2 Sisters Food Group mengde oud en vers vlees

vrijdag 29 september 2017

Bij 2 Sisters Food Group, de grootste kippenleverancier van Groot-Brittannië, zijn ernstige misstanden aan het licht gebracht. Het bedrijf heeft oud en vers vlees met elkaar vermengd en sjoemelde met de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen.

2 Sisters Food Group levert een derde van alle kipproducten die in Groot-Brittannië worden gegeten en levert aan de grote supermarktketens Tesco, Sainsbury’s, Marks&Spencer, Aldi en Lidl. De vijf supermarktbedrijven hebben laten weten direct onderzoek in te stellen.

Misstanden
Werknemers hebben bevestigd dat ze de houdbaarheidsstickers moesten veranderen. Ook moesten ze het vlees van kippen die op verschillende data waren geslacht met elkaar vermengen. 

„Ik heb vaak de slachtdatum van de kip veranderd. Mijn leidinggevende vroeg me dat te doen. Als je verse kip koopt kan het oud vlees zijn”, zei een werknemer.

Vlees dat op de grond was gevallen werd gewoon weer verpakt. Als supermarkten vlees terugstuurden, verpakten de medewerkers het opnieuw en werd het aan dezelfde supermarkten geleverd.

Vermengd vlees niet in Nederland
De NVWA meldt dat de vermengde Britse kip niet in Nederland wordt verkocht. De NVWA stelt dat ze nog geen meldingen van hun Britse collega’s hebben gekregen. „Als er aanwijzingen zijn dat de kippen van de Britse fabriek in Nederland worden verkocht, dan horen wij dat direct van onze Britse collega’s. Wij hebben navraag gedaan, maar tot nu toe hebben wij nog niets gehoord.”

Het Britse 2 Sisters is via 2 Sisters Storteboom wel in Nederland actief. Het Nederlandse dochterbedrijf telt vijf productielocaties in Nederland en één in Polen. Een woordvoerder van Storteboom geeft aan dat de voedselveiligheid bij de Nederlandse tak niet in het gedrang is.

Verantwoording supermarkt
De NVWA zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de supermarkten om mogelijk oud vlees uit de supermarkt te weren. „Uiteindelijk is het bedrijf dat het vlees inkoopt verantwoordelijk voor de kwaliteit. Als er dan iets mis is, moeten zij het vlees uit de schappen halen onder ons toezicht.”

Tekst: Monique van Loon / Nu.nl

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier markt

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen