Minister van Landbouw komt terug

Den Haag, woensdag 11 oktober 2017

De minister van Landbouw keert definitief terug in het volgende kabinet. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en CU hebben dat vanmiddag met elkaar afgesproken.

Mark Rutte wordt uiteraard minister-president en minister van Algemene Zaken. Verder komen er naast Landbouw ook ministers van Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken & Klimaat.

Het kwartet heeft afgesproken om een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opnieuw een plek te geven in het nieuwe kabinet. Op Veiligheid & Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid komen steeds twee ministers. Volgens ingewijden zal Landbouw onderdak blijven vinden bij Economische Zaken. De verdeling onder VVD, CDA, D66 en CU zal 6-4-4-2 zijn.

Belang sector
De landbouwsector heeft al eerder aangegeven dat het ministerie van Landbouw weer terug moet komen. Met name onder het bewind van Van Dam bleek de landbouw veelal aan het kortste eind te trekken.

Landbouwzaken kennen bovendien een andere economische werkelijkheid dan de industrie. Een ministerie van Landbouw kan beter de belangen van de sector behartigen dan het miniserie van Economische Zaken en weet tegelijkertijd ook een streng beleid door te voeren dat uitvoerbaar of betaalbaar voor boeren is. Voorbeelden zijn Braks en Veerman, die bleken in staat te zijn belangrijke maar strenge maatregelen door te voeren.

Vertrouwen
De minister van Landbouw kan bovendien het vertrouwen herstellen tussen boer en overheid. In de afgelopen jaren begonnen velen in de sector dat vertrouwen ernstig te verliezen. Met het aanstellen van een landbouwminister laat het nieuwe kabinet in ieder geval zien, dat ze de sector serieus neemt en erkent het dat boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en welzijn van de Nederlandse samenleving.

Tekst: Reinout Burgers

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Reacties

 • tem

  tem, 11-10-'17 20:06

  laten we eerst maar eens kijken of de minister ook wat met landbouw heeft, anders schieten we er nog niks mee op. van dam was ook niks.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen