Optibrut opent nieuwe broederij

dinsdag 7 november 2017
aangepast: woensdag 8 november 2017

Klaas Knol en Hans Groot Koerkamp openden donderdag 2 november hun nieuwe vleeskuikenbroederij in het Duitse Nordhorn. Ze kozen voor uitkomstkasten waarin de kuikens direct over voer, water en licht beschikken. „Bij kuikens, die direct na uitkomst de beschikking over voer, water en licht, komt de darmflora eerder op gang waardoor hun immuunsysteem beter ontwikkelt en ze meer groeipotentie hebben”, zegt Klaas Knol.

 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
 • bxslider
Hans Groot Koerkamp (links) en Klaas Knol openden donderdag 2 november hun nieuwe vleeskuikenbroederij in het Duitse Nordhorn. De broederij van Knol en Groot Koerkamp – die Optibrut heet – heeft een capaciteit van 850.000 vleeskuikens per week. Maar kan worden opgeschaald naar 1,6 miljoen kuikens per week. „In eerste instantie zetten we een paar miljoen eendagskuikens af iedere acht weken. We willen eerst alle kinderziektes eruit hebben en langzaam groeien”, zegt Knol.

Hans Groot Koerkamp (links) en Klaas Knol openden donderdag 2 november hun nieuwe vleeskuikenbroederij in het Duitse Nordhorn. De broederij van Knol en Groot Koerkamp – die Optibrut heet – heeft een capaciteit van 850.000 vleeskuikens per week. Maar kan worden opgeschaald naar 1,6 miljoen kuikens per week. „In eerste instantie zetten we een paar miljoen eendagskuikens af iedere acht weken. We willen eerst alle kinderziektes eruit hebben en langzaam groeien”, zegt Knol.

Groot Koerkamp en Knol werken allebei al jarenlang in de pluimveehouderij. Knol werkte 25 jaar voorlichter. Hij startte in 2004 zijn eigen vleeskuikenbedrijf en nam in 2013 zijn vleeskuikenbedrijf Optimum Vita in gebruik waar hij kuikens in de stal uit laat komen. Daarnaast is hij eigenaar van twee Duitse vermeerderingsbedrijven, elk met 40.000 vleeskuikenouderdieren. Groot Koerkamp is mede-eigenaar van Agromix Broederij en Opfokintegratie, dierenartspraktijk Pluimvee Praktijk Lunteren en Pluriton Layers dat broedeieren en legeendagskuikens exporteert. Knol gaat de planning en verkoop doen. Hij gaat de eendagskuikens aan vleeskuikenhouders verkopen voor Optibrut. Groot Koerkamp houdt zich bezig met de financiële en administratieve zaken.

Groot Koerkamp en Knol werken allebei al jarenlang in de pluimveehouderij. Knol werkte 25 jaar voorlichter. Hij startte in 2004 zijn eigen vleeskuikenbedrijf en nam in 2013 zijn vleeskuikenbedrijf Optimum Vita in gebruik waar hij kuikens in de stal uit laat komen. Daarnaast is hij eigenaar van twee Duitse vermeerderingsbedrijven, elk met 40.000 vleeskuikenouderdieren. Groot Koerkamp is mede-eigenaar van Agromix Broederij en Opfokintegratie, dierenartspraktijk Pluimvee Praktijk Lunteren en Pluriton Layers dat broedeieren en legeendagskuikens exporteert. Knol gaat de planning en verkoop doen. Hij gaat de eendagskuikens aan vleeskuikenhouders verkopen voor Optibrut. Groot Koerkamp houdt zich bezig met de financiële en administratieve zaken.

Groot Koerkamp en Knol openden de broederij zelf en lieten gele ballonnen de lucht invliegen.

Groot Koerkamp en Knol openden de broederij zelf en lieten gele ballonnen de lucht invliegen.

Knol en Groot Koerkamp kozen voor uitkomstkasten van Hatchtech waarin de kuikens direct na uitkomst de beschikking hebben over voer, drinkwater en licht. „Bij kuikens, die direct na uitkomst de beschikking over voer, water en licht, komt de darmflora eerder op gang waardoor hun immuunsysteem beter ontwikkelt en ze meer groeipotentie hebben”, zegt Klaas Knol. Op zijn vleeskuikenbedrijf in Emlichheim laat hij kuikens in de stal uitkomen. „Ik heb hier sinds de start in 2013 ruim 10 miljoen vleeskuikens afgeleverd maar nog nooit antibiotica ingezet”, beweert Knol. Daarom kozen Knol en Groot Koerkamp voor uitkomstkasten waarin de kuikens direct na uitkomst de beschikking hebben over voer, drinkwater en licht.

Knol en Groot Koerkamp kozen voor uitkomstkasten van Hatchtech waarin de kuikens direct na uitkomst de beschikking hebben over voer, drinkwater en licht. „Bij kuikens, die direct na uitkomst de beschikking over voer, water en licht, komt de darmflora eerder op gang waardoor hun immuunsysteem beter ontwikkelt en ze meer groeipotentie hebben”, zegt Klaas Knol. Op zijn vleeskuikenbedrijf in Emlichheim laat hij kuikens in de stal uitkomen. „Ik heb hier sinds de start in 2013 ruim 10 miljoen vleeskuikens afgeleverd maar nog nooit antibiotica ingezet”, beweert Knol. Daarom kozen Knol en Groot Koerkamp voor uitkomstkasten waarin de kuikens direct na uitkomst de beschikking hebben over voer, drinkwater en licht.

De kuikens krijgen in de uitkomstbakken aan twee kanten voer en aan één kant drinkwater. In deze zogeheten Hatchcare uitkomstbakken kunnen de kuikens naar vleeskuikenhouders worden gebracht.

De kuikens krijgen in de uitkomstbakken aan twee kanten voer en aan één kant drinkwater. In deze zogeheten Hatchcare uitkomstbakken kunnen de kuikens naar vleeskuikenhouders worden gebracht.

De kuikens kunnen ook in blauwe bakken naar vleeskuikenhouders worden gebracht. In de witte Hatchcare bakken passen circa 90 kuikens, in de blauwe ook circa 90. De blauwe bakken zijn handiger met lossen van de kuikens.

De kuikens kunnen ook in blauwe bakken naar vleeskuikenhouders worden gebracht. In de witte Hatchcare bakken passen circa 90 kuikens, in de blauwe ook circa 90. De blauwe bakken zijn handiger met lossen van de kuikens.

Knol en Groot Koerkamp kozen voor een schouwmachine van Innovatec. Na 18 dagen worden de broedeieren geschouwd en in de uitkomstbakken gedaan.

Knol en Groot Koerkamp kozen voor een schouwmachine van Innovatec. Na 18 dagen worden de broedeieren geschouwd en in de uitkomstbakken gedaan.

Optibrut gaat werken met blauwe broedlades. „We vinden hygiëne uiterst belangrijk. Onze blauwe broedlades zijn goed te onderscheiden van de veel gebruikte zwarte. Onze broedlades komen alleen op onze vermeerderingsbedrijven en op onze broederij. Nergens anders”, stelt Knol. Vroeger kreeg hij wel eens twee verschillende soorten broedlades op zijn bedrijf waarop nog vuil zat. Daardoor kan er een kruisbesmetting ontstaan.

Optibrut gaat werken met blauwe broedlades. „We vinden hygiëne uiterst belangrijk. Onze blauwe broedlades zijn goed te onderscheiden van de veel gebruikte zwarte. Onze broedlades komen alleen op onze vermeerderingsbedrijven en op onze broederij. Nergens anders”, stelt Knol. Vroeger kreeg hij wel eens twee verschillende soorten broedlades op zijn bedrijf waarop nog vuil zat. Daardoor kan er een kruisbesmetting ontstaan.

„We voeren alleen eieren aan van grote vermeerderingsbedrijven van minimaal 20.000 vleeskuikenouderdieren, die volgens ons protocol werken. Wij bepalen welke entingen de dieren krijgen en werken met een standaard entschema. Zo worden onze vleeskuikenouderdieren standaard geënt tegen MS en Gumboro”, zegt Knol. Op die manier willen ze een constante goede kwaliteit waarborgen. Momenteel ontvangt Optibrut broedeieren van drie vermeerderingsbedrijven van ieder 40.000 vleeskuikenouderdieren. Twee daarvan zijn in eigendom van Knol.

„We voeren alleen eieren aan van grote vermeerderingsbedrijven van minimaal 20.000 vleeskuikenouderdieren, die volgens ons protocol werken. Wij bepalen welke entingen de dieren krijgen en werken met een standaard entschema. Zo worden onze vleeskuikenouderdieren standaard geënt tegen MS en Gumboro”, zegt Knol. Op die manier willen ze een constante goede kwaliteit waarborgen. Momenteel ontvangt Optibrut broedeieren van drie vermeerderingsbedrijven van ieder 40.000 vleeskuikenouderdieren. Twee daarvan zijn in eigendom van Knol.

De broedlades worden na het schouwen automatisch gewassen. In de broederij is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Knol en Groot Koerkamp werken straks met een team van 15 medewerkers. Broedmeester Jan Weinhold is afkomstig van een collega broederij.

De broedlades worden na het schouwen automatisch gewassen. In de broederij is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Knol en Groot Koerkamp werken straks met een team van 15 medewerkers. Broedmeester Jan Weinhold is afkomstig van een collega broederij.

De medewerkers van Knol zouden de kuikens in de broederij ook kunnen sexen. Er is ruimte voor acht personen, die met zijn achten 25.000 kuikens per uur kunnen sexen.

De medewerkers van Knol zouden de kuikens in de broederij ook kunnen sexen. Er is ruimte voor acht personen, die met zijn achten 25.000 kuikens per uur kunnen sexen.

De kuikenkisten worden automatisch naar de karren getransporteerd.

De kuikenkisten worden automatisch naar de karren getransporteerd.

De complete broederij is voorzien van een sprinklerinstallatie. „Dat was verplicht. Anders kregen we geen vergunning”, vertelt Groot Koerkamp.

De complete broederij is voorzien van een sprinklerinstallatie. „Dat was verplicht. Anders kregen we geen vergunning”, vertelt Groot Koerkamp.

De kranen werken met sensoren omdat dit hygiënischer is. Ook alle verlichting werkt via sensoren. „Dat is hygiënischer. Ook blijven lampen op die manier niet onnodig branden", zegt Groot Koerkamp.

De kranen werken met sensoren omdat dit hygiënischer is. Ook alle verlichting werkt via sensoren. „Dat is hygiënischer. Ook blijven lampen op die manier niet onnodig branden", zegt Groot Koerkamp.

Op de zolder van de broederij bevindt zich veel apparatuur om het klimaat in de voorbroedmachines en uitkomstkasten te sturen.

Op de zolder van de broederij bevindt zich veel apparatuur om het klimaat in de voorbroedmachines en uitkomstkasten te sturen.

Via warmte uit deze buizen wordt de broederij verwarmd.

Via warmte uit deze buizen wordt de broederij verwarmd.

Knol en Groot Koerkamp willen transparant zijn. „Nu is iedereen welkom op de open dag. Straks kunnen bezoekers door de gang lopen en de broederij bekijken”, zegt Groot Koerkamp. „Bezoekers laten douchen en meenemen in de broederij doen we dan niet meer.”

Knol en Groot Koerkamp willen transparant zijn. „Nu is iedereen welkom op de open dag. Straks kunnen bezoekers door de gang lopen en de broederij bekijken”, zegt Groot Koerkamp. „Bezoekers laten douchen en meenemen in de broederij doen we dan niet meer.”

Een overzichtsfoto van de nieuwe broederij. In de voersilo’s zit het voer voor de kuikens. Knol en Groot Koerkamp – die beiden bij Agrifirm werkten – ontwikkelden zelf een samenstelling. Maandag 6 november is de broederij in gebruik genomen. „We hebben de eerste testen al gedaan”, zegt Groot Koerkamp. „We willen langzaam groeien. Door betere kwaliteit eendagskuikens te leveren willen we ons onderscheiden”, vult Knol aan. „Onze kuikens zijn 2,5 cent duurder dan gemiddeld. Door betere technische resultaten moet een vleeskuikenhouder deze meerprijs terug kunnen verdienen”, stelt Knol.

Een overzichtsfoto van de nieuwe broederij. In de voersilo’s zit het voer voor de kuikens. Knol en Groot Koerkamp – die beiden bij Agrifirm werkten – ontwikkelden zelf een samenstelling. Maandag 6 november is de broederij in gebruik genomen. „We hebben de eerste testen al gedaan”, zegt Groot Koerkamp. „We willen langzaam groeien. Door betere kwaliteit eendagskuikens te leveren willen we ons onderscheiden”, vult Knol aan. „Onze kuikens zijn 2,5 cent duurder dan gemiddeld. Door betere technische resultaten moet een vleeskuikenhouder deze meerprijs terug kunnen verdienen”, stelt Knol.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Tom Schotman

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen