Te hoog percentage waterstofperoxide geadviseerd

maandag 11 september 2017
aangepast: woensdag 13 september 2017

De Gezondheidsdienst voor Dieren is afgelopen week terug gekomen op haar advies en heeft de norm voor het gebruik van waterstofperoxide aangepast. Voor een stal met kippen is het maximale te gebruiken percentage waterstofperoxide 0,5 procent.

Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. 

Zowel de NVWA als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) bevestigen dit. De drie procent geldt namelijk voor lege stallen. Voor stallen waar nog dieren verblijven ligt de grens op 0,5 procent waterstofperoxide.

Wettelijke richtlijn
CTGB stelt namens de overheid de wettelijke richtlijnen vast.  De GD pastte daarom afgelopen week haar advies aan op de fipronil site.

De GD is van mening dat 3 procent waterstofperoxide kan in een stal met dieren. Naar hun mening en oordeel hebben de kippen daar geen nadelige gevolgen van.

De GD geeft aan dat de geadviseerde toepassingen nog niet onderbouwd zijn met resultaten uit gecontroleerd onderzoek. Nu adviseert GD eerst 5 procent soda aan te brengen, 2 uur te wachten en daarna een toegelaten percentage waterstofperoxide aan te brengen op de fipronil besmette oppervlakten en weer 2 uur in te laten werken. Na opdrogen is het advies de totale behandeling een aantal keer te herhalen.

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Monique van Loon

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen