Overschot aan één ster en NSK kip

donderdag 9 november 2017
aangepast: vrijdag 10 november 2017

Er zijn teveel één ster Beter Leven en Nieuwe Standaard Kip (NSK) vleeskuikens. Het aanbod oversteeg het afgelopen jaar de vraag waardoor vleeskuikenhouders noodgedwongen om moesten schakelen naar de NSK of reguliere vleeskuikens.

Dat blijkt uit navraag van Pluimveeweb.nl bij meerdere vleeskuikenhouders. Er zijn vleeskuikenhouders die één of meerdere rondes reguliere vleeskuikens moesten houden in plaats van NSK. Anderen moesten noodgedwongen één, twee of drie weken langer leegstaan. 

Volgens een vleeskuikenhouder – die NSK kuikens houdt en uit privacy overwegingen niet met naam en toenaam genoemd wil worden – zit het probleem bij de één ster Beter Leven vleeskuikens. „Alle broederijen mogen de één ster vleeskuikens leveren, alle voerfabrikanten het voer en alle slachterijen mogen deze slachten. Door het ontbreken van een ketenregisseur is het aanbod van één ster Beter Leven vleeskuikens momenteel groter dan de vraag. Vleeskuikenslachterij 2 Sisters Storteboom vraagt klanten van hen met één ster Beter Leven vleeskuikens daarom om één of meerdere rondes NSK kip te gaan houden. Hun stallen zijn vanwege ontbrekende ventilatiecapaciteit en/of te weinig voer- en drinklijnen niet geschikt voor het houden van reguliere vleeskuikens. Daardoor overstijgt het aanbod NSK kip de vraag waardoor meerdere NSK vleeskuikenhouders noodgedwongen één of meerdere rondes reguliere vleeskuikens moeten houden”, analyseert hij. De vleeskuikenhouder vindt het goed dat 2 Sisters Storteboom haar best doet om klanten zoveel mogelijk tegemoet te komen, zodat ze hun stallen niet leeg hoeven laten te staan. 

Flexibel zijn

Volgens de pluimveehouder laat dit zien dat je als vleeskuikenhouder in een concept flexibel moet zijn en je stal zo in moet richten om ook reguliere vleeskuikens te kunnen ontvangen. Vleeskuikenslachterij 2 Sisters Storteboom was de afgelopen weken na herhaaldelijk proberen niet bereikbaar voor commentaar voor de redactie van Pluimveeweb.nl. 

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Jan

  Jan, 09-11-'17 13:05

  Teveel is lagere prijs
  Te weinig hogere prijs
  Kijk bij de eieren 2,5 x duurder t.o.v. voor de fipronil

 • Sjef

  Sjef, 09-11-'17 13:38

  Volgens mij is er veel regie in Ster-kip, namelijk twee slachterijen. Er is er echter één die het laat gebeuren dat zijn voerpartners iedereen blijft voorhouden in sterkuikens te investeren. Dan zijn de gevolgen inderdaad zoals vermeld. Bestaande mesters worden eruit geduwd.

 • Eppo

  Eppo, 09-11-'17 16:27

  Niks aan toe te voegen chef, beide (Zelhem en ede) partners van Storteboom blijven maar boeren contracten aanbieden en trekken zich niks aan van de huidige markt en de bestaande mesters die daarin participeren, niet te begrijpen dat dit kan!

 • Doolhof

  Doolhof, 09-11-'17 19:54

  Ik begrijp niet dat een pluimveehouder een slaaf wil worden van een kippenslachterij. Je bent toch ondernemergenoeg om zelf te bepalen wanneer en welke kippen je opzet. Ik denk dat de meeste pluimveehouders maar eens goed moeten tellen wat de netto vierkante meter opbrengst is op jaarbasis. Boer blijf baas in je eigen kippenhok.

 • Rinkel

  Rinkel, 10-11-'17 8:30

  Om te beginnen klopt het verhaal niet helemaal. 1 ster beter leven kuikens mogen niet door alle broederijen danwel voerfabrieken geleverd worden.
  Voor de rest ben ik het volledig eens met de reacties. Door een aanbod gestuurde markt te creeëren is de marktwerking weg en boeren we achter de feiten aan.
  Ik geloof in de verschllende concepten. Voor een deel van de nederlandse markt past het perfect. Maar op de manier zoals de genoemde partijen (met hulp van het systeem van pluimveerechten) het nu sturen, zullen de vleeskuikenhouders de rekening gaan betalen.

 • Gert

  Gert, 10-11-'17 9:36

  In principe zijn wij toch goedkope medewerkers van de slachterijen voerfabrieken zij bepalen wat de boer verdient, het risico ligt bij de boer stoppen is voor veel boeren geen optie de schuren staan er net als de schuld bij de bank, ik vind het niet vreemd dat er zo weinig boeren zoons( of dochters) het bedrijf willen overnemen

 • joopie

  joopie, 10-11-'17 11:18

  idd eens met veel reacties.
  zorg dat je stallen flexibel zijn en zeg zelf ook een keer nee...... reguliere markt is beter op dit moment dat staat vast.... als dit blijft en dat kan best dan moeten de concepten mee...... 1e contracten lopen straks weer af..... it's in your own hands.... 2sisters dwingt niemand.

  laat je niet lei(ij)den door voerfabrieken maar ga met de slachters praten.
  bedenk ook dat reguliere saldo's stijgen door sterke verbetering van technische resultaten bij Ross en Cobb..... bij langzaam groeiers is dat niet het geval.

 • jaap

  jaap, 10-11-'17 13:32

  het gaat toch in de hele landbouw/voedingssector toch?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens