Superboer Bennie Jolink: 'Respect voor doorzetters'

Hummelo, zondag 12 november 2017
aangepast: maandag 13 november 2017

De zanger van Normaal, Bennie Jolink, stopte met optreden. Op het platteland in de Achterhoek (GD), waar hij is geboren en getogen, blikt de kleinzoon van twee boeren terug op zijn carrière. Middels zijn blues en rock zette Bennie alias Buuz’n Beernd de boer voor het eerst op een voetstuk.

Er zijn volgens Bennie twee soorten boeren, en voor beiden heeft hij respect. De zakelijke jongens die meters willen maken en vaak emigreerden, en de boeren die willen werken en wonen waar ze zijn opgegroeid. Met nog wat spek op de rug kunnen die bunders bijkopen en doen ze het ook prima. Alle twee goed opgeleid tegenwoordig, de laatste soort vaak ook druk met neventakken.

‘Gepensioneerde stadse stoepschijter’

Maar we moeten realistisch blijven, zegt Jolink. „De agrarische tak wordt kleiner. Het toerisme groter en belangrijker. Dat is nou eenmaal zo. Wel vind ik het erg dat een gepensioneerde stadse stoepschijter, een advocaat in een Jaguar bijvoorbeeld, hier komt wonen, de prijs van de boerderijtjes bederft en vervolgens ook nog meteen tegen motorcrossen, tegen de jacht en tegen het lawaai van een trekker is”, zucht Bennie.

Bennie heeft tips voor boeren: Het imago is alles. „Maak duidelijk wat je doet. Het is logisch om goed te zijn voor je dieren, anders produceren ze niet. Dat weten wij, maar laat dat vooral ook zien! Zet de deur open en nodig het volk uit.” Dit geldt volgens de Achterhoeker overigens ook voor jagers. „Niemand jaagt alleen maar voor z’n lol.”

Lees het volledige interview met Bennie Jolink zaterdag 11 november in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Veldpost, Stal & Akker en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen

Tekst: Ruth van Schriek

Beeld: Ruth van Schriek

Deel deze pagina

Lees ook


Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

  • Logo van AgruniekRijnvallei
  • Logo van Coppens Diervoeding
  • Logo van Cobb Europe
  • Logo van Global Feed Mill
  • Logo van Big Dutchman
  • Logo van Vencomatic
  • Logo van Avivet
  • Logo van Kip van Oranje
  • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen