Steun aan Belgische pluimveehouders nog onzeker

Den Haag, vrijdag 10 november 2017

De financiële steun van de Belgische overheid aan de Belgische pluimveesector vanwege fipronil moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

„De fipronilbesmetting is op 1 september 2017 door de Belgische ministerraad aangemerkt als een onvoorzien incident. Dit maakt het voor de Belgische overheid mogelijk om compensatiemaatregelen te treffen voor getroffen bedrijven en de uitzonderlijke uitgaven van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselkwaliteit (FAVV) te dekken binnen de grenzen die door de Europese Commissie zijn toegestaan. Het Belgische besluit moet echter nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie”, zei Schouten tegen de Tweede Kamer. 

Op 29 september 2017 heeft de Belgische ministerraad het wetsontwerp goedgekeurd voor de vaststelling van de procedure en de uitvoeringsbepalingen voor de compensatie aan bedrijven van de primaire sector die zijn getroffen door het fipronil-incident. Op 25 oktober 2017 heeft de Belgische Kamercommissie voor het Bedrijfsleven, het Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale Wetenschappelijke en Culturele Instellingen, de Middenstand en de Landbouw dit wetsontwerp goedgekeurd. 

Kan nog even duren

De federale compensatiemaatregelen kunnen onder meer omvatten het kwijtschelden van FAVV-kosten en de kosten die verband houden met de door de federale overheid genomen maatregelen voor de veiligheid van de voedselketen. Hieronder kan ook vernietiging van dieren en primaire of verwerkte producten vallen. 

Het Belgische ontwerpbesluit zal nog voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Er is geen vaste reactietermijn voor deze verzoeken bij de Europese Commissie. Aangezien de Europese Commissie zelf nog onderzoek doet naar het incident kan een besluit nog enige tijd op zich laten wachten.

Tekst: Tom Schotman

Beeld: Gerard Burgers (Archief Agrio)

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Den Haag

Gerelateerd op dossier fipronil

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen