'Parijse klimaat-afspraken kunnen de vuilnisbak in'

zaterdag 4 november 2017
aangepast: zondag 5 november 2017

Wetenschapsjournalist Marcel Crok, bekend van het rapport 'Ammoniak in Nederland, enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen’ geeft in een interview met Roderick Veelo van RTLZ een relativerende kijk op de klimaatverandering. Het is volgens hem vooral symboolpolitiek. Hij vindt dat de klimaatafspraken van Parijs de vuilnisbak in moeten.

Samen met wetenschappers Jaap Hanekmap en Matt Briggs presenteerde Marcel Crok afgelopen winter een vernietigend rapport over ammoniak in Nederland. De concentratie ammoniak in de lucht in Nederland liet sinds 1993 geen duidelijke dalende of stijgende trend zien. Het kostbare ammoniakbeleid dat 25 jaar geleden in gang is gezet, bleek volgens hen dan ook totaal niet effectief.

Doodzonde
Dat de politiek afgelopen jaar niet heeft geluisterd, laat het Brabants beleid zien. Ook hier was sprake van een zekere symboolpolitiek en werden niet alle feiten op de Brabantse provincietafel gelegd om tot een redelijk en realistisch beleid te komen. Bovendien durfde geen enkele politicus met de vuist op tafel te slaan en openlijk te bekennen dat het niet om feiten maar om symboolpolitiek ging.

Ontkennen van milieuproblematiek, ook al is dit niet op feiten maar emotie gebaseerd, is een politieke doodzonde. Iets soortgelijk is ook aan de hand met het klimaatbeleid. Er worden volgens Crok miljarden uitgegeven aan CO2 maatregelen die niet of nauwelijks effect zullen hebben of waarvan niemand welk precies effect deze sorteren.

Adaptief beleid
Het is volgens hem beter om een adaptief beleid toe te passen ofwel een beleid dat investeert in de gevolgen van de klimaatverandering. Want Crok ontkent niet dat er sprake is van een verandering alleen vindt hij dat dit niet zomaar of alleen op het conto geschreven kan worden van menselijke activiteit. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met andere factoren, die het klimaat kunnen beïnvloeden.

Een stoeptegel in de stad heeft volgens hem een effect. De gemiddelde temperatuur in de stad ligt ook hoger, maar hoeveel effect heeft dit daadwerkelijk op het klimaat en hoeveel effect heeft CO2 op het klimaat, vraagt Crok zich openlijk af? Niemand weet het en niemand weet of de aarde daadwerkelijk met een paar graden verhoging naar de verdoemenis gaat.

Video

Tekst: Reinout Burgers

Beeld: YouTube

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Kippenfan

  Kippenfan, 04-11-'17 12:08

  Eindelijk een tegengeluid .....
  Of dat wij het klimaat kunnen beïnvloeden .
  Da's gewoon evolutie , dacht je dat men in ijstijd ook riep als t over 2000 jaar 20 graden is dan is er geen leven meer mogelijk ?
  Hoe warmer de aarde hoe minder gas wij verstoken in woningen en tuinbouw en hoe minder co 2 uitstoot .
  Ook hoeven we niet massaal naar het buitenland omdat t hier al 25 graden is .( minder vliegtuigen )
  Wil je kouder wonen dan ga je naar Groenland of nog noordelijker .
  Hoe warmer het wordt hoe langer het groeiseizoen en hoe meer productie per hectare .
  Da's geen wetenschap maar boerenverstand .
  We hebben in NL al wijngaarden en over 10 jaar groeit hier soya , t is allemaal angst aanjagen en gebaseerd op aannames .
  Het ammoniak van de veestapel zou de bossen om zeep helpen in de jaren 90 .
  Om de meeste bossen staan stallen en de bossen floreren .
  Ooit een houtwal zien afsterven ?
  Die staan toch tussen de weilanden !
  Nu drukken we de mest de grond in met injectoren zodat het bodemleven wordt overbelast .
  In Dld rijdt men bovengronds uit en men gaat naar Dld voor de mooie bossen .
  Wie is er hier nou gek ??

  Kippenfan

 • Leo

  Leo, 04-11-'17 12:32

  Mooi geschreven Kippenfan

 • Kippenfan

  Kippenfan, 04-11-'17 13:16

  Dank je Leo , wetenschap moet ons iets opleveren en geen aannames genereren die ( gevaarlijk ) beleid uitlokken .

  Kippenfan

 • ans

  ans, 05-11-'17 23:13

  en nu eens een start maken om te kijken, bij hoeveel kg ammoniak is het pas een milieu probleem? waarom elk dier mee tellen. ammoniak blijft als een wolk boven een bedrijf hangen. dus waarom kleinere bedrijven net zo hard aanpakken? waarom niet eerst zoeken waar de grens ligt. bijvoorbeeld stel dat het pas boven 2000 varkens is. dan boeren met onder 2000 varkens met rust laten. ik weet dat Brussel met IPPC bedrijven eis kwam. maar dat daardoor de grote boeren op slot zaten. en hebben toen samen met LTO de ammoniak een rekensom gemaakt hebben. en de kleine bedrijven ineens ook als milieu vervuilers gemaakt. in het voordeel voor de grote groeiers. die hadden de ammoniak en rechten nodig van de kleine boeren.
  DAAROM hoor je de LTO niet over het bewijs over de ammoniak rapporten dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. anders hoorden we ze wel meer.

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen