Storteboom: 'Miljoen schade door oneerlijk toezicht NVWA'

Putten, donderdag 7 december 2017
aangepast: vrijdag 8 december 2017

Bijna één miljoen euro schade hebben vleeskuikenhouders die leveren aan 2 Sisters Storteboom dit jaar door oneerlijk toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat stelt de slachterij die een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Staat, in dit geval de voedselautoriteit. De NVWA bestrijdt de aantijgingen.

2 Sisters Storteboom, met slachterijen in Putten en Kornhorn, is na Plukon de grootste vleeskuikenslachterij van Nederland. De slachterij en voelt zich sterk benadeeld door de manier van inspecteren van de NVWA. Volgens 2 Sisters Storteboom wordt er bij hen in vergelijking met andere slachterijen in extreme mate gecontroleerd op vang- en laadschade. Dat schrijft Omroep Gelderland donderdag 7 december.

„Wij juichen strenge controles toe, maar dan wel bij iedere slachterij op dezelfde manier”, zegt directeur Martine Onderdijk van 2 Sisters Storteboom. „Nu is er sprake van willekeur en is er geen uniforme controle. Alleen bij ons wordt gericht op vang- en laadschade gecontroleerd. Terwijl voor ons niet duidelijk is waarom dit juist bij ons een probleem zou zijn. Onze pluimveehouders leveren ook bij andere slachterijen hun kippen aan, dus dan zou het daar toch ook aan de hand moeten zijn?”, stelt Onderdijk.

Contract opgezegd 

In het kader van het dierenwelzijn is vang- en laadschade één van de onderzoekspunten van de NVWA. Vleeskuikens worden in de slachterij gecontroleerd op onder andere gebroken vleugels en blauwe plekken. Heeft meer dan 2 procent van de dieren letsel opgelopen dan volgt een boete van 1.500 euro. Van alle boeterapporten die de NVWA in Nederland uitschrijft voor vang- en laadschade, werd afgelopen jaar 70 procent bij Storteboom uitgeschreven. Terwijl er in totaal 18 kippenslachterijen zijn.

De boete is uiteindelijk voor rekening van de pluimveehouder die de kippen heeft aangeleverd bij de pluimveeslachterij. Dit omdat de dieren in de stal worden gevangen en daar op transport worden gezet naar de slachterij.

Sommige vleeskuikenhouders hebben door de strenge controles bij Storteboom 11 of 9 boetes gekregen. Uit angst voor nog meer boetes hebben zij het contract opgezegd met Storteboom en zijn ze naar een andere slachterij gegaan. Meerdere vleeskuikenhouders zijn inmiddels vertrokken.

‘Eén controleur schreef driekwart van alle boetes’

Storteboom vindt het terecht dat er streng gecontroleerd wordt op vang- en laadschade, maar in hun ogen zijn zij de enige slachterij waar hier bovenop wordt gezeten door de NVWA. Volgens de kippenslachter is één controleur zo fanatiek dat deze driekwart van alle boetes heeft uitgeschreven.

Tijdens de rechtszaak ontkent de NVWA dat er sprake is van willekeur. Volgens de inspectie is er sprake van risicotoezicht. Als er bij een bedrijf een bepaalde overtreding vaker voorkomt, dan krijgt dat extra aandacht. Maar er wordt bij elk bedrijf gecontroleerd op vang- en letselschade.

„Als er aanwijzingen zijn voor een verhoogd percentage letsel bij aankomst van de kippen dan worden er bij alle bedrijven tellingen gedaan volgens dezelfde methodiek. Is er geen aanwijzing voor letsel, dan is een inspecteur niet verplicht om op vangletsel te controleren. Dan kan hij zich focussen op andere regels waarop toezicht moet worden gehouden. Want met de capaciteit die we hebben, kunnen we niet alle punten overal controleren”, aldus de NVWA.

Actieweken

Volgens de NVWA moet Storteboom bij zichzelf te rade gaan hoe het komt dat juist de vleeskuikenhouders die bij haar leveren zoveel boetes krijgen. De inspectie stelt dat het wel mogelijk is om aan de norm van 2 procent te voldoen.

Deze zomer kondigde de inspectie vooraf aan dat er actieweken zouden komen. Twee weken lang is speciaal gecontroleerd op vang- en laadschade bij alle slachterijen. „Toen bleek dat Storteboom in de tweede week zelfs geen enkele overtreding had. Dus waarom lukt dit de rest van het jaar dan niet?”, stelt de advocaat van de NVWA.

Volgens de NVWA moet de rechter de beoordelings- en beleidsvrijheid van de toezichthouder niet inperken. Daarbij heeft de staatssecretaris van Economische Zaken de opdracht gegeven om vaker letsel te gaan tellen bij de slachterijen.

Willekeur

Storteboom denkt zelf dat het verschil met andere slachterijen te verklaren is door willekeur. Omdat de NVWA de slachterij niet kan vertellen waar het aan ligt, heeft het bedrijf inmiddels een wetenschapper in de arm genomen die voor hen onderzoekt hoe het vangletsel verminderd kan worden. De NVWA is bereid om met de wetenschapper in gesprek te gaan.

Storteboom verwerkt per uur 15.000 vleeskuikens. Volgens de slachterij draaien hun slachtlijnen op een aanzienlijk lagere snelheid dan andere slachterijen. Dit kan volgens Storteboom een reden zijn dat letsel beter zichtbaar is bij hen dan bij anderen.

Letsel voorkomen 

De vangploeg krijgt van Storteboom één uur de tijd om 7.000 vleeskuikens te vangen. Dit is een kwartier langer dan bij de meeste andere slachterijen. Als de vleeskuikens bij de slachterij aankomen, worden ze bij Storteboom eerst verdoofd. Volgens Storteboom zijn ze de enige die zo werken. Dit zou letsel juist voorkomen, doordat de kippen zich vervolgens niet meer verzetten.

Bij elke slachterij is dagelijks één toezichthouder van de NVWA aanwezig om het slachtproces te controleren. In totaal rouleren 14 toezichthouders per slachterij, zodat er verschillende ogen naar het proces kijken. Letsel groter dan 3 cm wordt geteld.

‘Heksenjacht’

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, Nepluvi, zegt in een reactie zich te herkennen in het beeld dat Storteboom schetst. „Het lijkt er niet op dat er risicogebaseerd gecontroleerd wordt. Als het gaat om vang- en laadschade wijkt Storteboom niet af van de andere slachterijen. Dus de vraag is hoe het verschil in de hoeveelheid boetes is te verklaren”, zegt Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi.

De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders verklaarde eerder aan Omroep Gelderland zich te herkennen in het probleem van Storteboom. De vakbond noemde de NVWA-inspecties een ‘heksenjacht’. „Pluimveehouders klagen over de verschillen tussen inspecteurs en worden de laatste maanden geconfronteerd met een sterk gestegen afkeur van kippen, terwijl ze volgens hen vaak wel goedgekeurd hadden moeten worden”, zegt Aalt den Herder van de vakbond.

Omroep Gelderland sprak ook pluimveehouders die anoniem willen blijven. Zij bevestigen het beeld. „Je merkt dat alles onder spanning staat door de controles. Er wordt meer afgekeurd nu. Als een pootje vroeger een blauwe plek had, werd de poot afgesneden. Nu gaat de hele kip weg.” Over twee weken doet de rechter uitspraak, meldt Omroep Gelderland

Tekst: Tom Schotman & Omroep Gelderland

Deel deze pagina

Lees ook


Meer artikelen uit Putten

Reacties

 • Jan

  Jan, 07-12-'17 14:32

  Pluimveehouders die de zelfde ervaringen hebben, u kunt zich melden bij:
  www.pluimveehoudersdoenhetsamen.nl en zoeken dan samen naar de beste oplossing.

 • Bart

  Bart, 07-12-'17 16:09

  Het zal mij niet verbazen dat de toename van de beschadigingen begonnen is met de komst van de nieuwe containers. Het maakt blijkbaar niet uit welke vangploeg geladen heeft. Ook zie ik nu niet of er verschil in dag en nacht laden zit. Zit er ook nog verschil in traditioneel en conceptkip? De laatste tijd zelf trouwens weinig problemen met beschadiging. Zijn er naast Storteboom nog andere slachterijen die met vergelijkbare containers werken? (5 ipv 4 laden bovenelkaar)

 • tem

  tem, 07-12-'17 21:08

  een rechtszaak tegen de overheid is bijvoorbaat al verloren
  (overheid selecteerd zelf de rechters)
  misschien kans bij Europese hof.

 • Rik

  Rik, 07-12-'17 23:37

  Deze fanatieke controleur
  Is lid van de pvdd,veganisten
  En wil het liefst al de slachthuizen
  Dicht.ben je mooie klaar mee
  Als zij langs komt.

 • Hintertuxer

  Hintertuxer, 08-12-'17 17:06

  Zie Two Sisters de hele dagen rijden tot tegen de avond aan toe. Dus dat is allemaal dagladen. Kippen laad je normaal in het donker en helemaal die wilde nsk kippen en de slachterij behoort in mijn ogen te investeren in wachtruimte voor binnenkomende dieren. Goede ventilatie dus voor binnenkomende auto's en nachtladen

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens