Fijn om fipronil ervaringen te delen

dinsdag 26 september 2017
aangepast: woensdag 27 september 2017

„Het heeft mij goed gedaan om een week te twitteren voor @boerburgertweet. Fijn om ook onze kant van het verhaal te kunnen vertellen en delen. Uit de reacties merk je dat veel mensen, zowel burgers als boeren, niet in de gaten hebben wat de gevolgen zijn en waar we nog continue tegen aan lopen.”

Dat zegt leghennenhoudster Mirjam Bouwhuis uit het Drentse Witteveen. Ze deelde haar ervaringen van 18 tot en met 24 september via Twitter en Facebook @Boerburgertweet. Bouwhuis agro is één van de gedupeerde leghennenhouders in de fipronilzaak.

„Het was een drukke week, maar zeker de moeite waard. Goed om ons verhaal te vertellen en boeren en burgers te laten weten hoe het is. Ook voor de verwerking is het goed,” zegt de legpluimveehoudster en mmmEggie Mirjam Bouwhuis.

Groot bereik
Mirjams  berichten werden in die week 312.000 keer weergegeven op Twitter.  Via Facebook bereikten de berichten 220.000 mensen. Op Facebook zijn de berichten samengevat in een aantal blogs. Veel informatie waarvan boeren en burgers geen weet hebben of niet bij stil staan. „ Voor anderen gaat de wereld verder maar bij ons woedt de fipronilorkaan nog steeds,” zoals Mirjam schrijft.

Enkele ervaringen:

 • Vanaf 22 juli geen eieren, mest of dieren meer af mogen voeren
 • Kippen eerst geruid maar dankzij  de massahysterie, aangewakkerd door de NVWA-topman die volledig onterecht zei dat Nederland maar even geen eieren moest eten, hadden de handel en supermarkten er geen vertrouwen meer in.
 • Beschuldigd worden van moord op kippen vanwege winstbejag
 • Protestacties van dierenorganisaties voor bedrijf; ze hadden met hun borden voor kantoor van NVWA moeten gaan staan
 • Met de mmmEggies en collega pluimveehouders naar Den Haag
 • Veel media maakten ongevraagd beelden die je ’s avonds op tv voorbij ziet komen
 • 1 miljoen eieren moeten vernietigen; kosten 80.000 euro
 • Stal meerdere keren schoongemaakt, bemonsterd en dan maar wachten op uitslag
 • Als een van de eerste geblokkeerde bedrijven veel zelf uit moeten zoeken.

Veel reacties
„De vele positieve reacties doen ons goed. Zelfs van de Partij voor de Dieren kreeg ik een positieve reacties dat ze niet wisten dat het zo zat. Nu hoorde ze het eens van de andere kant. Het filmpje van het eieren weggooien is ontzettend veel gedeeld. Dat blijf ik lastig vinden; het is geen gevaar voor de volksgezondheid en toch moeten alle eieren weggegooid worden,” zegt Mirjam. Ook het verschil tussen Nederland en andere landen waar alleen de bedrijfscodes met eieren die een acuut gevaar voor de volksgezondheid gepubliceerd worden.

Mirjam kreeg niet veel reacties van politici; wel deelden politici haar berichten. „Ik hoop op deze manier een steentje bij te hebben kunnen dragen om deze crisis beter op te lossen. De petitie is hierdoor gelukkig ook onder de aandacht gekomen en door velen ondertekend. Veel mensen wisten niet dat het zo erg was, schreven en vertelden ze ons,” zegt Mirjam.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Mirjam Bouwhuis

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen