Gedupeerde pluimveehouder: 'Ik ga ander werk zoeken'

Varsselder, maandag 9 oktober 2017
aangepast: donderdag 12 oktober 2017

„Ik ga ander werk zoeken”, zegt de radeloze leghennenhouder Edwin van Remmen uit het Achterhoekse Varsselder. De Achterhoeker heeft besloten voor de tweede keer kippen te gaan ruimen. De vorige keer liet hij 55.000 kippen ruimen, deze week worden de andere kippen op zijn bedrijf gedood. „Ik moet wel, de kosten lopen door en de concentratie fipronil in de eieren blijft vijf keer zo hoog als toegestaan”, zegt hij tegen Omroep Gelderland.

De leghennenhouder heeft straks nog veertig kippen over die scharrelen in zijn net schoongemaakte stal. Deze ‘testkippen’ of wel verklikkerkippen worden over twee weken geslacht en dan zal blijken of de stal fipronil vrij is. Pas als deze uitslag binnen is, kan Van Remmen nieuwe kippen bestellen.

Van Remmen: „Ik ga werk zoeken, er is nu even hier niks te doen.” Hij heeft zijn cv al naar één bedrijf opgestuurd. „Ik heb in de mengvoederindustrie gewerkt, misschien dat ik daar aan het werk kan. Of als heftruckchauffeur, maar dan moet ik eerst een certificaat halen.”

Koortsklachten 

Van Remmen geeft aan dat hij ziek is. Hij heeft koortsklachten.  „Ik ben nooit ziek, het lijkt wel of het er nu allemaal uit komt”, verzucht Van Remmen. „Ik zie er nu niet uit, het doet veel met me. Ik heb geen weerstand meer na het ploeteren in de stal.”

Ook Martijn van Veldhuizen uit Lunteren heeft zijn kippen geruimd, 13.000 kippen heeft hij laten ruimen. „Als we honger hadden, dan was dit nooit gebeurd. Ik kon niet anders, omdat de overheid absurde regels stelt”, zegt Van Veldhuizen. „Gezonde kippen en eieren vernietigen, dit is niet meer uit te leggen aan mijn kinderen”, zegt de geëmotioneerde pluimveehouder. „Dit is gewoon dramatisch. Dit wil je niet nog een keer meemaken. Je hele wereld stort in.”

Hij gaat verder: „Je doodt gezonde dieren. Waar we elke dag voor zorgen. Dat breken ze bij je enkels af. En zie maar hoe je ervan afkomt. En je hoort het ook van anderen. Bij hen komt het ook niet goed. En het gaat om zo’n klein beetje fipronil.”

Video

Lees het complete artikel op de website van Omroep Gelderland. Bekijk de video van Omroep Gelderlander hieronder. 

Tekst: Tom Schotman & Omroep Gelderland

Beeld: YouTube

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Varsselder

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Dirk

  Dirk, 09-10-'17 12:21

  De absurde regels van de overheid zijn schadelijker voor de volksgezondheid dan de fipronil.
  Daar zijn namelijk wel mensen ziek door geworden.

 • Zents

  Zents, 09-10-'17 12:35

  Inderdaad, het eerste geval van ziekte door Fipronil .

 • Jinke

  Jinke, 09-10-'17 13:57

  Er wordt dik geld verdiend, de eierprijzen zijn sky-high. Ik begrijp niet dat de sector z'n mensen zo in de steek laat. Waar is de solidariteit? Dit laat je toch niet gebeuren met je collega's?

 • Onderdrukte

  Onderdrukte, 09-10-'17 14:17

  De overheid die laat zijn mensen (kiezers,belastingbetalers,werkgevers voedselproducenten) in de steek.

 • Kip

  Kip, 09-10-'17 17:05

  @Jinke, onder de getroffen bedrijven zitten heel veel biologische en uitloopbedrijven . Voor hen zijn deze sky high prijzen heel normaal. Veel bedrijven die nu kunnen profiteren hebben nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden door de structureel lage scharrel en kooi prijzen. Geen collega of eierhandelaar heeft zich om hen bekommerd , zo werkt de markt niet waar ?
  Laat hen dan nu maar wat verdienen, als er 1 ei teveel is grijpen de handelaren wederom de macht en krijgen we nooit meer dan genoeg is om niet kapot te gaan . Want dan komt er weer een tekort en dat moeten ze niet hebben....

 • Jan Grasman

  Jan Grasman, 09-10-'17 17:25

  Het fipronil persentage is vergelijkbaar met het gezond verstand in Den Haag. Bijna niks.Op alle niveaus kom je dit tegen. Niet de uitvoerende ambtenaren maar de bovenlaag.
  Nerds zijn het, kijk naar Rutte. Liegen zonder met z,n ogen te knipperen. Er moet een partij komen voor normaal opgeleiden. Vakdiploma's en voor algemene ontwikkeling.. Meer niet. Die studiebollen zitten vol met informatie maar hebben geen praktische kennis.

 • Theo

  Theo, 09-10-'17 18:59

  Let op mijn woorden!!
  Nederland gaat kapot aan zijn eigen regelgeving.
  Misschien niet direct maar als er geen verandering komt in het hele ambtenaren beleid kun je er op wachten.

 • dirk

  dirk, 09-10-'17 21:27

  Pluimveehouders zijn een afspiegeling van de gehele maatschappij Jinke, ze gedragen zich niet anders als jij en ik tov elkaar.

 • Gert

  Gert, 10-10-'17 13:11

  Ik begrijp wel dat hij ander werk zoekt, de regels en de wetten veranderen te vaak, en dan heb je nog de macht van de supermarkten in principe zijn de boeren knegtjes van de afnemers en voerfabrieken zij bepalen wat we verdienen.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen