Plastic moet uit fipronil stallen

dinsdag 21 november 2017
aangepast: donderdag 23 november 2017

Meerdere pluimveehouders die vier maanden na de start van de eiercrisis nog kampen met fipronil in de stallen, nemen rigoureuze maatregelen. Ze gaan plastic onderdelen in de stallen vervangen. Dat betekent opnieuw een kostenpost, van duizenden euro's.

Ondanks het vele poetsen kampen nog een groot aantal pluimveehouders met fipronil besmette stallen. Pluimveehouders gaan nu over op het vervangen van plastic onderdelen in de stal: nestmatjes, flappen en drinkcups. Dat meldt Omroep Gelderland.

Fipronil bindt aan plastic
Uit testresultaten blijkt dat fipronil zich erg graag bindt aan verschillende soorten plastic. Dierenarts Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek bevestigt dat fipronil vooral lang in plastic blijft zitten. „Het is triest dat alle kunststof onderdelen nu moeten worden verwijderd”, zegt Wijnen. ‘Het is kapitaalvernietiging. Normaal gaan de kunststofonderdelen circa twintig jaar mee.’

Bij meerdere pluimveehouders zijn nu honderden kunststof onderdelen in de stallen vervangen, als ultieme poging om fipronil uit de stallen te krijgen. Volgens de dierenarts tekent dat de aanhoudende onzekerheid in de pluimveesector. 

Extra kosten 1 euro per kip
Een van de pluimveehouders die de kunststof onderdelen weghaalt, is Wijnand van de Mheen uit Terschuur. Een van zijn stallen is nog leeg. Een collega-pluimveehouder, die niet getroffen is door de fipronilcrisis, helpt hem om de kunststof onderdelen te verwijderen. Van de Mheen schat de extra kosten op 1 euro per kip. Hij hoopt dat fipronil na het verwijderen van de plastic onderdelen uit de stal is.

Bekijk de video van Omroep Gelderland:


 

Tekst: Monique van Loon / Omroep Gelderland

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Gerelateerd op dossier fipronil

Reacties

 • Bianca

  Bianca, 21-11-'17 9:14

  Diep en diep triest dat dit zo een omvang aan heeft kunnen nemen.
  Lieve mensen bij de NVWA denk nog maar eens terug aan de tip die jullie een jaar geleden hebben gekregen en daarbij ook nog eens de maatregelen die opgelegd werden, de normvervaging in januari, de uitspraak van jullie topman het niet luisteren naar deskundigen EN ga zo maar door.
  SCHAMEN JULLIE JE NIET EEN BEETJE?

 • zator

  zator, 21-11-'17 11:48

  @Bianca, is het feit dat niet goed gehandhaafd werd de oorzaak van de crisis? Ik dacht het niet.

 • jan

  jan, 21-11-'17 11:55

  Ik dacht het wel. Als de norm niet was aangepast was er niks aan de hand geweest!

 • hai

  hai, 21-11-'17 12:17

  he ZATOR.....Bianca heeft helemaal gelijk....de handhaving ging fout bij die melding...dat mag niet meer gezegd worden...die fout heeft de ellende veroorzzaakt...tja...ambtenaren mogen fouten maken en worden niet gestraft....hun inkomen wordt ook niet ingehouden....ze gaan dan gewoon de fout herstellen over de rug van de sector en doen alles om de schuld bij de sector te leggen

 • Bianca

  Bianca, 21-11-'17 15:17

  Ik ben het er mee eens dat chickfriend de grote boosdoener is die dit heeft veroorzaakt, maar die zullen we ook voor gestraft worden.
  Maar hoe er verder met de crisis is omgegaan?
  Het feit blijft dat door fipronil niemand ziek is geworden zover bekend, en door alle maatregelen die opgelegd zijn en de gevolgen daarvan daar zijn weldegelijk mensen ziek van geworden.
  En dat had voorkomen kunnen worden.

 • Drikus

  Drikus, 21-11-'17 21:57

  Eigenlijk heeft iedereen wel een beetje gelijk . NVWA had na tip snel moeten ingrijpen . norm verlaging valt over te twisten .Onze kippen vrienden zullen wel geplukt worden . Maar een kale kip valt niet te plukken . Dus vul dit maar zelf in . Maar over normen valt te twisten . En zeker als die binnen EU in de meesten landen anders zijn . Maar men weet ook dat Fipronil niet gebruikt mag worden zoals nu gebeurt is . En dat onze kippen vrienden dat toegepast hebben bij wie dan ook . Wil niet zeggen dat zij alleen strafbaar zijn . Want wie dan ook ( u of ik ) zijn zelf verantwoordelijk wat er op uw bedrijf wordt toegepast . U dient dit te controleren , wat is het wat zit er in , waar mag toegepast worden enz. Zodra dit niet duidelijk is of niet klopt of verdacht is niet toepassen . Als andere middelen of de zelfde middelen van andere bestrijders niet helpen . En dit wel. Moet dit eigenlijk al verdacht scheppen . En beste Bianca u en ik en vele anderen weten niet of er iemand ziek van geworden is . Maar ik betwijfel of dat er bij langdurig binnen krijgen geen gevaar is .En van maatregelen ziek worden zal wel kunnen . Maar door dit soort zaken komen er alleen maar meer maatregelen . En dan inkrimpen van NVWA daarbij tel op je winst . Pak kans op korte termijn kleiner. Maar als er dan later ingegrepen wordt is de schade en schande niet meer te overzien . Deze zaak krijgt nog een staartje of de overheid moet stilzwijgend deze zaak laten dood bloeden .

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen