Vragen over het meten van fipronil in eieren

zondag 27 augustus 2017

In eieren van Nederlandse pluimveebedrijven heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het insecticide fipronil aangetroffen. Dat middel is verboden voor deze toepassingen. De NVWA vroeg het RIKILT, instituut voor de voedselveiligheid, eieren te analyseren.

Het RIKILT is door NVWA gevraagd om een deel van de anyalyses van de Nederlandse eieren uit te voeren.

Aanpassing analyse
De analysten konden niet direct aan de slag: de bestaande test voor het vaststellen van Fipronil bij bijen, geschikt maken voor analyse op eieren, zodat de uitkomsten van de analyse 100% betrouwbaar en reproduceerbaar zijn.
 

Analyse
De eieren uit één doosje worden geklutst, in een fles gedaan en geschud. Daaruit wordt een klein monster genomen, waaraan het oplosmiddel acetonitril wordt toegevoegd. Het fipronil lost daarin op. Dan centrifugeren we de massa zodat onderin het vet en eiwit zit en bovenop de vloeistof. Die vloeistof analyseren we met vloeistofchromatografie en massaspectrometrie. Je krijgt dan een grafiek. De pieken daaruit vergelijken we met bekende concentraties fipronil, zodat we exact kunnen vaststellen hoeveel microgram fipronil er per kilogram in de eieren zat

NVWA heeft RIKILT gevraagd de kwaliteitsborging van de analyses uitgevoerd door andere, veelal commerciële laboratoria, voor haar rekening te nemen.  Als nationaal referentielaboratorium beoordeelt RIKILT de kwaliteit van deze analyses.

Bekijk hier het filmpje van de analyse van eieren bij Rikilt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=zDsPenAuTS4

Tekst: Monique van Loon

Beeld: RIKILT

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen