Wilde trekvogels uit Rusland veroorzaakten vogelgriep in 2016

Lelystad, vrijdag 10 november 2017
aangepast: zaterdag 11 november 2017

Wilde trekvogels uit Rusland brachten de hoogpathogene H5N8 vogelgriep in november 2016 naar Nederland. Dat blijkt nu uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research, maakt het onderzoeksinstituut vrijdagmiddag 10 november bekend.

Wageningen Bioveterinary Research onderzocht de verspreiding van het virus in Nederland. De genetische samenstelling van de virussen gevonden in pluimvee is in het onderzoek vergeleken met die van wilde vogelvirussen.

Aan pluimvee verwante virussen werden aangetroffen in de gans, wilde eend, kuifeend en smient. Deze vogels zijn veelal op korte afstand van een besmet bedrijf aangetroffen. Deze vogelsoorten kunnen het pluimvee van die bedrijven dus besmet hebben. Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende varianten van het H5N8 vogelgriepvirus in Nederland circuleerden in 2016. Deze zijn vanuit Rusland door wilde trekvogels in Nederland geïntroduceerd.

Bedrijven hebben elkaar niet besmet

De virussen aangetroffen op de pluimveebedrijven zijn in het onderzoek ook met elkaar vergeleken. In de meeste gevallen (met uitzondering van Biddinghuizen) bleken de virussen niet verwant. De bedrijven hebben elkaar dus niet besmet. 

Lees in dit artikel (Engelse tekst) meer over de herkomst en genetische samenstelling van het H5N8 vogelgriepvirus in Nederland.

Tekst: Tom Schotman & Wageningen Bioveterinary Research

Beeld: Ellen Meinen

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Lelystad

Gerelateerd op dossier Vogelgriep

Reacties

 • Jan

  Jan, 11-11-'17 7:29

  Zijn nu de grenzen dicht?
  Of zijn de kippen binnen?

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen