Nauwelijks stookkosten in energiezuinige vleeskuikensstallen

Opende, dinsdag 7 november 2017
aangepast: woensdag 8 november 2017

Jan de Jong bespaart flink op stookkosten in zijn nieuwe vleeskuikensstallen. De wanden van de stallen bestaan uit F.A.S. panelen. De buitenkant van deze panelen bestaat uit een laagje glasfiber, daartussen zit 20 centimeter piepschuim en daarom isoleren deze wanden zeer goed. Ook koos De Jong voor een Plettenburg warmtewisselaar met stoffilter. De jonge pluimveehouder bouwde in het Groningse Opende twee nieuwe stallen voor ieder 35.500 langzamer groeiende kuikens.

Familie De Jong houdt aanstaande vrijdag 10 november een open dag vanwege de realisatie van de nieuwe vleeskuikenstallen. Bezoekers zijn van 14.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom aan de Scheiding 41, 9865 VB in Opende (GR). 

Familiebedrijf De Jong bestaat uit vader Bauke (54), moeder Rennie (52) en zoon Jan (22). De familie houdt in het nabijgelegen Surhuisterveen 240.000 vleeskuikens, waarvan op dit moment het overgrote deel langzamer groeiende Goed Nest Kip. De kuikens voor dit concept worden door Plukon geslacht en zijn onder meer bij Albert Heijn te koop. 

LGK concept

De familie kocht een bestaand legpluimveebedrijf in Opende en begon medio februari dit jaar met de sloop van twee oude legpluimveestallen. De Jong bouwde twee nieuwe stallen van 25 bij 100 meter voor ieder 35.500 langzamer groeiende vleeskuikens. 

De pluimveehouder koos voor het LGK (Langzaam Groeiende Kuikens) concept van 2 Sisters Storteboom en Aldi. „We hebben heel lang reguliere vleeskuikens gehouden. Dit concept paste ons beter dan bijvoorbeeld het NSK concept omdat we in dit concept minder terug moeten in bezetting dan bij het NSK concept”, vertelt Jan de Jong.

De Jong ontvangt langzaam groeiende Hubbard 987 vleeskuikens van broederij Elshuis. De kuikens moeten minimaal 47 dagen oud worden en mogen maximaal 50 gram per dag groeien. De vleeskuikenhouder mag maximaal 14,5 kuikens per vierkante meter opzetten en maximaal 34 kilogram per meter afleveren. De kuikens worden geslacht in de slachterij van 2 Sisters Storteboom in het nabijgelegen Kornhorn (GR). 

Omschakelen naar regulier mogelijk 

„We hebben de stallen zo ingericht dat we relatief eenvoudig kunnen om schakelen naar reguliere vleeskuikens. Op het gebied van klimaat zijn hier geen aanpassingen voor nodig. Ook de Plettenburg warmtewisselaars beschikken ook dan nog over voldoende capaciteit om te kunnen voldoen aan de gestelde milieu eisen. De Roxell stalinrichting kan gemakkelijk worden aangepast zodat er voldoende capaciteit aanwezig is”, vertelt De Jong.  

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Jan de Jong (22) houdt in Opende (GR) 71.000 langzamer groeiende vleeskuikens in twee nieuw gebouwde stallen. Zijn vader Bauke de Jong (54) houdt in het nabijgelegen Surhuisterveen in acht stallen 240.000 vleeskuikens, waarvan het overgrote deel langzamer groeiende Goed Nest Kip. Zijn vader heeft drie medewerkers. Jan gaat de kuikens in Opende verzorgen. Zijn vriendin Annemarije van Til (foto) helpt af en toe mee, zoals bij het lossen van de eendagskuikens.

Jan de Jong (22) houdt in Opende (GR) 71.000 langzamer groeiende vleeskuikens in twee nieuw gebouwde stallen. Zijn vader Bauke de Jong (54) houdt in het nabijgelegen Surhuisterveen in acht stallen 240.000 vleeskuikens, waarvan het overgrote deel langzamer groeiende Goed Nest Kip. Zijn vader heeft drie medewerkers. Jan gaat de kuikens in Opende verzorgen. Zijn vriendin Annemarije van Til (foto) helpt af en toe mee, zoals bij het lossen van de eendagskuikens.

De Jong bouwde twee nieuwe stallen van 25 bij 100 meter voor ieder 35.500 langzamer groeiende vleeskuikens.

De Jong bouwde twee nieuwe stallen van 25 bij 100 meter voor ieder 35.500 langzamer groeiende vleeskuikens.

De familie koos voor voer- en drinklijnen van Roxell. „Op ons andere bedrijf werken we ook met voer- en drinklijnen van Roxell en dat bevalt ons goed”, motiveert De Jong.

De familie koos voor voer- en drinklijnen van Roxell. „Op ons andere bedrijf werken we ook met voer- en drinklijnen van Roxell en dat bevalt ons goed”, motiveert De Jong.

De wanden van de stal bestaan uit F.A.S. panelen. De buitenkant van deze panelen bestaat uit een laagje glasfiber, daartussen zit 20 centimeter piepschuim en daarom isoleren deze wanden zeer goed. „Collega vleeskuikenhouders, die met deze panelen werken, hebben veel lagere stookkosten. Daarom hebben we hiervoor gekozen.” De onderste 60 centimeter van de wand is van beton zodat De Jong daar tegenaan kan drukken met de bak van zijn verreiken of shovel zonder dat de wand beschadigt. De wanden zijn erg glad en daardoor eenvoudig te reinigen.

