Minder fijnstof met recirculatie luchtreiniger

Breda, maandag 25 september 2017

VFA Solutions ontwikkelde samen met Smits Agro een recirculatie luchtreiniger waarmee de fijnstof in pluimveestallen alsmede de uitstoot sterk te reduceren is.

„De Aspra Agro is speciaal voor pluimveestallen ontwikkeld om lucht te reinigen”, zegt John van Drunen van Smits Agro, die het product verkoopt en installeert. „De luchtreiniger verwijdert door middel van gesloten positieve ionisatie grof en fijn stof evenals endotoxines en microben uit de stallucht. De door ionisatie geladen stof zorgt ervoor dat het neerslaat tegen de binnenkant van de wand van de Aspra Agro. Dit noemen we elektrostatische precipitatie. Een automatisch borstelsysteem veegt het stof eraf, zodat het in de stofzakken of bakken terecht komt”, legt Van Drunen uit.  

„De Aspra Agro zuivert bij een luchtverplaatsing van 11.000 kuub per uur, 80 procent fijnstof PM 10, 50 procent fijnstof PM 2,5 en 20 tot 25 procent fijnstof PM 1 (ultrafijn stof). En door met speciale elektrische veld en een spanning te werken van 30.000 volt doden we, gebaseerd op laboratoria testen, virussen en deels van de bacterie, zoals Bovine Adenovirus, E. Coli bacterie, Staphylococcus aureus en Yersinia enterocolitica”, zegt Van Drunen. „In de Kipster leghennenstal in Oirlo (LB) hangen acht units, die de uitstoot van fijnstof met 40 tot 45 procent verlagen binnen de stal zelf”, vertelt Van Drunen. 

Hoeveel units nodig zijn in een stal hangt af van de gewenste stofreductie. „In een stal voor 40.000 reguliere vleeskuikens kun je met vijf units 30 procent reduceren in de stal en de uitstoot met 42 procent  procent verlagen”, zegt Van Drunen. 

Prijs

De Aspra Agro unit kost tussen de 7.500 euro en 9.800 euro per stuk afhankelijk van het model. Daarbij komen de installatiekosten die per stal om en nabij de 250 euro zullen bedragen. 

Kijk op de website van Smits Agro of op de website van VFA Solutions voor meer informatie over de unit. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Fijnstof

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen