150.000 euro hulp voor pluimveehouders in Barneveld

Barneveld, donderdag 28 september 2017
aangepast: vrijdag 29 september 2017

De Barneveldse gemeenteraad stelt eenmalig een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor hulp aan de door de fipronil-affaire getroffen pluimveehouders in Barneveld. Dat heeft de raad woensdagavond 27 september unaniem besloten.

Alle raadsleden steunden het initiatiefvoorstel meldt de Barneveldse Krant.

Geen rechtstreeks bedrag
Het bedrag wordt niet rechtstreeks overgemaakt aan getroffen pluimveehouders, omdat dat wettelijk niet mag. De gemeente heeft wel mogelijkheden om ondernemers zo goed als rechtstreeks financieel te ondersteunen door middel van bestaande voorzieningen, specifiek voor deze doelgroep. In Barneveld zitten 25 pluimveehouders op slot vanwege het fipronilschandaal. Landelijk zitten momenteel nog 361 stallen op slot.

„Het belangrijkste is dat we met dit gebaar deze mensen een steun in de rug geven, zowel moreel als sociaal. Het zou mooi zijn als onze aanzet nu leidt tot een grotere beweging van buurgemeenten, de Rijksoverheid en Brussel. Want dat deze mensen gesteund moeten worden, is voor ons heel duidelijk. Er zijn heel wat boeren in onze gemeente die op dit moment echt niet weten hoe ze alles rond moeten krijgen. De financiële consequenties zijn niet te overzien, nu nog steeds zijn bedrijven gesloten vanwege deze crisis,” zegt raadslid Henk van den Brink (SGV) die het voorstel voor hulp aan getroffen pluimveebedrijven indiende.

Extra steun voor Poultry Expertise Centrum
Provincie Gelderland gaf woensdag ook politieke steun voor getroffen boeren. Het Barneveldse Statenlid Bennie Wijnne (SGP) had voorgesteld om het Poultry Expertise Centre in Barneveld met extra geld te ondersteunen. Provinciale Staten stemde met ruime meerderheid voor. Ook moet ingezet worden op meer wetenschappelijk onderzoek naar preventie, monitoring en bestrijding van bloedluis.

Een ander voorstel van Wijnne om als provincie bij het Rijk aan te dringen op een noodfonds voor de gedupeerde boeren, haalde het niet. Dit voorstel werd alleen mede ondersteund door de ChristenUnie en de PVV.

Hennie de Haan, voorzitter NVP, reageert verheugd op het bericht van de steun door gemeente Barneveld: „Ik vind het geweldig dat de gemeente lopende het jaar dit bedrag uittrekt als steun. Hiermee maakt de gemeente Barneveld wel een statement.”

Lees hier het artikel in de Barneveldse Krant.

Tekst: Monique van Loon / Barneveldse krant

Beeld: Wisserhof

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Barneveld

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen