'Meer en betere controle veehouderijen'

dinsdag 12 september 2017
aangepast: woensdag 20 september 2017

Meer en beter controleren bij veehouderijen is hard nodig. Dat vindt de provincie Noord-Brabant. Na een steekproef bij verschillende gemeenten, die de veehouderijen moeten controleren, werden verschillende overtredingen gevonden. Om de controle te verbeteren, is de provincie met negen gemeenten een pilot gestart.

Uit de pilot kwam naar voren dat het mogelijk is een uniform inspectieprogramma op te zetten. Met dat programma kunnen alle veehouderijen in Brabant tussen 2018 en 2021 minimaal één keer gecontroleerd worden. 
Ook andere aspecten, zoals ondermijning, aanwezigheid van asbest in daken en leegstaande agrarische bedrijven kunnen dan worden meegenomen. 

Steekproef
De provincie Noord-Brabant startte de pilot na een steekproef bij vijftien gemeenten. Daaruit kwam dat in twaalf van de vijftien gemeenten veehouderijen vergunningsvoorschriften niet nakomen. Door de gemeenten werd daar niet fatsoenlijk tegen opgetreden.

De overtredeningen die tijdens de proef naar voren kwamen waren een te hoge uitstoot van ammoniak en fijnstof, afwijkende stalsystemen en/of luchtwassers, het houden van meer of andere dieren dan toegestaan en het ontbreken van elektrische monitoring. 

Te weinig controle
Ook werd naar aanleiding van de steekproef duidelijk dat gemeenten te weinig controleren. In vijf gemeenten werden de laatste controles tussen de zeven en dertien jaar geleden uitgevoerd. 

Tekst: Rosanne van Schriek & Provincie Noord-Brabant

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen