Klimaat optimaliseren met luchtwasser

dinsdag 5 september 2017
aangepast: woensdag 6 september 2017

Vleeskuikenhouder René Sleegers uit het Brabantse Someren werkt al jaren met een chemische luchtwasser. De buren zijn tevreden; zij ruiken niets van zijn bedrijf en René is tevreden met de resultaten van zijn vleeskuikens.

René Sleegers heeft al ruim zeven jaar ervaring met een chemische luchtwasser bij zijn vleeskuikens. Bekijk de fotoserie en lees de reportage in het nieuwste vakblad Pluimveeweb.

Wanneer u het vakblad Pluimveeweb, dat donderdag 31 augustus is verschenen, niet heeft ontvangen, vraag het dan hier gratis aan.   

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
„De luchtwasser levert mij niets op, maar is de legitimatie om extra dieren te kunnen houden,” zegt René Sleegers van Jofra Poultry. In Someren aan de Houtbroekstraat houdt hij 276.000 vleeskuikens in 12 stallen met in totaal drie chemische luchtwassers. René heeft al ruim 7 jaar ervaring met de chemische luchtwasser.

„De luchtwasser levert mij niets op, maar is de legitimatie om extra dieren te kunnen houden,” zegt René Sleegers van Jofra Poultry. In Someren aan de Houtbroekstraat houdt hij 276.000 vleeskuikens in 12 stallen met in totaal drie chemische luchtwassers. René heeft al ruim 7 jaar ervaring met de chemische luchtwasser.

René werkt met het Jofra Poultry Climate Control Systeem. Hij heeft dit samen met Inno+ ontwikkeld. Met dit systeem wordt de lucht op een eenvoudige manier voorverwarmd en gekoeld. Via deze luchtinlaat met luchtconditioners komt de lucht binnen.

René werkt met het Jofra Poultry Climate Control Systeem. Hij heeft dit samen met Inno+ ontwikkeld. Met dit systeem wordt de lucht op een eenvoudige manier voorverwarmd en gekoeld. Via deze luchtinlaat met luchtconditioners komt de lucht binnen.

De oude en nieuwe stallen zijn verbonden door een centrale gang in het midden. De oorspronkelijke zes stallen zijn overkapt en verlengd. In totaal zijn het nu drie stallen met 12 afdelingen.

De oude en nieuwe stallen zijn verbonden door een centrale gang in het midden. De oorspronkelijke zes stallen zijn overkapt en verlengd. In totaal zijn het nu drie stallen met 12 afdelingen.

De slangen van de vloerverwarming. René plaatste kiezelstenen om te voorkomen dat ongedierte de stal binnenkomt.

De slangen van de vloerverwarming. René plaatste kiezelstenen om te voorkomen dat ongedierte de stal binnenkomt.

De stallen staan slechts 2 meter van elkaar af. De luchtinlaat bevat daarom brandwerende rolschermen.

De stallen staan slechts 2 meter van elkaar af. De luchtinlaat bevat daarom brandwerende rolschermen.

De centrale gang met voorkoeling of verwarming van de inkomende lucht. Links de luchtinlaat; rechts gaat de lucht via dwarsventilatie op dierniveau de stal in. De maximale noodzakelijke ventilatie is laag; 2,5 kubieke meter per kuiken per uur. In de zomer kan René de binnenkomende lucht in de gang koelen tot 15°C en in de winter de binnenkomende lucht tot 7° C voorverwarmen. Hierdoor is 70 procent minder ventilatiecapaciteit nodig. De luchtwasser is daarom ook kleiner uitgevoerd.

De centrale gang met voorkoeling of verwarming van de inkomende lucht. Links de luchtinlaat; rechts gaat de lucht via dwarsventilatie op dierniveau de stal in. De maximale noodzakelijke ventilatie is laag; 2,5 kubieke meter per kuiken per uur. In de zomer kan René de binnenkomende lucht in de gang koelen tot 15°C en in de winter de binnenkomende lucht tot 7° C voorverwarmen. Hierdoor is 70 procent minder ventilatiecapaciteit nodig. De luchtwasser is daarom ook kleiner uitgevoerd.

Aan de andere kant van de stal; hier links op de foto, wordt de lucht met zeven AQC-kleppen afgezogen naar het luchtkanaal erboven. Sleegers werkt met twaalf identieke stallen wat het management vergemakkelijkt.

Aan de andere kant van de stal; hier links op de foto, wordt de lucht met zeven AQC-kleppen afgezogen naar het luchtkanaal erboven. Sleegers werkt met twaalf identieke stallen wat het management vergemakkelijkt.

Het luchtkanaal boven in de stal waar de eerste stofafvang plaats vindt. Je ziet dons en stof liggen.

Het luchtkanaal boven in de stal waar de eerste stofafvang plaats vindt. Je ziet dons en stof liggen.

Ventilatoren zuigen de lucht aan vanuit het luchtkanaal en blazen die naar de wasser.

Ventilatoren zuigen de lucht aan vanuit het luchtkanaal en blazen die naar de wasser.

Op de vloer is een waterbad met zwavelzuur met ene pH van 4,0. Het stof valt neer en de lucht gaat daarna door het watergordijn en dan door het waspakket. De kosten van de luchtwasser bedragen € 0,55 per kuikenplaats.

Op de vloer is een waterbad met zwavelzuur met ene pH van 4,0. Het stof valt neer en de lucht gaat daarna door het watergordijn en dan door het waspakket. De kosten van de luchtwasser bedragen € 0,55 per kuikenplaats.

In de twee nieuwste luchtwassers koos René voor horizontale waspakketten van ander materiaal. Zijn ervaring met de eerste luchtwasser met verticale waspakketten was dat die te snel dichtslibten door het stof.

In de twee nieuwste luchtwassers koos René voor horizontale waspakketten van ander materiaal. Zijn ervaring met de eerste luchtwasser met verticale waspakketten was dat die te snel dichtslibten door het stof.

Samen met Stienen B.E. ontwikkelde Sleegers voor zijn bedrijf een managementprogramma waarbij alles via de mobiele telefoon is te regelen. René is tevreden met zijn nieuwe stallen en de luchtwassers. De technische resultaten van zijn koppels zijn heel constant. Hij is ervan overtuigd dat zijn systeem ook bij andere bestaande stallen is toe te passen. René: „Functionele techniek is mooi maar het moet wel betaald worden door de resultaten van de kuikens. De kuikens zijn bij mij nummer een; als die het goed doen, word ik daar ontzettend blij van. Met deze stallen heb ik meer tools in handen om het klimaat te optimaliseren. Meten is weten!”

Samen met Stienen B.E. ontwikkelde Sleegers voor zijn bedrijf een managementprogramma waarbij alles via de mobiele telefoon is te regelen. René is tevreden met zijn nieuwe stallen en de luchtwassers. De technische resultaten van zijn koppels zijn heel constant. Hij is ervan overtuigd dat zijn systeem ook bij andere bestaande stallen is toe te passen. René: „Functionele techniek is mooi maar het moet wel betaald worden door de resultaten van de kuikens. De kuikens zijn bij mij nummer een; als die het goed doen, word ik daar ontzettend blij van. Met deze stallen heb ik meer tools in handen om het klimaat te optimaliseren. Meten is weten!”

Tekst: Monique van Loon

Beeld: John Peters

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen