Nieuw middel tegen bloedluizen

dinsdag 5 september 2017
aangepast: dinsdag 9 januari 2018

Het middel Exzolt is onlangs geregistreerd als diergeneesmiddel voor de bestrijding van bloedluizen bij pluimvee. Dat maakte MSD Animal Health bekend op het World Veterinary Poultry Association Congress dat van 4 tot en met 8 september gehouden wordt in het Schotse Edinburgh.

Het Comité voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik (CVMP) heeft op 15 juni 2017 een positief advies uitgebracht voor het in de handel brengen van het diergeneesmiddel Exzolt. Op 18 augustus heeft de Europese Commissie dit advies bekrachtigd. MSD Animal Health verwacht dat het middel binnenkort verkrijgbaar is.

Exzolt
Exzolt is een systemisch werkend antiparasitair diergeneesmiddel op basis van de werkzame stof fluralaner. Het grijpt aan op het zenuwstelsel van de vogelmijt en doodt de mijten nadat deze een bloedmaal hebben genomen zonder nadelige effecten voor de kip.

In de aanbevolen dosering (0.5mg/kg lichaamsgewicht) is aangetoond dat Exzolt tot 99 procent van de mijten doodt zonder nadelige effecten voor kip en gebruiker. Het middel kent een wachttijd van 0 dagen en de eieren van behandelde koppels zijn geschikt voor consumptie. Exzolt is een receptplichtig diergeneesmiddel dat alleen verkrijgbaar is via de dierenarts.

WVPA Congres
Op het WVPA Congres zijn dierenartsen als eerste op de hoogte gesteld over dit product. In de komende weken zullen ook pluimveehouders en belanghebbenden door MSD Animal Health geinformeerd worden. MSD Animal Health kan nog niet zeggen hoeveel het middel kost. 

Lees hier de goedkeuring van European Medicines Agency. 

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Bloedluisbestrijding

Reacties

 • Peter

  Peter, 05-09-'17 15:24

  Ik zal niks zeggen over complottheorieën....
  Het is alleen wel toevallig allemaal.

 • Kippenboer

  Kippenboer, 05-09-'17 19:27

  Dit middel zat er al lang aan te komen hoor. Onze veearts vertelde het begin dit jaar al. Ben alleen wel heel benieuwd of het werkt en wat het moet gaan kosten.

 • jinke

  jinke, 06-09-'17 9:19

  Ook dit middel is een insecticide en zal - neem ik aan - nog langs het College voor Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden moeten. De werkzame stof fluralaner zit, net als fipronil, ook in anti-vlooien middelen voor honden en katten. De eieren zijn geschikt voor consumptie, staat in dit bericht. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de toegepaste dosering. Dit middel moet via het drinkwater worden toegediend.

 • Peter

  Peter, 06-09-'17 10:12

  Je moet nu eerst wel de bedrijven die het aanbieden natrekken en het middel laten controleren want je weet maar nooit. Middelen die goed werken bestaan immers niet.

 • Harry

  Harry, 06-09-'17 11:25

  Er zijn veel meer middelen door het drinkwater waarvan de meningen verdeelt zijn of het helpt. Het zou een goede zaak zijn als hier duidelijkheid in werd geschept en er een goede proef zou worden opgestart.

 • Marinde Kruis

  Marinde Kruis, 05-10-'17 21:39

  Ongetwijfeld helpt het tegen bloedluis. Vlooien en teken gaan bij na een beet bij gebruik van Fluralaner bij honden en katten ook dood.
  Let wel; bij honden en katten zijn er steeds meer meldingen dat deze dieren ernstige bijwerkingen, ook blijvend letsel en ook na gebruik met de dood tot gevolg.
  Ik vind het onbegrijpelijk dat deze stof nu door het water van kippen gaat. Geproduceert door de zelfde fabrikant als die de vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden en katten produceert. Met welke gevolgen? Een kip heeft in verhouding tot honden en katten een erg kort leven. M.i. kun je wachten op een volgend schandaal met mogelijk nog ernstigere gevolgen dan de Fipromilcrisis. Ik hoop dat onze boeren verstandig zijn en opzoek gaan naar andere alternatieven.
  Voor meer informatie over bijwerkingen Fluralaner bij honden en katten:
  Facebook groep: "Is BRavecto Veilig?"
  https://www.facebook.com/search/top/?q=is%20bravecto%20veilig

 • Ron Jacobs

  Ron Jacobs, 19-12-'17 17:04

  Hier in Hongarije wordt het al gebruikt.
  Het is wel aardig aan de prijs!

 • Mike vdsande

  Mike vdsande, 02-01-'18 12:58

  Het is echt te bizar voor woorden: Net de Fipronilcrisis achter de rug en uitgerekend nu gaat MSD een middel op de markt zetten met een giftig insecticide bestanddeel er in tegen bloedluis(fluralaner). Dit middel wordt net als fipronil ook als teken- en vlooienmiddel gebruikt, en wordt verkocht onder de naam bravecto. Bravecto heeft één van de hoogste aantallen bij de EMA (European Medicines Agency) gemelde bijwerkingen en overleden honden en katten na toediening. Opnieuw een groot schandaal riskeren? Dat moeten de kippenboeren toch echt niet willen, lijkt mij zo...

 • willem

  willem, 09-01-'18 16:26

  Diatomeeënaarde !

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen