voor de voedselveiligheid.

In een brief aan de Tweede Kamer onderschreven minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken donderdag die lezing. Van Dam is verantwoordelijk voor de NVWA.

De hoogleraren toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) en Ivonne Rietjens (Universiteit Wageningen) vinden dat verweer zwak. Het argument ‘dat er geen aanleiding was te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht zou komen’, zoals Schippers en Van Dam schrijven, is volgens hen aantoonbaar onjuist.

Onderzoeksrapporten

Van den Berg wijst op twee onderzoeksrapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die de Europese normen bepaalt voor giftige stoffen. In het oudste van die rapporten, uit 2006, staat al dat fipronil zich ophoopt in weefsel als dieren het binnenkrijgen. Ook staat er dat fipronil ‘gemiddeld tot hoog persistent is’, wat betekent dat het na een spuitsessie maanden in een stal blijft hangen.

In het rapport uit 2014 staat zelfs expliciet dat er rekening mee moet worden gehouden dat fipronil in producten als melk en eieren terecht kan komen. Een Britse studie uit 2008, gepubliceerd in vakblad British Poultry Science, laat zien hoe de gifstof zich inderdaad in kippeneieren ophoopt wanneer de stof aan kippenvoer is toegevoegd (0,103 milligram per kilogram voer). „In de Kamerbrief staat een toxicologisch niet juiste constatering die gemakkelijk weerlegd kan worden”, vat Van den Berg samen.

Lees het complete artikel op de website van de Volkskrant.

Tekst: Tom Schotman & de Volkskrant

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights leghennen