Comité Kippenvel voert acties voor getroffen pluimveehouders

vrijdag 29 september 2017

Dinsdagavond 26 september overlegde het actiecomité uit Barneveld. De Stichting 'Kippenvel' is in het leven geroepen om pluimveehouders te helpen die gedupeerd zijn door de fipronil crisis.

De Barneveldse bakker Jaap van der Veer overlegde dinsdagavond met enkele betrokken burgers, boeren en ondernemers. Eerder al zei Van der Veer dat hij als bakker niet zonder eieren kan en daarom nu betrokken is bij het leed van zijn plaatsgenoten. „Onze kippenboeren moeten we helpen en daar gaan we een mooie actie voor bedenken.” Als idee werd al een glazen huis voor pluimveehouders genoemd.

Glazen Ei
Op zaterdag 14 oktober, de dag na Wereldeidag, zal het comité haar activiteiten op ludieke wijze aftrappen tijdens het Nederlands Kampioenschap eieren bakken, dat in een grote tent op het plein bij het Schaffelaartheater wordt gehouden. In het weekend van 27 en 28 oktober wordt er een Glazen Ei uit de grond gestampt, van waaruit tal van activiteiten gecoördineerd gaan worden.

Politiek Den Haag
Naast acties om geld in te zamelen zoekt het comité ook mogelijkheden om politiek Den Haag in beweging te krijgen. „We hopen op brede steun van de bevolking, zodat we samen een duidelijk signaal kunnen afgeven,” aldus de bakker. Gemeente Barneveld zei al € 150.000 toe en het doel van de petitie is met 5000 handtekeningen nu voor 50 procent gehaald. „We hopen dat dit aantal nog stijgt,” aldus de Barneveldse pluimveehoudster en mmmEggie Marjan van de Vis. LTO Gelderse Vallei en de mmmEggies waren dinsdagavond ook aanwezig. „Als sector willen we ons niet bemoeien met deze acties. Op de achtergrond zullen wij ons inzetten en zorgen voor informatievoorziening. Het is mooi dat het een initiatief is van burgers en dat het ook zo blijft,” zegt Marjan van de Vis.

Stichting Kippenvel
Binnenkort wordt de stichting officieel bij de notaris onder de aandacht gebracht, wordt er een bankrekeningnummer geopend en komt er een website met informatie.

Jaap van der Veer: „Uit de gesprekken met pluimveehouders is mij duidelijk geworden dat het niet vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf is. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat de nood hoog is.”

Tekst: Monique van Loon / Barneveldse krant

Beeld: Wisserhof

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen