‘We hebben weer eieren, maar die moeten we vernietigen’

Drachtstercompagnie, dinsdag 10 oktober 2017
aangepast: donderdag 12 oktober 2017

„De kippen zijn weer aan de leg. We hebben nog geen uitslagen maar verwachten die eind volgende week. Ik verwacht dat het weer eieren weggooien zal worden.”

Dat zegt legpluimveehoudster Anna van Koot. Ze houdt samen met haar man Jan-Willem van Koot 32.000 vrije uitloophennen in één stal in het Friese Drachtstercompagnie. De leghennenhouders lieten hun stal zaterdag 24 juni behandelen tegen bloedluizen door Chickfriend toen deze nog leeg stond. Sinds donderdag 27 juli is hun bedrijf geblokkeerd door de NVWA.

Kippen weer aan de leg
„De rui is goed verlopen, we hebben ze langer laten ruien zodat we de stal goed schoon konden maken. De mest hebben we vaak eruit gehaald en de nestmatten buiten schoongemaakt. We hebben nog een praktijkproef samen met de GD uitgevoerd met Uv-licht en Titaanoxide. Dat reduceert ook de hoeveelheid fipronil in de stal. Het werkte goed in dat deel van de stal. In het overige deel nam het fipronil ook af. De behandeling met Uv-licht is wel duur; na de uitslag kijken we weer wat verder nodig is.De kippen krijgen nu weer legmeel en de leg is weer begonnen. Eind volgende week verwachten we de uitslag. Spannend,” zegt Anna.

Te positief
Omroep Friesland interviewde Anna. „Ze brachten het op de radio wel erg positief: ‘Gelokkich giet it dus wer better mei it plomfeebedriuw’ zei de verslaggeefster na afloop van het interview. Ze dachten dat het weer beter ging omdat de kippen weer eieren gaan leggen. Maar de situatie is eigenlijk nog niet veranderd. Natuurlijk gaan we ervoor en hopen dat het lukt maar het is nog allemaal onzeker. Er kwamen direct weer mensen die eieren wilden komen kopen. Maar die moesten we dus nog teleurstellen.”

Anna en haar familie hebben de petitie voor steun aan fipronil gedupeerde pluimveehouders met zoveel mogelijk mensen gedeeld. „En we hebben ook gehoord dat die weer gedeeld hebben. Feit is wel dat er nog geen 5300 handtekeningen zijn, dat valt eigenlijk tegen,” zegt Anna.

Wereldeidag
De geplande actie; eieren rondbrengen aan mensen die het facebookbericht van Alex Janssen deelden in het begin van de fipronilcrisis, is gepland op Wereldeidag, vrijdag 14 oktober. De mmmEggies, bestuursleden Blij met een Ei en legpluimveehouders gaan de eieren bezorgen. „We gaan waarschijnlijk de actie hier iets aanpassen; ik zou nu eieren moeten gaan kopen en die rondbrengen. Wellicht is een kaart voor gratis eieren als we weer kunnen leveren, een alternatief.

Al met al is er nog niet zoveel verandering in de situatie. Gelukkig heb ik mijn manuele praktijk ‘Vrijer bewegen’; massagetherapie voor o.a. stressklachten. Dat geeft afleiding naast het werk op ons pluimveebedrijf,” zegt Anna. Een behandeling tegen stressklachten kan ze wellicht nu ook zelf wel gebruiken. Anna zegt: „Wat de toekomst brengen zal, is afwachten. We proberen er het beste van maken en gaan van het positieve uit dat de kippen weer schone eieren gaan leggen. Daar zetten we ons voor in. Het is erop of eronder en we gaan voor erop!”

Eerdere verhalen

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Anna Koot

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Drachtstercompagnie

Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Mediahype

  Mediahype, 10-10-'17 12:02

  De mediahype is inderdaad een beetje voorbij, de mensen denken dat het weer beter gaat.
  Het tegendeel is echter de realiteit, nu er weer eieren komen en de kippen weer meer gaan eten gaat de bankrekening alleen maar harder achteruit.
  De eieren moeten nog steeds vernietigd worden en als ondernemer mag je er geen andere oplossing voor bedenken.
  Hoe kun je in Nederland nog ondernemer zijn met zulke absurde regels.
  Goji bessen waar 21 soorten Gif op gevonden zijn die vele malen gevaarlijker waren dat wordt aan diegene zelf over gelaten en krijgen alleen een waarschuwing.
  En het fipronil verhaal?
  Diep en diep triest zo als er met meerdere maten gemeten wordt door een organisatie die het zelf grotendeels had kunnen voorkomen.

 • dirk

  dirk, 10-10-'17 13:02

  Het keiharde bewijs wordt keer op keer geleverd dat de overheid van haar voedselproducenten af wil. Het is werkelijk ongelooflijk hoe men de toekomst verkwanseld door levensbehoefte nummer 1 te vernietigen , wat is de verborgen agenda hierachter??

 • Gea

  Gea, 10-10-'17 16:10

  Daarom volop tekenen en delen. Samen sterk voor de pluimveehouders!

 • Karel

  Karel, 10-10-'17 16:27

  Niks niet steun, alle extra kosten die door de NVWA zijn veroorzaakt gewoon vergoeden.
  Dus het ruimen van de kippen het vernietigen van de eieren en het verbranden van de mest.
  Door alle andere kosten die de pluimveehouders maken worden ze al genoeg gestraft.

 • Bert

  Bert, 11-10-'17 20:36

  Help de pluimveehouders door hun schadevrij te stellen met subsudie.

  Groeten Bert

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje

Highlights vleeskuikens & leghennen