Alles draait om vertrouwen

dinsdag 10 oktober 2017
aangepast: woensdag 11 oktober 2017

Bij de opfok van leghennen draait alles om vertrouwen. Dat is de basis voor een goed opgefokte leghen. Een reportage van opfokker Lander van Gestel en opfokbegeleider Paul Swennen van Vepymo.

De opfok van leghennen is de basis voor een goed resultaat. Hoe fok je de kip op die 500 eieren kan leggen? Lander van Gestel weet het: veel aandacht, betrokkenheid, open communicatie en goed uitgangsmateriaal.

Uitgebreide reportage
Lees de uitgebreide reportage in het volgende vakblad Pluimveeweb dat op donderdag 12 oktober 2017 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Samen met Paul Swennen, opfokbegeleider bij Vepymo, is Lander van Gestel een topduo. Ze lopen regelmatig samen door de stal; bekijken de kippen, het systeem, beoordelen het klimaat en overleggen over de resultaten.

Samen met Paul Swennen, opfokbegeleider bij Vepymo, is Lander van Gestel een topduo. Ze lopen regelmatig samen door de stal; bekijken de kippen, het systeem, beoordelen het klimaat en overleggen over de resultaten.

Lander van Gestel (31) fokt leghennen op in het Belgische Kalmthout. Hij houdt 185.000 opfok leghennen in drie stallen. Hij bouwde dit bedrijf op 500 meter afstand van zijn ouderlijk bedrijf met melkvee en opfok leghennen.

Lander van Gestel (31) fokt leghennen op in het Belgische Kalmthout. Hij houdt 185.000 opfok leghennen in drie stallen. Hij bouwde dit bedrijf op 500 meter afstand van zijn ouderlijk bedrijf met melkvee en opfok leghennen.

Paul Swennen, 58 jaar, is opfokexpert in hart en nieren. Hij werkt al decennialang als opfokbegeleider en dat bevalt hem prima. Hij werkte bij Broederij Moonen in Poppel. In 2001 ontstond Vepymo; een fusie van drie familiebedrijven Destrooper, Moonen en Pyfferoen. Drie families die al decennialang actief zijn in de legpluimveesector met veel ervaring van broeden, opfokken en houden van legkippen. Vepymo verkoopt in België en Nederland Dekalb White, Isa Brown en Bovans Brown.

Paul Swennen, 58 jaar, is opfokexpert in hart en nieren. Hij werkt al decennialang als opfokbegeleider en dat bevalt hem prima. Hij werkte bij Broederij Moonen in Poppel. In 2001 ontstond Vepymo; een fusie van drie familiebedrijven Destrooper, Moonen en Pyfferoen. Drie families die al decennialang actief zijn in de legpluimveesector met veel ervaring van broeden, opfokken en houden van legkippen. Vepymo verkoopt in België en Nederland Dekalb White, Isa Brown en Bovans Brown.

Lander van Gestel fokt nu de 15e ronde op voor Vepymo en heeft na deze ronde 1,7 miljoen leghennen afgeleverd. Van Gestel vindt de witte leghen makkelijker starten. „De Dekalb is een hele fijne kip, het gedrag is één van de pluspunten. Ze gaat goed het systeem in, drumt niet en is gemakkelijk te managen,” zegt de jonge opfokker.

Lander van Gestel fokt nu de 15e ronde op voor Vepymo en heeft na deze ronde 1,7 miljoen leghennen afgeleverd. Van Gestel vindt de witte leghen makkelijker starten. „De Dekalb is een hele fijne kip, het gedrag is één van de pluspunten. Ze gaat goed het systeem in, drumt niet en is gemakkelijk te managen,” zegt de jonge opfokker.

Het koppel is hier 11 weken oud. De afzet naar Nederlandse legpluimveehouders is voornamelijk wit, in België worden voornamelijk bruine leghennen opgezet.

Het koppel is hier 11 weken oud. De afzet naar Nederlandse legpluimveehouders is voornamelijk wit, in België worden voornamelijk bruine leghennen opgezet.

Lander heeft het Specht volièresystemen. „Het voordeel van dit systeem vind ik de hogere instap en het gekoppelde sluiten van de niveaus,” vertelt Lander. Hij demonstreert het ter plekke. „Dat werkt prettig bij het enten; alles is tegelijk dicht."

Lander heeft het Specht volièresystemen. „Het voordeel van dit systeem vind ik de hogere instap en het gekoppelde sluiten van de niveaus,” vertelt Lander. Hij demonstreert het ter plekke. „Dat werkt prettig bij het enten; alles is tegelijk dicht."

Als de darmgezondheid goed is, zie je veel veren liggen. „Veerpennen blijven altijd liggen. Als er geen donsveertjes liggen, is de darmgezondheid niet goed en moet je oplossingen zoeken,” zegt Paul Swennen.

Als de darmgezondheid goed is, zie je veel veren liggen. „Veerpennen blijven altijd liggen. Als er geen donsveertjes liggen, is de darmgezondheid niet goed en moet je oplossingen zoeken,” zegt Paul Swennen.

Het opfokken van kippen met onbehandelde snavels vindt Lander een mooie uitdaging. „De start is gemakkelijker. Je moet nog alerter zijn op het gedrag. Bij witte kippen valt bloed snel op, bij bruine minder,” licht de opfokker toe. Bij de opfok voor Nederlandse legpluimveehouders zijn de snavels onbehandeld. Voor de Belgische legpluimveehouders is het grootste deel van de koppels nog behandeld. „Opfok met onbehandelde snavels vereist meer vakmanschap,” zegt Paul Swennen. Via WhatsApp groepen communiceren alle betrokkenen, inclusief legpluimveehouder, dierenartsen en voeradviseurs over wat goed en minder goed gaat met het koppel.

Het opfokken van kippen met onbehandelde snavels vindt Lander een mooie uitdaging. „De start is gemakkelijker. Je moet nog alerter zijn op het gedrag. Bij witte kippen valt bloed snel op, bij bruine minder,” licht de opfokker toe. Bij de opfok voor Nederlandse legpluimveehouders zijn de snavels onbehandeld. Voor de Belgische legpluimveehouders is het grootste deel van de koppels nog behandeld. „Opfok met onbehandelde snavels vereist meer vakmanschap,” zegt Paul Swennen. Via WhatsApp groepen communiceren alle betrokkenen, inclusief legpluimveehouder, dierenartsen en voeradviseurs over wat goed en minder goed gaat met het koppel.

Paul en Lander nemen regelmatig een kip in de hand. Kijken naar de bevlezing, of het borstbeen mooi recht is en naar de bevedering. „Kijk de zesde veer komt eraan,” laat Paul zien. Er is geen hapschade zichtbaar; dat zou duiden op stressmomenten of groeihaperingen.

Paul en Lander nemen regelmatig een kip in de hand. Kijken naar de bevlezing, of het borstbeen mooi recht is en naar de bevedering. „Kijk de zesde veer komt eraan,” laat Paul zien. Er is geen hapschade zichtbaar; dat zou duiden op stressmomenten of groeihaperingen.

Ook de stand van de poten en de voetzolen worden bekeken. Paul Swennen staat bekend als een kritische opfokbegeleider: „Een gezond kuiken is de basis van een goede start,” zegt Paul Swennen. Hij bezoekt het opfokbedrijf binnen 4 dagen na opzet en daarna minimaal elke 14 dagen, verzorgt entingen, bloedmonsters en weegt voor transport samen met de opfokker een deel van de kippen.

Ook de stand van de poten en de voetzolen worden bekeken. Paul Swennen staat bekend als een kritische opfokbegeleider: „Een gezond kuiken is de basis van een goede start,” zegt Paul Swennen. Hij bezoekt het opfokbedrijf binnen 4 dagen na opzet en daarna minimaal elke 14 dagen, verzorgt entingen, bloedmonsters en weegt voor transport samen met de opfokker een deel van de kippen.

Van Gestel heeft pikblokken in de stal staan om de kippen bezig te houden. Op 11 weken tonen die het intensieve gebruik.

Van Gestel heeft pikblokken in de stal staan om de kippen bezig te houden. Op 11 weken tonen die het intensieve gebruik.

Twee weegschalen per stal wegen dagelijks ongeveer 1.000 hennen. Lander: „De gewichten bekijk ik per week om de trend te kunnen volgen. Als de groei 100 tot 120 gram per week is, dan weet je dat het goed gaat.”

Twee weegschalen per stal wegen dagelijks ongeveer 1.000 hennen. Lander: „De gewichten bekijk ik per week om de trend te kunnen volgen. Als de groei 100 tot 120 gram per week is, dan weet je dat het goed gaat.”

Luchtmengkast van ITB voor nadroging van de mest. „Hiermee drogen we de mest naar 60-70 procent droge stof,” zegt Lander. Achter de stallen staat een mestloods. Op die manier hoeven er geen mestcontainers, die op andere bedrijven geweest zijn, op zijn bedrijf te staan en is de kans op besmetting kleiner. Het opfokbedrijf is bloedluisvrij. „Dat willen we graag zo houden," zegt Lander.

Luchtmengkast van ITB voor nadroging van de mest. „Hiermee drogen we de mest naar 60-70 procent droge stof,” zegt Lander. Achter de stallen staat een mestloods. Op die manier hoeven er geen mestcontainers, die op andere bedrijven geweest zijn, op zijn bedrijf te staan en is de kans op besmetting kleiner. Het opfokbedrijf is bloedluisvrij. „Dat willen we graag zo houden," zegt Lander.

Het opfokken van leghennen draait om vertrouwen creëren. Transparantie en communicatie helpen daarbij. De opfokker houdt alle gegevens digitaal bij. Vepymo kan meekijken. Bij een bedrijfsbezoek bekijken Lander en Paul samen de resultaten en wisselen veel informatie uit. Lander van Gestel is blij met de Nederlandse legpluimveehouders. „Die zijn kritischer, komen vaker kijken, 2 tot 3 keer per koppel is heel normaal. Dat vind ik plezant; je praat over hoe en wat en krijgt feedback. Daar steek je als opfokker altijd iets van op.”

Het opfokken van leghennen draait om vertrouwen creëren. Transparantie en communicatie helpen daarbij. De opfokker houdt alle gegevens digitaal bij. Vepymo kan meekijken. Bij een bedrijfsbezoek bekijken Lander en Paul samen de resultaten en wisselen veel informatie uit. Lander van Gestel is blij met de Nederlandse legpluimveehouders. „Die zijn kritischer, komen vaker kijken, 2 tot 3 keer per koppel is heel normaal. Dat vind ik plezant; je praat over hoe en wat en krijgt feedback. Daar steek je als opfokker altijd iets van op.”

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier ondernemen & huisvesting

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen