'Sector moet van vertrouwenscultuur naar controlecultuur'

Utrecht, dinsdag 28 november 2017
aangepast: woensdag 29 november 2017

Boeren zijn te goedgelovig. De agrarische sector moet een vertrouwenscultuur naar een controlecultuur. Voedselveiligheid moet echt geborgd worden. Controleer alle nieuwe producten voordat je ze inzet.

Dat zei algemeen directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten, maandag 27 november tijdens het snelcongres fipronil in Utrecht. 

Pluimveehouders, die hun stallen door Chickfriend lieten behandelen tegen bloedluizen, zijn te goedgelovig geweest, vindt Jansen. Bloedluizen zijn al jarenlang een groot probleem in de sector. Als er dan opeens een middel opduikt dat goed werkt tegen bloedluizen, moet je als pluimveehouder extra kritisch zijn, want wondermiddelen bestaan niet. 

Ankie Maatman, sectorhoofd legpluimvee van De Heus Voeders gaf toe dat in de agrarische sector op basis van vertrouwen gewerkt wordt. „Ik zou het jammer vinden als we in de agrarische sector niet meer op basis van vertrouwen met elkaar kunnen werken. Daar zijn we al jaren sterk in.”

Verbaasd

„Ik ben verbaasd dat wij als dierenartsen geen zicht hadden op het gebruik van het verboden middel fipronil op pluimveebedrijven”, zei Merel Langelaar voorzitter van KNMvD. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland.

„Wij komen als dierenartsen regelmatig op pluimveebedrijven en adviseren pluimveehouders. Toch hebben we niet gezien dat Chickfriend het verboden middel fipronil gebruikte. Dat verbaasde me”, zegt Langelaar. „Jullie zaten er bovenop en hebben het niet gezien”, vatte voorzitter Dick Veerman samen. 

Uiteindelijk was een groot deel van de aanwezigen tijdens het snelcongres fipronil het erover eens dat er in de agrarische sector kritischer gekeken moet worden naar nieuwe producten. Al vindt niet iedereen dat de hele cultuur, van werken op basis van vertrouwen, om moet.  

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Utrecht

Reacties

 • Peter

  Peter, 28-11-'17 10:17

  Alle producten worden steeds beter, er komen medicijnen die goed werken, schoonmaakmiddelen die het schoner krijgen brandstoffen die minder uitstoot geven......MAAR EEN MIDDEL TEGEN BLOEDLUIS DIE BETER WERKT NEER TE DAT BESTAAT NIET!!!!!!!!

 • Kippenfan

  Kippenfan, 28-11-'17 10:25

  Zelfs de overheid heeft net als vele pluimveehouders op " basis van vertrouwen " Chick Friend ingehuurd op de WUR te Wagengingen ......
  Dezelfde overheid die deze pluimveehouders beticht van naïviteit .
  Als je met een vinger wijst naar een ander , wijzen er drie naar jezelf .
  Juridisch is dit een mooie referentie .....

  Kippenfan

 • Acherlijke boer

  Acherlijke boer, 28-11-'17 12:31

  Ach ja er zijn maar 50 miljoen verschillende stoffen. Als je op al deze stoffen moet gaan controleren, ben je voor een voermonster zo duizenden jaren verder. Eén voermonster kost dan waarschijnlijk een miljoen euro. Succes dus met de controlecultuur. De enige manier om te controleren blijft toch integraal ketenbeheer. Een boer moet kunnen vertrouwen op alle schakels die door het NVWA gecontroleerd worden. NVWA probeert de bewijslast te verschuiven en heeft zo een onmogelijke situatie gecreëerd voor de boer.

 • Kippenfan

  Kippenfan, 28-11-'17 13:06

  Exact ja ,
  Een vermogen betalen voor alle controles en vervolgens faalt de NVWA als controle - organisatie , krijgt als bonus voor wanbeleid er 25 miljoen bij .
  De getroffen Fipronil - slachtoffers moeten maar zien hoe ze het redden .
  Dezelfde overheid die NL " socialer " wil hebben pakt van elke ingezamelde euro in Barneveld 30-40 cent af als belasting ......
  Belasting geïnd over de ruggen van gevers en pluimveehouders .
  Wij noemen dat na-trappen !
  Het is tijd voor gezond ( boeren ) verstand en no - nonsense politiek .
  Over een paar jaar hebben we ongecontroleerd voedsel op ons bord , want hoe houdt je de rug recht als ( pluimvee) veehouder bij zo veel ( vaak onnodige )regels en zo veel geklooi over zijn rug heen .....

  Onverteerbaar !

  Kippenfan

 • Wim

  Wim, 28-11-'17 13:25

  Ons eten komt straks uit landen waar de controle en eisen minder streng zijn.
  En dat gewoonweg omdat het hier te duur wordt door alle controles en absurde eisen.

 • Spuit 11

  Spuit 11, 28-11-'17 22:04

  IKB en NVWA staan sinds productschap opgeheven is naar mijn idee nog verder van elkaar af als voorheen. Controle op de uitvoering van IKB certificering wordt niet gedaan door de NVWA. Volgens mij zouden de diverse sectoren die destijds IKB hebben geïntroduceerd de naleving van de IKB certificering moeten controleren. Maar gezien er ook vandaag de dag nog met regelmaat zzper's zonder juiste certificering ingehuurd worden door pluimvee service bedrijven hoef je niet zo heel slim te zijn om in te zien dat de IKB controle nog aan alle kanten rammelt! Hier ligt dus nog heel veel werk voor Avined!

 • Robert

  Robert, 28-11-'17 13:30

  Zoals ik gisteren al zei tegen de hoge baas van CBL.
  Zolang wij als sector alleen een verdienmodel hebben als er callamiteiten zijn en bij een gewone markt net de kostprijs. Kunnen ze van alles verzinnen maar de pluimveehouder zal het moeten kunnen dragen.
  Iedereen moet er wat aan kunnen verdienen alleen jammer dat de producent de laatste schakel is.
  Als 1 cent per ei extra wordt uitbetaald verdwijnen er veel zaken als sneeuw voor de zon.
  De consument wil best meer betalen. Dat blijkt nu wel weer. Eieren liggen in het schap voor 29 cent terwijl wij nu 11 krijgen. Die verhouding is toch te gek voor woorden!

 • Kippeboer

  Kippeboer, 29-11-'17 12:38

  Waarom horen we eigenlijk niks over Fipronil in vele andere landen in Europa, daar zit het ook, zijn ze ook aan het proberen er vanaf te komen, maar geen eitjes uit de handel, mest naar de verbranding niks?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen