GD: ernst pootproblemen wisselt sterk

Gezonde leghennen. Beeld: Susan Rexwinkel

Deventer, woensdag 15 november 2017

De ernst van de pootproblemen bij leghennen wisselt sterk tussen de bedrijven. In sommige koppels zijn slechts kortdurend problemen te zien die in de loop van weken vanzelf over lijkt te staan. In andere koppels houden de pootproblemen langdurig aan en kan ook verhoogde uitval optreden.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek naar pootproblemen bij leghennen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), dierenartsen, opfokkers, veevoerleveranciers en de eierhandel. „Vaak lijkt er sprake te zijn van een verstoring van het koppel”, zegt pluimveedierenarts Christiaan te Veen van GD. „De oorzaak hiervan kan algemene stress zijn, bijvoorbeeld door teveel tijd tussen de voerbeurten of een gezondheidsprobleem zoals darmstoornissen of leverproblemen.” 

„Het koppel nauwlettend in de gaten houden en vroegtijdig ingrijpen kan de ernst van de pootproblemen in dergelijke gevallen beperken. Eventueel kunnen middelen, die herstel van de huid ondersteunen, worden verstrekt. Indien individuele hennen ernstige pootwonden laten zien maar verder wel vitaal zijn, kan apart zetten in combinatie met wondbehandeling het herstel bevorderen.”

„In andere koppels houden de pootproblemen langdurig aan en kan ook verhoogde uitval optreden. Onlangs zijn twee van deze koppels bezocht. Bij dergelijke koppels kan extra onderzoek noodzakelijk zijn om onderliggende factoren uit te sluiten. Systematisch onderzoek van de uitval door de dierenarts kan inzicht geven in onderliggende oorzaken van sterfte. Denk hierbij aan de conditie, productiestatus, aanwezigheid van pootwonden, bleekheid, buikvliesontsteking en aanwijzingen voor kannibalisme of verenpikkerij. Helaas blijven de mogelijkheden tot aanpak van de pootproblemen zelf in deze koppels beperkt”, vertelt Ter Veen.  

Aanvullend onderzoek 

GD doet samen met de andere betrokkenen onderzoek naar pootproblemen bij leghennen en stelde een enquête op. Er zijn in totaal 46 inzendingen en 52 enquêtes binnengekomen voor het onderzoek. De laatste weken is het aantal nieuwe inzendingen minimaal. 

De aanvullende onderzoeken worden momenteel afgerond. Het beeld is vergelijkbaar met de bevindingen in de tussenrapportage. Omdat aan de hand van de secties geen nieuwe inzichten in de pootproblemen worden verwacht, wordt de pilot stopgezet voor nieuwe inzendingen. De onderzoeken aan koppels, die in de tijd worden gevolgd, worden wel voortgezet. „Inzenden voor pootproblemen is natuurlijk nog steeds mogelijk maar hiervoor wordt de normale eigen bijdrage in rekening gebracht”, vertelt Ter Veen. 

Toevoegingen aan het voer 

Binnen de veevoersector wordt nog uitgebreid gekeken naar algemene voedingsmaatregelen om het huidherstel te bevorderen. Hierbij wordt gekeken naar toepassingen van verschillende vitaminen, mineralen, aminozuren en vetten. „Het is nog te vroeg om hier duidelijke conclusies uit te kunnen trekken maar brede en langdurige behandeling geeft in sommige gevallen wel verbetering”, zegt de pluimveedierenarts.  

„Omdat het probleem nog niet over is en er nog veel vragen rondom het probleem zijn, zal de werkgroep haar taken tot het verzamelen en verwerken van informatie voortzetten. Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan horen we dat graag”, vertelt Ter Veen. Mensen met vragen en opmerkingen over pootproblemen bij leghennen kunnen mailen naar c.t.veen@gddiergezondheid.nl of bellen naar 0570-660566. 

Een afwijking op de middenvoet. Beeld: Gezondheidsdienst voor DierenDroog en onregelmatig oppervlak van de schubben en kleine afwijking op de middenvoet. Beeld: Gezondheidsdienst voor Dieren

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel & Gezondheidsdienst voor Dieren

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Deventer

Gerelateerd op dossier Pootproblemen bij leghennen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights leghennen