Wacht niet af met reduceren van fijnstof en endotoxinen

maandag 13 november 2017
aangepast: woensdag 15 november 2017

Het reduceren van fijnstof en endotoxinen, hoe doe je dat? Wetenschappers van WUR onderzoeken wat praktisch en economisch haalbaar is. De komende jaren staat er nog veel te gebeuren. Pluimveehouders wacht niet af is de boodschap van de onderzoekers.

Onderzoekers van de WUR deelden hun kennis en ideeën met pluimveehouders en mensen uit de periferie.

Verschillen tussen deelsectoren pluimvee
Hilko Ellen, onderzoeker WUR: „In juni 2017 is er een Kamerbrief verstuurd met de eis om 50 procent fijnstof te reduceren in bestaande - en 70 procent in nieuwe stallen. De huidige eis is 30 procent reductie bij nieuwe stallen.” De Wageningers zijn het afgelopen jaar en ook de komende tijd druk met onderzoeken of de bestaande technieken te verbeteren zijn en wat haalbaar is voor kleinere sectoren zoals vleeskuikenouderdieren, opfok, eenden en kalkoenen. „Tussen de sectoren zijn grote verschillen in huisvesting en klimaatbehandeling. Dat kan consequenties hebben voor de mogelijkheden om de uitstoot van fijnstof te verminderen”, aldus Hilko.

Nieuwe en verbeterde technieken
Stallen zijn stoffige omgevingen. Feit is dat de uitstoot verminderd moet worden. „Het is aan de politiek om in te vullen hoeveel precies. Wij doen ons best om te kijken wat praktisch én economisch haalbaar is. Daarvoor werken we samen met belangenbehartigers, politiek, bedrijfsleven en de pluimveesector”, zegt Hilko Ellen. Ze onderzoeken in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken ook nieuwe technieken en technieken die gebruikt worden in andere vakgebieden. Daarnaast werkt Wageningen Livestock Research samen met andere partijen in de fijnstofpilots in de Food Valley gemeenten: ook hier worden nieuwe technieken ontwikkeld en beproefd.

Uitstoot van conceptkuikens
Het is bekend dat door de meer welzijnsvriendelijke systemen de uitstoot van fijnstof is toegenomen in de legpluimveehouderij. „Dat weten we zeker, daar liggen cijfers. We hebben sterke vermoedens dat de concepten in de vleeskuikensector meer uitstoot geven. Maar daar zijn nog geen cijfers van. En hoe vergelijk je de emissie? Emissie per vierkante meter is waarschijnlijk de beste manier om de uitstoot te vergelijken”, zegt Hilko Ellen.

Endotoxinen
Stofbronnen als mest en strooisel bevatten veel endotoxinen, resten van dode bacteriën. Als die bronnen verstoffen kunnen er veel endotoxinen in de lucht aanwezig zijn als onderdeel van stofdeeltjes. In het menselijk lichaam zijn ze sterk ontstekingsbevorderend. Er zijn nog weinig studies naar het effect van stof en endotoxinen op dieren. Sinds 2013 wordt de uitstoot van endotoxinen in het stalstof onderzocht. „Nog dit jaar worden metingen afgerond naar de endotoxine-uitstoot van een brede range van stalsystemen in de veehouderij. Daarna kan de belasting voor de omgeving berekend worden”, zegt Hilko Ellen.

Kortetermijnoplossingen
De conclusie van het rapport van de Gezondheidsraad uit 2012 was dat er nog onvoldoende over fijnstof en endotoxinen bekend is. Mest is de grootste bron van ammoniak, geur, micro-organismen en stofdeeltjes met endotoxinen. Een aantal perspectiefvolle systemen zoals luchtwassers, droogtunnels, strooiselschuif zijn de afgelopen jaren onderzocht en worden al in praktijk toegepast.
Er lopen nu nog een aantal onderzoeken o.a. in de Food Valley, desktop onderzoek en veldmetingen bij stallen.

Langetermijnoplossingen
Het toevoegen van technieken aan stallen met een hoge uitstoot kan beschouwd worden als pleisters plakken voor de korte termijn. Voor de langere termijn zijn nieuwe stalontwerpen nodig die dierenwelzijn combineren met lage emissies. Aan deze oplossingsrichting werken Wageningse onderzoekers de komende vier jaar binnen het Maatschappelijk Innovatie Programma, MIP.

Pluimveehouders denk mee
Aan pluimveehouders gaf Ellen de volgende boodschap mee: „Wees niet blind en denk niet ‘het zal geen vaart lopen’ want er komt nog veel op de pluimveesector af op het gebied van fijnstof- en endotoxinen reductie. Kom met innovatieve ideeën voor reductie van fijnstof en endotoxinen. Wacht niet af tot het verplicht is.”

Tekst: Monique van Loon

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • dirk

  dirk, 13-11-'17 12:03

  Nou ik wacht nog wel even af Hilko, over enkele jaren komen er waarschijnlijk nog zoveel dingen bij die dan ook weer niet goed zijn. We zijn gekke Harrie niet.Ga zelf dieren houden op de manier zoals jij dat zo graag ziet.Wij doen zoals wij het denken dat goed is dat is me altijd goed bevallen. En anders stop ik lekker. Er is geen draagvlak bij de meesten om regeltjes die verzonnen zijn ergens in de grachtengordel op te volgen.

 • alrik visscher

  alrik visscher, 13-11-'17 13:24

  als we dan toch moeten reduceren, geef de boeren iniedergeval veel vrijheid in de manier waarop, niet alleen peperdure rav systemen maar ook eigengemaakte systemen. bedrijven en stallen zijn enorm verschillend zo kan ieder een systeem toepassen wat zijn of haar bedrijf schikt.en hoeft het kwa kosten ook niet uit de klauwen te lopen. als bewijs een meting doen of het systeem werkt en dan een certificaat afgeven.

 • Willem

  Willem, 13-11-'17 13:31

  Er bestaan planten die veel huidmondjes bevatten en dus veel fijnstof af kunnen vangen.
  Rond grote steden worden er al proeven mee gedaan.
  Plant deze rond de bedrijven of nog beter achter de stal en blaas de lucht er doorheen.
  Twee vliegen in één klap: fijnstof reductie en CO2 reductie.
  Geen stroom nodig of dure instalaties.

 • K

  K, 13-11-'17 16:10

  Is deze regeling alleen voor de nl pluimveehouderij of voor de hele Europa

 • Kippeboer

  Kippeboer, 13-11-'17 16:19

  Wageningen zit weer op gratis ideeën te azen en daarna onderzoeks geld, sinds ze (asg-wur) zogenaamd commercieel moeten gaan werken en alle dingen die je laat meten meteen voor alles en iedereen bruikbaar is, is veel nieuw ontwikkeling bij bedrijven gestokt.
  Waarom zou je iets ontwikkelen voor de concurrent, dit begrijp ik ten minste al jaren van diverse leveranciers.

 • R

  R, 13-11-'17 23:24

  Hoe meer ze kunnen meten hoe groter de problemen lijken te worden.
  Wanneer komen ze er achter dat de regeltjes meer mensen ziek maakt hetgeen waarvoor ze bedoeld zijn.

 • Leo

  Leo, 14-11-'17 9:01

  beste R het lijkt inderdaad op zelf dokteren op internet als je daar over een pijntje begint is de hel los

 • Yongone

  Yongone, 14-11-'17 10:11

  De pijntjes zijn er al en de bewoning burger buurman en klant komt steeds dichter tegen de bedrijven aan te wonen in Nederland.
  Dus kop int zand is geen oplossing.
  Emigreren wel of oplossen.
  Kiest u maar.

 • fietskip

  fietskip, 14-11-'17 11:26

  Beetje kort door de bocht.
  Er zal echt wel wat tegen gedaan worden, maar je moet de zaak ook niet groter maken.
  Je moet niet altijd als burger of ambtenaar de schuld bij een ander zoeken.
  Je kunt veel meer aan je eigen gezondheid doen als de meeste doen.
  Als fanatiek fietser en 30 jaar kippenboer heb ik nog nooit longontsteking gehad.
  Ik ben 6 maal dit jaar in Frankrijk met BIG Chalenge omhoog gefietst.
  Je kunt dus veel zelf aan je gezondheid doen en niet direct een ander de schuld geven zonder zelf iets te doen.
  Geef de sector dus gewoon de tijd om problemen op te lossen, anders blijf je aan de gang.
  Ik vraag me wel af als dit opgelost is of dat het dan goed genoeg is voor die mensen.

 • R

  R, 14-11-'17 12:16

  Het is nooit genoeg, er komen nog meer en 'betere'onderzoeken en dan ondekt men weer wat anders. (Lekker subsidie opstrijken van onze centen).
  En de burger gaat gewoon lekker drie keer met het vliegtuig op vakantie en staat door de week in de file allemaal fijnstof uit te stoten en de boeren maar de schuld geven terwijl het ook de burger zelf is die de kippen vrij los wil laten lopen en dus ook meer fijnstof uitstoot krijgt.
  En de sector lost het zoals altijd weer op door oplossingen te vinden, maar waardering? Nee dat is er niet veel te vinden.
  Soms vraag ik me af waar doen we het voor?

 • Stofnest

  Stofnest, 14-11-'17 12:53

  Toch zijn we niet de enige die fijnstof veroorzaken. Zwarte Piet spelen mag niet meer toch?

  - Uitstoot door het verkeer, bijvoorbeeld roet uit dieselmotoren. Daarbij tellen ook dieselmotoren in (zee)schepen en locomotieven mee. Daarnaast ontstaat fijnstof door wrijving van remmen, afschuren van rubber banden en het wegdek;
  - Uitstoot door de industrie, bijvoorbeeld de metaalindustrie. Ook bij het storten en overslaan van bulkgoederen komt stof vrij;
  - Uitstoot door veebedrijven, door stro en gedroogde mest in stallen;
  - Uitstoot door elektriciteitscentrales;
  - Uitstoot uit woningen, bijvoorbeeld door een open haard, een houtkachel, een allesbrander, de barbecue alsmede door sigarettenrook;
  - Afkomstig van natuurlijke bronnen, bijvoorbeeld zeezout, of stof vanuit de bodem.

 • yongone

  yongone, 14-11-'17 13:22

  En wat te zeggen van het vlieg verkeer.
  Wat alleen maar uitbreid volledig gesubsidieerd(geen enkele belasting)
  En hoe wordt fijnstof eigenlijk gemeten bij pluimvee bedrijven?
  Alleen de output of eerst de input en dan de output en het verschil is voor conto pluimvee houderij ???????

 • Kippenfan

  Kippenfan, 14-11-'17 16:53

  Hoe meer dieren er los lopen hoe meer stof , dat hadden we moeten bedenken toen we de leghennen uit de kooi haalden ......
  Welzijn heeft een prijs : meer voer per kg product , grotere stallen en meer stof ......
  We kunnen alles wel willen afvangen maar tegen welke prijs ?

  Laat de sector eerst eens geld verdienen na alle investeringen in ombouw en verbouw ......
  Na AI kwam de dioxine en de Fipronil .
  Er zijn nog 1000-1100 legpluimveehouders , willen we voldoende omvang houden in sector en de periferie dan moeten er ook jaren zijn waarin er geen nieuwe maatregelen worden uitgestort over pluimveehouders .
  Zit elke dag " op de boer " , boeren worden niet moe van eieren rapen , controlerondes en mest afdraaien .
  Boeren worden moe als ze hun laptop openen en telkens worden geconfronteerd met nieuwe onderzoeken , maatregelen e.t.c.
  Laat de markt zijn werk doen en belast door waar je kosten maakt .
  Stoftax
  Uitlooptax
  Kleinschaligheidstoeslag
  Daglichttax
  E.t.c.
  Een auto koop je met de door jou gewenste opties .
  Zo ook met onze producten , basis prijs en alle extra 's betalen .
  Kippenfan

 • Gert

  Gert, 14-11-'17 20:23

  Eerst er voor zorgen dat de voetzolen in orde zijn nipels er uit cupjes er in bij vleeskuikens.
  Asbest er af, laatst las ik een stukje waarin een ambtenaar zei dat boeren tijd genoeg hadden gehad oom te sparen
  Nu komt het fijnstof
  En zo blijf je bezig, je weet wel waar voor je aan het werk bent

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 14-11-'17 22:10

  Dat is voor mij de reden dat ik niet meer wil investeren, zorgen dat mijn lasten zo laag mogelijk worden en hopen dat ik met weinig investeren er nog een tijdje mee door kan.
  Heb al uitgerekend hoeveel caravans er in kunnen.

 • Gert

  Gert, 15-11-'17 11:41

  Klopt pluimveehouder ik heb een kennis die verdient ook meer aan caravans dan aan zijn kippen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen