'Weten niet hoe het verder moet met ons bedrijf'

Lunteren, vrijdag 22 september 2017
aangepast: donderdag 28 september 2017

„We weten niet hoe het verder met het bedrijf zal gaan. Soms loop ik als een zombie door de stallen. Ik slaap op pilletjes. Bij de vogelpest in 2003 zijn we uit voorzorg geruimd. Maar toen wisten we waar we aan toe waren. Maar nu? Niemand weet waar dit eindigt.”

Dat zegt leghennenhouder Brand van Roekel woensdag 20 september in het Reformatorisch Dagblad. Hij houdt samen met zijn vrouw Joke en zoon Gijsbert 123.000 leghennen op hun familiebedrijf in Lunteren. De familie is één van de vele getroffen pluimveehouders in de fipronilzaak. 

Al bijna drie maanden is er geen cent binnengekomen, terwijl alle kosten doorlopen. De 123.000 kippen eten per week voor 20.000 euro voer op. Rekeningen voor de afvoer van besmette eieren en het reinigen van de stallen stromen binnen.

De afgelopen weken is het gezin met hulp van familie, vrienden en leden van de kerk druk geweest met mest uithalen, schoonmaken, ontsmetten, opnieuw poetsen en nog eens ontsmetten. „Je wordt er moedeloos van”, verzucht Gijsbert (29), de jongste zoon en beoogde bedrijfsopvolger. „Die voortdurende onzekerheid is slopend. Elke dag sta ik aan de band de eieren te rapen. Dan denk ik: Waar doen we het voor? Als de uitslag negatief is, moet alles naar Rendac.”

Schade

De jonge boer schat de schade die de fipronil hun bedrijf tot nu toe al heeft bezorgd op zo’n 400.000 euro. „Dat zijn alleen de gemaakte kosten, dan heb ik de gemiste inkomsten aan eierverkoop nog niet meegeteld.”

Zijn vader rekent, zoals gebruikelijk onder pluimveehouders, in kosten per kip. „Elke week dat we langer op slot blijven, kost ons 25 cent per kip voor het voer en voor de afvoer van de eieren. De mest komt daar nog overheen. En dan te bedenken dat het drie maanden geleden is dat het laatste geld binnenkwam. Normaal gesproken zou er nu wekelijks 60.000 euro binnenkomen. Dit houden we niet lang meer vol.”

Het meeleven in de branche is groot. Zo geven voerleveranciers als het nodig is uitstel van betaling. Ook de bank lijkt nog geduld te hebben, al weet Gijsbert dat er al pluimveehouders onder bijzonder beheer zijn gesteld.

Petitie

Gea van Maanen is een zus van Gijsbert. Ze kon het niet langer aanzien hoe haar familie financieel en geestelijk gebukt gaat onder de fipronilkwestie en startte vorige week een petitie waarin ze de overheid oproept om de gedupeerde pluimveehouders niet in de kou te laten staan.

In een toelichting op haar actie zegt Van Maanen: „Ik zie mijn ouders en broer met de dag verder kapotgaan. Van de stress, de angst en het telkens weer tegen een muur aanlopen. Er moet gewoon iets gebeuren.” Woensdagmorgen 20 september had ze bijna 3600 handtekeningen verzameld. „We gaan door tot minstens 10.000. Dan wil ik de petitie aan de Tweede Kamer aanbieden.”

Lees de hele reportage over de familie Van Roekel op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Tekst: Reformatorisch Dagblad & Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Lunteren

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Onderdrukte

  Onderdrukte, 22-09-'17 13:00

  Het lijkt inderdaad of we op het moment leven in een dictatuur.
  Dat dat zelfs in een vrij land als Nederland nog bestaat.
  Het is gewoon doorgeslagen, dit gaat allemaal veel te ver.
  Heeeeeeel veel te ver!!!!!!

 • Hein

  Hein, 24-09-'17 21:29

  Solidariteit voor Nederlandse pluimveehouders die getroffen zijn door Fipronil?
  Misschien toch goed om daar eens bij stil te staan. Het verhaal van de Fam. Van Roekel is één van de vele. Waarom geen hulp voor hun? Ik moest denken aan een verhaal wat ik eens hoorde. Het is vroeger gebeurd, toen er nog geen uitgebreide verzekeringen waren. In een dorp waren 2 bakkerijen. Ze waren duchtige concurrenten van elkaar. Op een dag werd de ene bakkerij door een grote brand totaal verwoest. Was er leedvermaak bij de overblijvende bakker? Nee, echt niet. De getroffen bakker kreeg elke week van een anonieme gever op een bepaalde tijd een enveloppe met een bedrag in de bus. De anonieme gever was de bakker die opeens een dubbel inkomen kreeg met het wegvallen van zijn concurrent. Het bedrag dat hij meer verdiende, doneerde hij anoniem bij zijn gedupeerde collega. Van delen wordt een mens niet armer.

 • Volmaakte Wereld

  Volmaakte Wereld, 25-09-'17 19:14

  # Hein,de suggestie die jij doet gaat (helaas) niet werken, slechts in een "ideale wereld" en daarvan zijn we nog ver verwijdert. Buiten dat: de pluimveehouders die nu zoals jij zegt een dubbel inkomen genieten zijn daar maar wat blij mee en hebben dit in veel gevallen hard nodig , zeker wanneer ze enkel scharrel of kooi uitbetaald krijgen. Bij de bedrijven die lieten spuiten zitten veel uitloop en biologische bedrijven. Wanneer dit niet gebeurt was hadden ze vette eierprijzen maar scharrel en kooi amper de kostprijs.Wanneer alles achter de rug is beuren ze wederom een goede vaste eierprijs terwijl de scharrel en kooibedrijven de klappen op moeten vangen van een ontregelde markt. Ze zullen dan vast wat van de winst in een potje doen voor de rest denk je niet? Natuurlijk zitten onder de getroffen bedrijven ook bedrijven die normaliter niet getrakteerd worden op een vaste dikke prijs. Dat zijn helaas de bedrijven die het écht moeilijk krijgen. En de getroffen eierhandelaren? De grote jongens zakken gewoon een paar plaatsen op de lijstjes van rijkste Nederlanders. De andere kunnen het eveneens moeilijk krijgen. Helaas, zo gaan die dingen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen