'Vaccineer traag groeier tegen Marek'

Ysselsteyn, donderdag 21 september 2017
aangepast: vrijdag 22 september 2017

Advee dierenartsen vindt dat het vaccineren van traag groeiende vleeskuikens – zeker in pluimveedichte gebieden zoals de Veluwe en het zuiden van Nederland – net zo gewoon moet worden als het vaccineren tegen NCD en Gumboro.

Dat zegt pluimvee dierenarts Jan-Thijs Nijland van Advee dierenartsen. Het afgelopen anderhalf jaar waren er vooral op de Veluwe en in het zuiden van Nederland veel problemen met Marek bij traag groeiende vleeskuikens. „Leghennen en moederdieren worden standaard gevaccineerd tegen Marek, waardoor hier de ziekte niet optreedt. Zonder deze vaccinatie is het niet mogelijk deze dieren te houden”, stelt Nijland. 

Dieren die ouder worden dan 6 tot 8 weken zijn gevoelig voor het optreden van de ziekte van Marek. „Waar het eerst bedrijven met meerdere leeftijden op één locatie betrof, zagen we al vrij snel daarna ook Marek problemen optreden bij bedrijven met één leeftijd (all-in/all-out). De laatste maanden nemen de problemen met Marekse ziekte hand over hand toe. Steeds meer bedrijven, met name in bepaalde regio’s, krijgen te kampen met de problemen die deze ziekte veroorzaakt”, vertelt de pluimveedierenarts.  

De schade voor de pluimveehouder bestaat uit sterk verminderde groei, slechte technische resultaten, allerlei secondair optredende infectieziekten en, in een later stadium, verlammingsverschijnselen. De schade voor de slachterij bestaat uit slechte gewichten, slechte uniformiteit en afkeur. 

Zeer besmettelijk

De ziekte van Marek is een zeer besmettelijke virusziekte. Infectie treedt op jonge leeftijd op. De dieren scheiden levenslang zeer veel virus uit via veer- en huidschilfers, waardoor het zeer besmettelijk is voor de omgeving. Het verspreidt zich heel gemakkelijk naar andere bedrijven. De ziekte van Marek is immunosuppressief, dat betekent dat het de weerstand van een dier ondermijnt. „Hierdoor zien we allerlei secundaire ziektes vaker optreden. De groei blijft sterk achter. Vaak zien we dat de problemen, naarmate de rondes vorderen, toenemen. Dit komt omdat de infectiedruk toeneemt”, legt de dierenarts uit.  

De bestrijding van de ziekte van Marek bestaat uit het zeer goed reinigen en desinfecteren van het bedrijf. „Bij stalreiniging moet een goed ontvettingsmiddel worden gebruikt. Het virus overleeft gemakkelijk in een vettige omgeving”, vertelt de dierenarts.   

In pluimvee-arme gebieden is het hiermee soms mogelijk herintroductie van het virus te voorkomen. In de meeste gevallen treedt echter herinfectie op. Daarom is reinigen en desinfectie alleen meestal niet afdoende, maar is een vaccinatie noodzakelijk. De beschikbare vaccins tegen Marek zijn volgens Nijland goed werkzaam en beschermen het dier levenslang tegen de ziekte van Marek. Deze vaccinatie dient per injectie te geschieden: Op de eerste levensdag of in ovo (in het broedei). Vaccinatie samen met reiniging en desinfectie is voldoende om de ziekte van Marek te beheersen. 

Grote schade

„De huidige situatie echter is dat er alleen wordt gevaccineerd op bedrijven waar de problemen ons boven het hoofd zijn gegroeid. Dit geeft grote schade voor pluimveehouders, maar ook voor slachterijen. Omdat in de buurt liggende bedrijven ook geïnfecteerd raken, breiden de problemen zich in pluimvee-dichte gebieden snel uit”, licht Nijland toe.  

Daarom pleit Advee dierenartsnen voor een meer integrale aanpak, omdat alleen op deze wijze de infectiedruk in bepaalde regio’s voldoende omlaag te krijgen is. „In vele pluimveerijke delen van de wereld worden overigens alle vleeskuikens standaard gevaccineerd tegen Marek”, vertelt de dierenarts.  

„Er zijn verschillende (combi) vaccinaties mogelijk, afhankelijk van velddruk. De vaccinatie tegen Marek is prijzig en arbeidsintensief, maar in combinatie met goede reiniging en desinfectie is vaccinatie zeer effectief gebleken. Het levert gezonde, goed presterende en uniforme koppels op. Het optreden van de ziekte van Marek is vele malen duurder dan vaccinatie en bovendien onwenselijk vanuit het oogpunt van dierwelzijn”, zegt Nijland.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Ysselsteyn

Gerelateerd op dossier Ziekte van Marek

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens