Nieuwe kabinet wil verplichte elektrakeuring

Den Haag, woensdag 11 oktober 2017

Het aantal stalbranden in de pluimveehouderij moet omlaag. Het kabinet wil, samen met verzekeraars en ketenkwaliteitssystemen, tot verplichtingen komen voor boeren om knaagdieren te bestrijden en periodiek het elektrisch systeem te keuren.

Dat staat in het nieuwe regeerakkoord. Het afgelopen half jaar waren er veel stalbranden in pluimvee- en varkensstallen. Het nieuwe kabinet neemt daarom maatregelen om deze stalbranden tegen te gaan. 

Daarnaast wil het nieuwe kabinet de marktmacht van boeren versterken. Zo wordt de mededingingswet veranderd als het nieuwe kabinet zijn zin krijgt, zodat boeren samen mogen werken.  Als de mededingingswet veranderd is, mag de Kip van morgen – waarin samenwerkingsafspraken tussen ketenpartijen zijn gemaakt – wel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde dat de Kip van Morgen in strijd was met de mededingingsregels. Dat is dus straks niet meer zo als het kabinet zijn zin krijgt. 

Tekst: Wim van Gruisen

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen