Verdachte tipte NVWA over fipronil

vrijdag 11 augustus 2017
aangepast: donderdag 31 augustus 2017

Nick Hermens uit Mill, één van de verdachten in het onderzoek naar fipronil, zegt dat hij zelf tipgever was voor de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, de NVWA. Hij heeft Chickfriend en Poultry-vision met naam en toenaam genoemd bij de NVWA.

Donderdag werd bekend dat de NVWA en het Openbaar Ministerie onder meer in Halsteren en Mill huizen heeft doorzocht in verband met het onderzoek naar fipronil in eieren. De woning die in Halsteren onder de loep werd genomen, kan volgens de NVWA in verband worden gebracht met een Belgische toeleverancier.

Het huis in Mill is van Hermens, eigenaar van Pro-farma, een groothandel in chemicaliën. Bij hem werd op 24 juli al administratie in beslag genomen; een week later werd hij in Den Bosch als verdachte gehoord, schrijft Omroep Brabant vrijdag 11 augustus.

‘Helemaal klaar met NVWA’
Hermens reageerde vrijdag vanaf zijn vakantieadres verbaasd op de inval. „Ik ben helemaal klaar met de NVWA”, zei hij tegen Omroep Brabant. Hermens is verbaasd over de beschuldiging van de NVWA dat hij betrokken zou zijn hij de handel. Hij werkt al weken mee met het onderzoek, zo liet hij ook weten. 

Eerder meldde hij gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de NVWA. „Ik doe geen zaken met Chickfriend en lever niet aan de pluimveesector. Ook wordt er onterecht gebruikgemaakt van mijn bedrijfsnaam. Ik was niet blij met de inval, maar als het nodig is voor het onderzoek dan is het zo”, zegt Hermens. De NVWA erkende eerder dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar volgens topman Rob van Lint was er toen ‘geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten.’ 

‘Containers met naam Pro-farma’
Tijdens doorzoekingen bij Chickfriend in Barneveld zouden containers zijn gevonden met zijn bedrijfsnaam erop. Hermens zegt dat zijn vroegere compagnon zijn bedrijfsnaam nog zou gebruiken.

De eigenaren van Chickfriend zitten vast. Ook de eigenaar van het Belgische Poultry-vision, een vroegere compagnon van Hermens, is opgepakt. Dit bedrijf leverde waarschijnlijk de fipronil aan Chickfriend.

Tekst: Tom Schotman & Omroep Brabant

Beeld: NVWA

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Heleen

  Heleen, 13-08-'17 12:17

  Op Foodlog nieuwe informatie over ChickFriend ,en in NRC en Volkskrant goede artikelen, de laatste dagen. Ook zeer kritisch over de NVWA.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen