Volop daglicht in Kipsterstal

Castenray, dinsdag 19 september 2017
aangepast: woensdag 20 september 2017

Dankzij alle ramen kunnen de leghennen volop genieten van daglicht in de nieuwe Kipsterstal. De stal voor 24.000 leghennen heeft een lichtdoorlatende binnentuin, met aan beide kanten daarvan nachtverblijven met volière-inrichting van Big Dutchman. Aan beide buitenkanten is een buitentuin afgeschermd met windbreekgaas. De stal in het Limburgse Oirlo is afgelopen vrijdag 15 september geopend.

Het stoffiltersysteem in de Kipsterstal houdt 99 procent van alle fijnstof uit de stal tegen. Daardoor is er ook nauwelijks uitstoot van endotoxinen en geur. Pluimveeweb plaatste woensdag 13 september een video met uileg over het stoffiltersysteem.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Tussen de twee nachtverblijven bevindt zich een zogeheten binnentuin van 12 meter breed waarin bakken met bomen staan en units die de uitstoot van fijnstof reduceren. Een kip is een bosdier. Met de bakken met bomen willen de initiatiefnemers de hennen een gevoel geven alsof ze in een bos leven.

Tussen de twee nachtverblijven bevindt zich een zogeheten binnentuin van 12 meter breed waarin bakken met bomen staan en units die de uitstoot van fijnstof reduceren. Een kip is een bosdier. Met de bakken met bomen willen de initiatiefnemers de hennen een gevoel geven alsof ze in een bos leven.

Het dak van de Kipsterstal ligt vol met zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren meer stroom dan nodig is voor het bedrijf. (Foto is gemaakt voor de open dag.)

Het dak van de Kipsterstal ligt vol met zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren meer stroom dan nodig is voor het bedrijf. (Foto is gemaakt voor de open dag.)

Langs beide zijden van de stal zit een uitloop van 10 meter breed, de zogeheten buitentuin. Op de eerste paar meter, pal naast de stal, ligt grint zodat de hennen hun poten schoon kunnen lopen op het grint en zo min mogelijk vuil mee in de stal nemen. De rest van de uitloop heeft een zandbodem waarop bomen in bakken staan en waar boomwortels liggen. Een net zorgt ervoor dat er geen wilde vogels in de overdekte uitloop kunnen vliegen. Volgens het sterrensysteem van de Dierenbescherming is een buitentuin aan beide zijde van de stal van 5 meter voldoende. Dit omdat het geheel zo is ingericht dat er overal afleiding is en alle ruimtes goed toegankelijk zijn en er ook daadwerkelijk gebruikt van gemaakt wordt. Kipster heeft echter aan beide zijde een buitentuin van 10 meter van gemaakt.

Langs beide zijden van de stal zit een uitloop van 10 meter breed, de zogeheten buitentuin. Op de eerste paar meter, pal naast de stal, ligt grint zodat de hennen hun poten schoon kunnen lopen op het grint en zo min mogelijk vuil mee in de stal nemen. De rest van de uitloop heeft een zandbodem waarop bomen in bakken staan en waar boomwortels liggen. Een net zorgt ervoor dat er geen wilde vogels in de overdekte uitloop kunnen vliegen. Volgens het sterrensysteem van de Dierenbescherming is een buitentuin aan beide zijde van de stal van 5 meter voldoende. Dit omdat het geheel zo is ingericht dat er overal afleiding is en alle ruimtes goed toegankelijk zijn en er ook daadwerkelijk gebruikt van gemaakt wordt. Kipster heeft echter aan beide zijde een buitentuin van 10 meter van gemaakt.

In de binnentuin hangen acht units die door middel van ionisatie fijnstof uit de stallucht halen.

In de binnentuin hangen acht units die door middel van ionisatie fijnstof uit de stallucht halen.

Tijdens de open dagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 december hangen er her en der kaartjes in de stal die bezoekers uitleg verschaffen.

Tijdens de open dagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 december hangen er her en der kaartjes in de stal die bezoekers uitleg verschaffen.

Aan de achterwand van de binnentuin hangen vier stoffilters van Inno+. Boven de mestband hangen er nog eens zes. Samen halen zij 99 procent van alle fijnstof uit de stal tegen. Daardoor is er ook veel minder uitstoot van endotoxinen en geur.

Aan de achterwand van de binnentuin hangen vier stoffilters van Inno+. Boven de mestband hangen er nog eens zes. Samen halen zij 99 procent van alle fijnstof uit de stal tegen. Daardoor is er ook veel minder uitstoot van endotoxinen en geur.

In beide nachtverblijven staat een stellingrij van het Big Dutchman Colony volièresysteem. De mest op de mestbanden wordt straks belucht.

In beide nachtverblijven staat een stellingrij van het Big Dutchman Colony volièresysteem. De mest op de mestbanden wordt straks belucht.

Op dit kaartje wordt bezoekers duidelijk gemaakt hoe de mestbeluchting werkt.

Op dit kaartje wordt bezoekers duidelijk gemaakt hoe de mestbeluchting werkt.

Bloedluizen worden straks met roofmijten bestreden. In het systeem hangen meerdere flessen met daarin roofmijten – de natuurlijke vijand van de bloedluis.

Bloedluizen worden straks met roofmijten bestreden. In het systeem hangen meerdere flessen met daarin roofmijten – de natuurlijke vijand van de bloedluis.

Met de eierinpakker van Völker worden de eieren straks in doosjes van vijf ingepakt.

Met de eierinpakker van Völker worden de eieren straks in doosjes van vijf ingepakt.

Het eierdoosje is gemaakt van aardappelzetmeel.

Het eierdoosje is gemaakt van aardappelzetmeel.

Achter de stal staat een mestdroger.

Achter de stal staat een mestdroger.

Zowel vrijdag als zaterdag werd de Kipsterstal door veel burgers en mensen uit de sector bezocht.

Zowel vrijdag als zaterdag werd de Kipsterstal door veel burgers en mensen uit de sector bezocht.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman & Bram Teeuwsen

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Nieuwbouw leghennenstal

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen