Kamer: NVWA moet ook kijken naar economische gevolgen

woensdag 13 september 2017
aangepast: zaterdag 16 september 2017

De NVWA moet bij misstanden in de voedselketen niet alleen kijken naar de mogelijke gevolgen voor de voedselveiligheid, maar ook naar economische gevolgen, verlies van consumentenvertrouwen en dierenwelzijn. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer, bleek dinsdag 12 september tijdens een stemming.

De NVWA werd in november vorig jaar al gewaarschuwd dat er fipronil werd gebruikt op pluimveebedrijven. Aangezien de NVWA toen dacht dat het bestrijdingsmiddel tegen bloedluizen niet in eieren terechtkwam, greep de NVWA niet in. 

De Kamer wil nu weten of de NVWA eerder had ingegrepen als ze bijvoorbeeld ook had gewaakt voor nadelige economische gevolgen, verlies van consumentenvertrouwen en over het dierenwelzijn. 

De Kamer vindt ook dat de inspecteurs van de NVWA beter thuis moeten zijn in de wet. Op voorstel van PVV’er Dion Graus vraagt de Kamer aan het kabinet het lesprogramma voor NVWA-personeel te verbeteren, schrijft NU.nl.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ingrid Sweers

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Eva

  Eva, 13-09-'17 20:32

  Het lesprogramma voor NVWA - personeel verbeteren??? Wie neemt er in dit land nog zijn verantwoordelijkheid.Blijkbaar houdt men zich bezig met zakdoekje leggen niemand...
  Wat een aanfluiting wat een visie.

 • Peter

  Peter, 13-09-'17 22:31

  Als het kalf verdronken is......

 • Kippenfan

  Kippenfan, 14-09-'17 14:28

  Mooie zin ; 2e alinea ; " omdat het NVWA toen DACHT dat fipronil niet in eieren kwam "
  De laatste letter van NVWA staat voor autoriteit , een autoriteit denkt niet , maar gaat uit van feiten en staaft die feiten bij experts .
  Net zoals de pluimveehouders die een wagen op de dam kregen van een IKB bedrijf , voor hun was het een feit dat dit bedrijf IKB - erkend was .

  Als ze " dachten " dat het niet goed zat , dan zetten ze echt hun eigen IKB erkenning niet op het spel ....
  Pluimveehouden is namelijk een economische bezigheid .
  Dus bij lesmateriaal voor de NVWA is een praktische pluimveehouder de beste " hoogleraar" .

  Voor het uurloon van de NVWA zijn er best pluimveehouders bereid om les te geven ....

  Kippenfan

 • Drikus

  Drikus, 16-09-'17 13:33

  Het heeft naar mijn mening te maken met economische belangen . Van beide kanten zowel NVWA als de sector . Het gaat regel matig fout . Waar kan dit aan liggen ? . Mijn menig is de wet en regelgeving is te complex dus moeilijk te lezen en te vertalen naar de praktijk . Verder zaken als IKB , GMP, enz. geven ook geen garantie dat blijkt uit de praktijk .En kennis en kunde over zaken zijn voor specialisten al moeilijk laat staan voor NVWA inspecteur , enz. Als er meldingen komen kan ik mij voorstellen dat als ze niet direct aantoonbaar gevaar is of bewijs van strafbaar feit . De NVWA zich terug houd om haar verantwoordelijkheid niet te buiten te gaan om dat mocht er niets aan de hand zijn later aansprakelijk gesteld te worden door bedrijven van mogelijk geleden schade .De moeilijk lees en vertaalbare wetgeving en de commerciële belangen die bij alle partijen spelen maakt het mogelijk dat schandalen en andere zaken laat en waarschijnlijk soms nooit ontdekt worden .Meer wetten en regels en commercieel belang en overtreders die randje opzoeken zullen er voor zorgen dat zulk soort zaken regelmatig optreden . En uiteindelijk is de gene die deze gasten hun bedrijf hebben laten behandelen zelf verantwoordelijk . Want geloof maar dat de wet en regelgeving en IKB ergens aangeeft dat je zelf moet controleren . Dus kippenboer pas maar op dat je straks niet naast uw kippen vrienden in de rechtbank staat en u een flinke hoge straf opgelegd wordt en uw kippen vrienden er met een lachertje afkomen .

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen