'Behandel vloeren 3 keer en muren 5 keer tegen fipronil'

Deventer, woensdag 22 november 2017
aangepast: donderdag 23 november 2017

Uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in fipronil besmette pluimveestallen blijkt dat je vloeren twee tot drie met soda en waterstofperoxide moet behandelen om vet- en fipronilvrij te maken en muren vier tot vijf keer.

Dat zegt veterinair toxicoloog Guillaume Counotte van GD na vragen van Pluimveeweb.nl. „Fipronil gaat in vet zitten. Met soda kun je vet afbreken en met waterstofperoxide fipronil”, vertelt Counotte. „Verticale delen van een stal kun je slechter fipronilvrij maken dan horizontale. Op vloeren kun je een plas soda of plas waterstofperoxide laten staan, van muren of legnestflappen stromen die vloeistoffen snel weer af waardoor de contacttijd en de werking minder is.”

Uit gegevens die GD heeft gekregen blijkt verder dat op de onderkant van voergoten van sleepkettingen soms nauwelijks fipronil aanwezig is en op de binnenkant heel veel. „De binnenkant van een voergoot is door al het voer vettig. In dat vet gaat fipronil zitten. Uit  ervaringen van pluimveehouders blijkt dat je voergoten ook twee tot drie keer moet behandelen om frpronilvrij te maken.” 

Tientallen pluimveehouders vervangen momenteel nestmatten, flappen en lekschaaltjes omdat blijkt dat fipronil zich erg graag bindt aan verschillende soorten plastic. Dit blijkt ook uit de monsternames in stallen die door Pluimveepraktijk de Achterhoek zijn uitgevoerd.

‘Ene plastic is andere niet’

De veterinair toxicoloog van GD kan niet zeggen of dat een verstandige beslissing is. „Uit onderzoek van ons blijkt dat fipronil zich niet aan iedere plasticsoort evengoed hecht. Aan PVC, tyleen en nylon kan fipronil zich goed hechten, aan polyetheen, polypropyleen minder goed. Maar ik weet niet van welke plasticsoort legnestmatjes, legnestflappen, lekschaaltjes en drinknippellijnen gemaakt zijn om te oordelen of dit een juiste beslissing is.”

Counotte begrijpt het wel waarom pluimveehouders plastic onderdelen vervangen. „Pluimveehouders met inrichting van vijftien jaar of ouder vertelden tegen ons dat ze hun inrichting niet meer schoon kunnen krijgen. Door het vervangen van de inrichting is de stal weer zo goed als nieuw. Wanneer ze daardoor weer snel fipronilvrije eieren mogen leveren, is het ook al gauw rendabel.” 

Houtkrullen

Leghennenhoudster Mariëlle Schalk vroeg zich af of de GD ook iets weet over het binden van fipronil in voergoten door middel van zaagsel of houtkrullen. „In principe kan fipronil zich hechten aan hout en dus ook aan houtkrullen. Het beste is om alle krullen te verwijderen en het hout vooral goed met soda te behandelen. Dan komen de resten vrij en kan het waterstofperoxide zijn gang gaan”, antwoordt Counotte. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman (archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Deventer

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen