Activisten breken in en maken beelden van leghennen

woensdag 20 december 2017
aangepast: donderdag 25 januari 2018

Activisten van actiegroep Ongehoord braken onlangs ’s nachts in leghennenstallen in en maakten videobeelden.

De activisten van de website ongehoord.info filmden ‘s nachts stiekem op negen leghennenbedrijven. Het gaat onder meer om een Rondeelstal, een biologisch leghennenbedrijf en stallen met scharrelkippen van LTO-voormannen Eric Hubers en Hugo Bens.

Bij een Rondeel-stal in Barneveld filmden de dierenrechtenactivisten een groep kaalgepikte kippen. Op alle bedrijven lagen volgens hen dode leghennen, soms in staat van ontbinding, tussen hun levende soortgenoten. Op een bedrijf met kooikippen in Limburg nam het aantal dode dieren volgens de actiegroep ‘lugubere proporties aan’. „Ons onderzoeksteam vond een stapel van honderden dode kippen op de grond van de stal”, zegt Johan Boonstra, voorzitter van Ongehoord tegen dagblad De Gelderlander. „Ook in een Beter Leven stal in Oirschot troffen ze een kruiwagen vol dode dieren aan.”

Kadavers uit tonnen halen

Leghennenhouders voelen zich zwaar gekrenkt door de beelden, die volgens hen geen eerlijk beeld geven van de situatie in stallen. Met de montage is gemanipuleerd, zegt leghennenhouder Hugo Bens uit Haps tegen de Gelderlander. „Ik herken mijn kippen er niet in. Die activisten gaan op zoek naar de enkele kip die er slecht uitziet en deinzen er niet voor terug om kadavers uit tonnen te halen en die op de stalvloer te leggen. Ik heb niks te verbergen. Iedereen is welkom om in mijn stal te komen kijken, zelfs dierenrechtenactivisten. Al kan dat op dit moment helaas niet vanwege vogelgriep.”

Vanwege de uitbraak van die besmettelijke ziekte geldt momenteel een bezoekverbod in stallen. Om die reden zijn de leghennenhouders extra verontwaardigd dat de activisten stiekem hun stallen zijn binnengegaan. „Met grote risico’s voor de gezondheid van de kippen en mijn bedrijf. Dit is crimineel gedrag”, zegt Hubers tegen de Gelderlander.

#kiplekker actie 

Ook op Twitter reageren leghennenhouders op het artikel dat woensdag 20 december in het Algemeen Dagblad en in diverse regionale dagbladen te lezen was. „De (oude) kip op de eerste foto is duidelijk geschrokken en heeft een windei gelegd. Foto midden: kippen slapen niet op de grond; ook geschrokken, opgejaagd? Foto onder: dode kippen misschien uit kadaverton gekiept? #stemmingmakerij of #realiteit?”, schrijft leghennenhouder Léon Jansen op Twitter. 

Caroline van der Plas, oprichter van @Boerburgertweet reageert verbolgen op Twitter. „@AnnemiekevD, je hebt je weer mooi voor het karretje laten spannen van deze criminele bende. Hun werkwijze is alom bekend. Dode kippen uit een ton halen. Neerleggen en filmen maar. Waar was @ADnl toen al die kippenboeren op @Boerburgertweet hun bedrijf lieten zien?”, schrijft ze. „BrandpuntTV maakt er zelfs een reportage van. Dat kadavers uit tonnen worden gehaald”, reageert Rudie Freriks op Twitter.

Van der Plas startte vanmorgen direct met een tegenactie. „Ik stel voor dat alle pluimveehouders vandaag massaal een selfie met hun kip(pen) op Twitter en Facebook e.a. zetten. Met de hashtag #kiplekker. Laat NL zien dat jullie kippen zich #kiplekker voelen! #MetjeOngehoord”, schreef ze op Twitter. Meerdere pluimveehouders gaven inmiddels gehoor aan die oproep en plaatsten een selfie met kippen op Twitter. 

Tekst: Tom Schotman & De Gelderlander

Beeld: Ongehoord

Deel deze pagina

Lees ook


Reacties

 • Pluimveehouder

  Pluimveehouder, 20-12-'17 12:38

  Dit zegt meer over de mensen zelf die dit gedaan hebben als dat anders.

  Eigenlijk dus gewoon stelletje criminelen.

 • Kippenfan

  Kippenfan, 20-12-'17 13:05

  Inderdaad , topcriminelen die pluimvee s'nachts verontrusten en dode kippen filmen die de volgende ochtend worden verwijderd .
  Deze lieden hebben geen respect voor andermans eigendommen en menen zich alles te kunnen veroorloven .
  Nu zien te achterhalen wie dit tuig sponsort ......
  En dat in een tijd dat een groot deel van sector de wonden likt van de Fipronil affaire en de adem inhoudt vanwege AI dreiging .
  Ga het gesprek aan met de sector als je vindt dat het anders moet .
  Bel gewoon aan bij een pluimveehouder en vraag hoe t echt zit ( nu even niet vanwege AI )
  Neem een voorbeeld aan de Dierenbescherming !
  Als pluimveehouders s' nachts de cavia en de goudvis ophalen van dit volk schreeuwt men moord en brand .
  Dan noemen we dat " huisvredebreuk " .
  Ik zit al een kwart eeuw langs de weg en er zijn geen boeren die bewust kadavers laten liggen en kreupele dieren niet verwijderen .
  Veel te bang op ziekte bij de gezonde dieren .
  PluimveeHOUDEN =
  HOUDEN van pluimvee
  Want rijk wordt je er niet van ( alleen 2017 is voor een aantal boeren een uitzondering )

  Kippenfan

 • Nijgans

  Nijgans, 20-12-'17 16:32

  Mag dit allemaal zo maar?

 • Wim

  Wim, 20-12-'17 17:15

  Lijkt mij dat hun als criminele organisatie gezien kunnen worden.

 • K

  K, 20-12-'17 19:55

  Als je een opname maakt bij een bejaardentehuis dan zie ook allemaal oude mensen met gebreken maar dat wil niet zeggen dat alle mensen in Nederland slecht zijn hebben dus als je alleen maar oude kippen laat zien klopt dat ook niet neem ook filmpjes van kippen van 30 weken of ook van 80 weken oud en dan ook overleggen met de pluimveehouder dan ook overdag dan ben je goed bezig maar niet midden en de nacht

 • fietskip

  fietskip, 20-12-'17 20:44

  Een criminele organisatie moet verboden worden, kijk naar een motorclub.
  ha ha ha.
  Dus OM ga je gang.

 • willem

  willem, 20-12-'17 23:16

  in het bejaardentehuis liggen snachts de mensen er ook niet altijd fraai bij☺

 • Joop

  Joop, 21-12-'17 9:15

  Ik moet jullie zeggen als ze ons kapot willen hebben moeten ze veel doen maar we moeten ze maar buiten de deur houden, want ze mogen niet zo maar inbreken dat is huis Vredebreuk.

 • Sven

  Sven, 21-12-'17 11:53

  Het feit dat het grootste deel van de filmpjes wat dode kippen zijn (waarschijnlijk door de activisten zelf neergelegd) en de hele politiek geen moer geeft om de inbraak. Laat wel zien dat we als pluimveesector tegen de muur worden gedreven.

 • dirk

  dirk, 21-12-'17 13:23

  Het is wachten op een incident als boer en activist elkaar treffen.Ga er vanuit dat ze bewapend kunnen zijn gezien de manier waarop ze te werk gaan.

 • verontwaardigde

  verontwaardigde, 21-12-'17 13:24

  criminelen!!

 • Theo

  Theo, 21-12-'17 13:33

  Ik heb jarenlang gevolgd hoe deze criminelen actie voerden tegen het houden van pelsdieren. De activisten hebben gewonnen, het houden van pelsdieren is per 2014 bij wet verboden. Nu is het houden van konijnen als eerste aan de buurt. Dan volgen de kippen. De pluimveehouderij krijgt nu nog maar 'plaagstootjes'. Volgens de gangbare tactiek worden de terroristische acties langzaam opgevoerd. Er wordt totaal niet tegen opgetreden. Erger nog, ons parlement geeft ze alle ruimte. Mensen, wordt eens wakker!!!

 • Sven

  Sven, 21-12-'17 13:39

  @Theo, Helemaal gelijk, alleen denk ik dat het parlement nooit iets zal doen tegen deze terroristen als de gevestigde orde aan de macht blijft. Als ik naar de standpunten kijk die bijvoorbeeld op de NPO worden uitgezonden geloof ik dat de politiek net zo veel bloed aan zijn handen heeft als de "activisten".

 • Chickenwhisperer

  Chickenwhisperer, 21-12-'17 14:10

  Vreselijk, die oneerlijkheid die onze pluimveehouders wederom wordt aangedaan. In Engeland wordt pluimveehouders aangeraden vanuit het supermarktwezen om de dode dieren te merken met verfspray op het verenkleed alvorens deze in de kadaverton gaan.

 • Leo

  Leo, 21-12-'17 14:15

  HOEZO KADAVERTON ik doe mijn dode kippen meteen in de vriezer dan zien ze er na een maand nog perfect uit alleen erg stijf als je die terug gooit in de stal kan ik het verschil wel zien , en de actiecrimmi s weten mijn vriezer niet staan

 • Kippenfan

  Kippenfan, 21-12-'17 14:56

  De enige remedie is camera 's en waakhonden op het erf .
  Betrap je ze op heterdaad , houdt ze dan staande ( dat is toegestaan )en bij een vluchtpoging zorg dat je dan van te voren een foto hebt gemaakt .
  Wij als burgers worden gefilmd als we pinnen , dus hier is niks mis mee .
  Vervolgens draag je ze over aan de politie en voor ze vertrekken laat je ze formeel de bezoekersregistratie tekenen .( ze hebben zich aan het bezoekersprotocol te houden wat op de bedrijven is vastgelegd .)
  Geven ze een valse naam op dan is dat valsheid in geschrifte .( aanklacht nummer 1 )
  Huisvredebreuk is aanklacht nummer 2 en het niet volgens protocol betreden van de stallen is overtreding nummer 3 .
  Tevens moeten ze hun evt kenteken vermelden .
  We hebben niet voor niks deze protocollen , dus nut deze nu uit .

  Zo verzamel je zelf de bewijslast voor een evt rechtsgang .

  Wie kaatst kan de bal verwachten !

  Kippenfan

 • Chickenwhisperer

  Chickenwhisperer, 21-12-'17 15:48

  Inderdaad Leo, kadaverton staande in koeling en/of vriezer.

 • Henk Leendertsen

  Henk Leendertsen, 02-01-'18 16:36

  Ongewenst bezoek. Beveiliging aanleggen zodat men tijdig de politie kan oproepen. Een slaapplaats inrichten bij de kippenhokken zodat men bij enig onraad de politie kan waarschuwen.
  Sterkte gewenst Groet, Henk

Laat een bericht achter

Pluimveeweb nodigt u uit om te reageren op artikelen en stelt inhoudelijke reacties op prijs. De redactie behoudt zich het recht voor om, zonder opgaaf van redenen, aanstootgevende en commercieel ingegeven reacties te verwijderen.


Vakblad

Ontvang zes keer per jaar het vakblad Pluimveeweb, voor diepgaande informatie.

Gratis voor pluimveehouders!

Aanvragen

Nieuwsbrief

Ontvang op dinsdag, donderdag en zaterdag het belangrijkste pluimveehouderijnieuws in uw e-mail.


Kennispartners

Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.

 • Logo van AgruniekRijnvallei
 • Logo van Coppens Diervoeding
 • Logo van Cobb Europe
 • Logo van Global Feed Mill
 • Logo van Big Dutchman
 • Logo van Vencomatic
 • Logo van Avivet
 • Logo van Kip van Oranje
 • Logo van Poultry Vets

Highlights vleeskuikens & leghennen