De wanden van de stal bestaan uit F.A.S. panelen. De buitenkant van deze panelen bestaat uit een laagje glasfiber, daartussen zit 20 centimeter piepschuim en daarom isoleren deze wanden zeer goed. „Collega vleeskuikenhouders, die met deze panelen werken, hebben veel lagere stookkosten. Daarom hebben we hiervoor gekozen.” De onderste 60 centimeter van de wand is van beton zodat De Jong daar tegenaan kan drukken met de bak van zijn verreiken of shovel zonder dat de wand beschadigt. De wanden zijn erg glad en daardoor eenvoudig te reinigen.

De Jong gaat in iedere stal met een Plettenburg warmtewisselaar werken. „Door de warmtewisselaar verlagen we de uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook verlagen we dankzij de warmtewisselaar en F.A.S. panelen de stookkosten. We hebben twee rondes gedraaid in de nieuwe stallen en beide rondes brandden de heaters enkel in de eerste twee weken.”

De Jong gaat in iedere stal met een Plettenburg warmtewisselaar werken. „Door de warmtewisselaar verlagen we de uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook verlagen we dankzij de warmtewisselaar en F.A.S. panelen de stookkosten. We hebben twee rondes gedraaid in de nieuwe stallen en beide rondes brandden de heaters enkel in de eerste twee weken.”

In de warmtewisselaar zitten stoffilters welke zorgen voor een flinke fijnstofreductie. Daarnaast zorgen de filters er voor dat de warmtewisselaar niet vuil kan worden. Het schoonmaken gaat hierdoor gemakkelijk. Hij besteedt hier ongeveer twee uur aan per ronde. Na de ronde maakt de pluimveehouder de stoffilters met een compressor schoon.

In de warmtewisselaar zitten stoffilters welke zorgen voor een flinke fijnstofreductie. Daarnaast zorgen de filters er voor dat de warmtewisselaar niet vuil kan worden. Het schoonmaken gaat hierdoor gemakkelijk. Hij besteedt hier ongeveer twee uur aan per ronde. Na de ronde maakt de pluimveehouder de stoffilters met een compressor schoon.

De familie koos voor ventilatie en verwarming van Skov via Instal Agro. „Op onze andere locatie in Surhuisterveen werken we al jarenlang naar volle tevredenheid met ventilatie en klimaatcomputers van Skov”, licht De Jong toe. In iedere stal hangen twee Skov heaters. Op hun bedrijf in Surhuisterveen werken ze met een houtkachel. Gezien de isolatie waarde en warmtebehoefte is een houtkachel niet aantrekkelijk op de nieuwe locatie.

De familie koos voor ventilatie en verwarming van Skov via Instal Agro. „Op onze andere locatie in Surhuisterveen werken we al jarenlang naar volle tevredenheid met ventilatie en klimaatcomputers van Skov”, licht De Jong toe. In iedere stal hangen twee Skov heaters. Op hun bedrijf in Surhuisterveen werken ze met een houtkachel. Gezien de isolatie waarde en warmtebehoefte is een houtkachel niet aantrekkelijk op de nieuwe locatie.

De stallen zijn zo ingericht dat een overschakelen naar reguliere vleeskuikens mogelijk is. „Aan iedere buis zitten nu drie voerpannen. We kunnen eenvoudig een vierde voerpan aan de buis zetten als we over willen schakelen naar reguliere vleeskuikens.”

De stallen zijn zo ingericht dat een overschakelen naar reguliere vleeskuikens mogelijk is. „Aan iedere buis zitten nu drie voerpannen. We kunnen eenvoudig een vierde voerpan aan de buis zetten als we over willen schakelen naar reguliere vleeskuikens.”

In de stal zitten door F.A.S. ontworpen daglichtramen.

In de stal zitten door F.A.S. ontworpen daglichtramen.

Zowel de voer- als drinklijnen zijn elektrisch oplierbaar.

Zowel de voer- als drinklijnen zijn elektrisch oplierbaar.

De lucht uit de warmtewisselaar wordt door twee buizen op kuikenniveau geblazen.

De lucht uit de warmtewisselaar wordt door twee buizen op kuikenniveau geblazen.

In de wanden zitten aansluitingen voor de hogedruk en bronspuit.

In de wanden zitten aansluitingen voor de hogedruk en bronspuit.

De daglichtramen kan De Jong indien nodig verduisteren als hij bijvoorbeeld overdag kuikens moet enten.

De daglichtramen kan De Jong indien nodig verduisteren als hij bijvoorbeeld overdag kuikens moet enten.

De Jong hield al twee rondes kuikens in de eerste stal. „Die rondes verliepen zeer goed, alhoewel er nog veel valt te leren.” Een nadeel van werken in een concept vindt De Jong dat je als pluimveehouder er een sterk beperkte keuzevrijheid hebt.

De Jong hield al twee rondes kuikens in de eerste stal. „Die rondes verliepen zeer goed, alhoewel er nog veel valt te leren.” Een nadeel van werken in een concept vindt De Jong dat je als pluimveehouder er een sterk beperkte keuzevrijheid hebt.

De kadaverkoeling op het bedrijf is ook gemaakt van F.A.S. panelen.

De kadaverkoeling op het bedrijf is ook gemaakt van F.A.S. panelen.

De familie De Jong houdt aanstaande vrijdag 10 november een open dag. Bezoekers zijn van 14.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom aan de Scheiding 41, 9865 VB in Opende (GR).

De familie De Jong houdt aanstaande vrijdag 10 november een open dag. Bezoekers zijn van 14.00 uur tot 17.00 uur van harte welkom aan de Scheiding 41, 9865 VB in Opende (GR).

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Familie De Jong

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier Nieuwbouw vleeskuikenstal

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens