Vlaamse Landsbond distantieert zich van undercoverbeelden

dinsdag 7 november 2017
aangepast: woensdag 8 november 2017

De Vlaamse belangenbehartiger Landsbond distantieert zich van undercoverbeelden die gemaakt zijn op een leghennenbedrijf in België, waarbij wantoestanden rond het welzijn van de aanwezige leghennen werden vertoond.

De Belgische en Nederlandse dierenrechtenorganisatie Animal Rights publiceerde deze beelden maandag 6 november op internet en wees de Vlaamse en Nederlandse pers hierop, die de beelden verder verspreidde.

Bedenkingen 

„Dit soort toestanden op een bedrijf dulden wij als sector absoluut niet en zijn niet representatief voor de Vlaamse leghennensector”, zegt Karolien Langendries van de Landsbond in een reactie. „Wij praten de vertoonde beelden absoluut niet goed, maar toch hebben wij als producentenorganisatie ook enkele bedenkingen bij deze beelden. De leghennen die getoond worden op de beelden zijn wit en produceren dus witte eieren. Het filmpje laat de consument echter geloven dat de bruine scharreleieren in het Lidl-winkelrek afkomstig zouden kunnen zijn van deze kippen. Dat is dus niet mogelijk”, stelt Langendries. 

„Ook de overheid heeft wat ons betreft gefaald in dit bedrijf. Er wordt immers gezegd dat het bedrijf al eerder in gebreke was gesteld, maar blijkbaar vond er nadien geen nieuwe inspectie plaats.”

Smet op de sector

„Als producentenorganisatie vinden wij het zeer jammer dat zulke beelden anno 2017 gemaakt kunnen worden op een Vlaams leghennenbedrijf. We zijn ervan overtuigd dat zeker 95 procent van onze legpluimveehouders het doet zoals het moet en correct omgaat met zijn dieren. De beelden zorgen echter voor een smet op de gehele leghennensector, waardoor ook zij gestraft worden”, stelt Langendries. 

Eerder dit jaar was er veel verontwaardiging toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde van een varkensslachterij in het Vlaamse Tielt, een broederij in Tielt en een runderslachterij in het Vlaamse Izegem.  

Lidl stopt samenwerking

Winkelketen Lidl heeft intussen de samenwerking met het bewuste scharrelkippenbedrijf onmiddellijk stopgezet. „De normen waaraan een scharrelei moet voldoen, zijn zeer duidelijk omschreven”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt tegen Belga. „Als die niet worden nagekomen, is er geen samenwerking mogelijk.”

Lidl zegt wel dat het geen eieren verkoopt die afkomstig zijn uit de stallen die te zien zijn op de beelden. „Maar de beelden doen vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen.” In Nederland zijn geen eieren van Pyfferoen verkocht, volgens Lidl. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een inspectieteam naar het pluimveebedrijf in Wingene gestuurd.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: YouTube Animal Rights

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Holycow

  Holycow, 07-11-'17 23:10

  De kleur van de kip is niet bepalend voor de kleur van het ei...België :)

 • Leo

  Leo, 08-11-'17 6:14

  En zo wordt maar weer eens fijntjes uitgelegd hoeveel kennis de retail heeft van de sector waar de produkten gemaakt worden

 • Rene

  Rene, 08-11-'17 9:03

  Toch wordt ook hier weer het beeld anders neergezet als in werkelijkheid is.
  Om je doel te bereiken en de mensen iets te laten geloven moet je tegenwoordig de waarheid net even iets verdraaien of overdrijven.
  Dat geldt niet alleen voor deze beelden maar ook bijvoorbeeld voor promotie van de sector.
  Er zal altijd een kern van waarheid in zitten, maar we moeten niet alles zomaar aannemen dat het ook zo is.

 • Reinaer

  Reinaer, 08-11-'17 21:50

  De kippen vanaf 0:16 zijn toch echt bruin. Of ben ik nou gek?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen